Emlak Terimleri

Kapıcı dairesi zorunluluğu!

Her bina için kapıcı dairesi bulundurmak zorunlu mu? Kapıcı dairesi zorunluluğu ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kapıcı dairesi zorunluluğu!

Apartman işleri için görevlendirilen kapıcılar için yapılarda kapıcı dairesi zorunluluğu bulunuyor mu, diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım. "Kapıcı dairesi zorunlu mu?", zorunlu ise hangi yapılarda bu zorunluluk söz konusu gibi soruların yanıtı 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği kapsamında bulunuyor.


Yönetmeliğe göre, yapıda 12'den fazla daire varsa, kapıcı dairesinin de yapılması zorunlu kılınıyor. Ayrıca bekçi odası zorunluluğu hususuna da değinmek gerekirse; binaların brüt 1500 metrekareden fazla olanlarında zorunlu kılınıyor.


Konu ile ilgili hükümler yönetmeliğin 52. maddesinde yer alıyor;


Kapıcı Dairesi ve Bekçi Odası

Madde 52- 

1-Kapıcı dairesi ayrılacak binalar:

Konut olarak kullanılacak kaloriferli veya kalorifersiz binalardır. Bu binaların 12 daireden fazla olanlarında kapıcı dairesi yapılması mecburidir.


2- Bekçi odası ayrılacak binalar:

İşyeri ve büro olarak kullanılacak kaloriferli veya kalorifersiz binalardır. Bu binaların brüt 1500 metrekareden fazla olanlarında bekçi odası yapılması mecburidir.


3- Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının ölçü ve nitelikleri:

a)Kapıcı dairelerinin ve bekçi odalarının taban döşemesi üst seviyesinin hiçbir yeri tabii zemine (0.50) metreden fazla gömülü olmayacaktır.


b)Kapıcı daireleri doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecektir. Kapıcı dairelerinin bina içinde düzenlenmesi durumunda, en az 30 metrekare inşaat alanı olmak üzere, her birisi en az ( 7.00) metrekare ve dar kenarı en az (2.5) metre olmak üzere 2 yatak odası ve (9.00) metrekareden az olmamak üzere 1 oturma odası, en az (3.00) metrekare mutfak ve banyo veya hela ve duş yerinden oluşması gerekir.


Kapıcı dairelerinin bina dışında düzenlenmesi durumunda en çok 40 metrekare inşaat alanında yukarıdaki ölçüleri sağlayacak 1 yatak odası, 1 oturma odası, mutfak ve banyo veya hela ve duş yerinden oluşması sağlanacaktır.


c) Bekçi odası en az (6.00) metrekare büyüklüğünde ve doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde düzenlenecek ve en az (1.50) metrekarelik bir helası olacaktır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com