27 / 12 / 2024

Haciz olan eşyalar geri alınır mı?

Haciz olan eşyalar geri alınır mı?

Haczedilen malların belli bir süre içinde satış talebinin yapılması gerekiyor. Yapılan satıştan elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor. Peki, haciz olan eşyalar geri alınır mı?



Haciz olan eşyalar geri alınır mı?

Borcunu ödemeyen borçlunun menkul (taşınabilir) ve gayrimenkul (taşınmaz) mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması işlemine haciz deniyor. 


Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor. Alacaklılar, borcunu tahsil edemediği takdirde İcra Müdürlüğüne haciz işlemleri için müracaat edebiliyor.


Haczedilen malların belli bir süre içinde satış talebinin yapılması gerekiyor. Yapılan satıştan elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor. 


İcra İflas Kanunu'na göre kimi mal ve haklar hacze konu olamıyor. Peki, haciz olan eşyalar geri alınır mı?


Haciz olan eşyaların geri alınması!

Haciz koyulan mallara daha sonra başka bir alacaklı tarafından aynı zamanda haczedilebiliyor. Daha sonra menkul değere çevrilen mallar alacaklılara pay ediliyor.  Elde edilen paylar borç için yeterli gelmezse tekrar hacze gidiliyor.  Satış işlemi sonucu artan para olursa borçlu kişiye iade ediliyor. 


Haczedilen eşyalar alacaklının isteğine göre borçlu da bırakabiliyor ya da yediemin deposunda tutulabiliyor. Belirlenen süre zarfında borcun ödenmemesi durumunda satışı gerçekleşiyor.  Bu süre zarfında yani bir yıllık süre içerisinde mallar değiştirilemez veya başka kişilere satılamıyor.  Süre içinde borcun kapatılması durumunda mallar geri alınabiliyor. Fakat bu durumda yediemin deposunun ücretinin de borçlu tarafından ödenmesi gerekiyor. 


Süre sonunda haczedilen malların satışı açık arttırma usulü ile yapılıyor. Açık arttırmanın yeri ve zamanı daha önceden ilan ediliyor. 



Hisseli tapuda haciz işlemi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön