22 / 11 / 2024
fuzul

Emlakçıya verilen kapora geri alınır mı?

Emlakçıya verilen kapora geri alınır mı?

Bir emlakçıdan gayrimenkul almak istediğinizi ve bunun için emlakçıya kapora bıraktığınızı farz edelim. Satış işleminden vazgeçmeniz halinde emlakçıya verilen kapora geri alınır mı? Merak ediyorsanız, yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...




Emlakçıya verilen kapora geri alınır mı?

Bir arsa ya da konut satın almak istediğinizi ve istediğiniz arsa veya konutu bulmak adına emlakçılar ile çalışmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda emlakçıdan bir gayrimenkul almak istediğiniz takdirde emlakçı, söz konusu gayrimenkulü başka bir müşteriye satmamak adına, kapora talep edebiliyor. Talep edilen kaporayı verdiğinizi ve sonra gayrimenkulü satın almaktan vazgeçtiğinizi düşünürsek, bu durumda emlakçıya verilen kapora geri alınabiliyor mu? Hemen yanıtlayalım.


Eğer söz konusu gayrimenkul satışı gerçekleşmediyse, kaporayı geri alma hakkınız saklı bulunuyor. Emlakçının kaporayı vermemesi halinde ise, sorunu hukuk yollarına başvurarak halledebiliyorsunuz.


Emlakçıya verilen kaporanın satış gerçekleşmemesi halinde geri alınacağına ilişkin örnek mahkeme kararına aşağıda yer veriliyor.



"T.C.

ANKARA

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ


GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO :

KARAR NO :  

HAKİM :

KATİP :

DAVACI  :  

VEKİLİ :

DAVALI  :  

DAVA :

DAVA TARİHİ :

KARAR TARİHİ :

YAZILDIĞI TARİH :


Mahkememizde görülmekte bulunan İtirazın İptali davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,


İDDİA:


Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkili ile davalının ..2013 tarihinde ..Emlak / .. Caddesi No:.. Emek Mah. Çankaya/Ankara adresindeki taşınmazın alım satımı konusunda anlaştıklarını, geçersiz olan sözleşme imzaladıklarını ve davalının kendisinde vekaletname olması nedeni ile satışı hemen gerçekleştirebileceklerini söyleyerek müvekkilinden 1.000,00 TL kaparo aldığını, daha sonra gayrimenkul sahibinin çok yaşlı olduğunu ve sağlık raporu alınmadan tapunun devir olamayacağını söyleyerek davalının müvekkilini sürekli oyaladığını, davalıya ihtarname çekildiğini, ancak bir cevap alınamadığını, davalı hakkında ilamsız icra takibi başlatıldığını, davalının haksız ve kötüniyetli olarak takibe itiraz ederek takibin durmasına neden olduğunu belirterek,  Ankara 3. İcra Müdürlüğünün 2013/.. Esas sayılı dosyasında yaptığı haksız itirazının iptali ile takibin devamına, % 40 icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.


SAVUNMA:


Davalı vekili cevap dilekçesinde, sözleşmenin 4.maddesine göre davacının takibin konusu olan 1.000,00 TL kaporayı geri isteyemeyeceğini, sözleşmeyi feshedenin davacı olduğunu, davacının 45.000,00 TL yi denkleyip ödeyemediği için tapuya işlem yapılamadığını, sözleşmeyi ihlal edenin müvekkili olmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.


GEREKÇE:


Dava, sözleşmeye dayalı olarak başlatılan ilamsız icra takibine yönelik itirazın iptali istemine ilişkindir.


Tarafların delilleri toplanmış, ihtarname, sözleşme sureti dosyaya ibraz olunmuş,  Ankara  3. İcra Müdürlüğünün 2013/.. sayılı takip dosyası celp edilmiş, davacı tanığı dinlenmiştir.


