27 / 04 / 2024

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Gayrimenkul sahipleri, vefat ettiklerinde taşınmak mülk, yasal mirasçılarına düşer. Mirastan payını alan kişiler belirlidir. Peki mirastan kimler pay alabilir ve ne kadar pay alabilir, ölenin torunları miras alabilir mi? İşte miras konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberin devamında…



MİRASTAN KİMLER PAY ALABİLİR?

Türk hukuk sisteminde mirasçılar, miras bırakan kişinin yasal varisleridir. Geleneksel olarak söylenen bir sözle, 'kan bağı en yakın olan, malda en yakındır.' Bu bağlamda, yasal mirasçılar arasında ölenin kan hısımları, eşi (eğer hayatta ise) ve varsa evlatlığı yer alır. Yasal mirasçıların belirlenmesinde "zümre usulü" adı verilen bir yöntem uygulanır. Bu usule göre, bir zümrenin mirasçılığı, diğer zümrenin miras almasına engel olabilir. Buna göre yasal mirasçılar şu kişilerdir:

  • Ölenin çocukları ve torunları 

  • Ölenin anne babası ve bunların çocukları 

  • Ölenin büyükanne ve büyükbabası ve bunların çocukları (hala, teyze, amca, dayı)

MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?

Miras bırakan dedenin vefatı sonrasında, mirasın paylaşımı konusunda dikkate alınması gereken önemli faktörler bulunmaktadır. Öncelikle, dedenin altsoyuna yani amca, hala, teyze ve dayı gibi mirasçılara sahip olup olmadığı ya da bu kişilerin vefat edip etmedikleri tespit edilmelidir. 

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Dedenin vefat etmesi halinde, yasal mirasçısı sıfatına haiz olan anne ve/veya babanızın hayatta olması durumunda, miras bırakan dedenizin mal varlığından pay almanız mümkün olmayacaktır. Bu durumda, miras bırakan dedenin altsoyuna düşen miras payı, hayatta olan anne ve/veya baba arasında eşit olarak bölüştürülecektir. Eğer mirasçı olarak düşünülen kişinin kardeşler varsa, miras payı aralarında eşit şekilde bölüştürülecektir; fakat kardeşleri yoksa, miras doğrudan bölünmeden kişiye kalacaktır.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Vasiyetname veya miras sözleşmesi olmadığı durumlarda, miras bırakanın altsoyu (çocuk, torun vb.) bulunmamalı ve üstsoyu da (ebeveyn, büyükanne/büyükbaba) miras bırakandan önce vefat etmiş olmalıdır. Bu durumda, hayatta olmayan üst soyun miras hakkı kendi altsoyuna geçer ve miras bırakanın kardeşleri mirastan pay alabilir. Miras paylaşımı genellikle kardeşler arasında eşit şekilde yapılır. 

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?


Geri Dön