Ankara 3. İcra Müdürlüğünün 2013/.. sayılı takip dosyasının incelenmesinde, davacı tarafından davalı aleyhine ..2013 tarihli sözleşmeye istinaden gönderilen ..2013 tebliğ tarihli ihtarnamede yazılı sebepsiz zenginleşmeden kaynaklanan alacağın tahsili amacı ile 1.000,00 TL tutarlı ilamsız icra takibi başlatıldığı, davalının itirazı üzerine takibin durduğu anlaşılmıştır.


Gayrimenkul Alım-Satım Mukavelesi başlıklı ..2013 tarihli sözleşmenin incelenmesinde, Alıcı  ile mülk sahibinin  olduğu, mülkün satışının 45.000,00 TL olarak belirlendiği, 1.000,00 TL nin elden kaparo olarak alındığının belirtildiği, alıcının alımdan vazgeçerse kaparoyu geri talep edemeyeceğinin, satıcının vazgeçmesi halinde ise 5.000,00 TL vereceğinin belirtilmiş olduğu, tapu satışı anında geriye kalan miktarının ödeneceğinin, tapu harç ve masraflarının alıcıya ait olduğunun belirtildiği, alıcı ve satıcıya anlaşmayı imzalatan emlakçı ...’ın % 3 komisyon alacağının belirlendiği,  sözleşmenin altında komisyoncu olarak ..’ın, şahit olarak ..nin, alıcı olarak ..in, satıcı olarak da.. yerine ..nün imzalarının yer aldığı anlaşılmıştır.


..2013 tarihli İhtarnamenin incelenmesinde,  ihtar eden ..tarafından ..ne “Sayın muhatap; ..2013 tarihinde imza altına alınan hükümsüz Gayrimenkul Alım-Satım Mukavelesi ile müvekkilimden alınmış olunan kaparo adı altındaki bedeli ödememiş bulunmaktasınız. İş bu nedenle 3 iş günü içerisinde yükümlülüklerinizi yerine getirerek bedeli iade etmeniz, vekaleteniz var ise satıcı konumundaki (kaparo adı altında alınan bedeli verdi iseniz) karşı tarafın bilgilerini bildirmeniz, aksi takdirde yukarıda ifade edilmiş olunduğu gibi müvekkilimin uğramış olduğu tüm zararın tarafınızdan tazmin edilip yargılama giderleri, vekalet ücreti ve tüm masrafların tarafınıza yükletileceği ihtar olunur.” ibaresinin yer aldığı anlaşılmıştır.


Davacı tanığı ... tanıklığında, davacının arkadaşı olduğunu, kendisinin arsa almak istediğini, bu nedenle davalı ile görüşüldüğünü, almaya karar verince de sözleşme yapıldığını, davalıya davacının 1.000,00 TL kaparo verdiğini, davacının satış bedelini de hazırladığını, hatta kendisine de borç para verdiğini, ancak ertesi gün davalının telefonla arayarak satıcının satmaktan vazgeçtiğini belirttiğini, sözleşme altındaki ...ismi altındaki imzanın da kendisine ait olduğunu beyan etmiştir.


Sözleşmede belirlenen satışın gerçekleşmemiş olması, bu alımdan davacının vazgeçtiğini ispatlayan bir delil olmaması, sözleşme tanığı da olan davacı tanığının beyanları doğrultusunda davanın kabulüne karar verilmesi gerekmiştir.


Davacının icra inkar tazminatı istemine gelince, alacak likit olup sözleşmeden kaynaklandığından davacı yararına % 40 icra inkar tazminatına hükmolunması gerekmiştir.


HÜKÜM: 

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1- Davanın kabulü ile, davalının Ankara 3. İcra Müdürlüğünün 2013/.. sayılı dosyasında yaptığı itirazın iptaline, asıl alacağa takip tarihinden itibaren yasal faiz işletilmesine,

2- % 40 icra inkar tazminatı tutarı olan 400,00 TL nin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,"




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön