24 / 11 / 2024

Karabağlar'a üniversite talebi!

Karabağlar'a üniversite talebi!

AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten, ilçenin temel sorunlarına değindi. Erten, Demokrasi Üniversitesi'nin yerleşkesinin ilçeye kurulması halinde sosyo-kültürel dönüşümü de beraberinde getireceğini söyledi.




AK Parti Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten,  İzmir  Üniversitesi yerine 20 Ağustos 2016 tarihinde alınan meclis kararıyla kurulan İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin yerleşkesinin Karabağlar’a kurulmasını istediklerini ifade etti.


İzmir’in yüzölçümü en büyük nüfus bakımından ise ikinci büyük ilçesi olan Karabağlar’ın üniversite ilçesi olması halinde bir dönüşüm ve gelişim yaşayacağını söyleyen Erten, ayrıca ilçenin diğer önemli sorunlarına da değindi. Başkan Erten, kentsel dönüşümden en fazla toplumun pay alması gerektiğini de sözlerine ekledi.


“KARABAĞLAR’IN YABANCISI DEĞİLİZ”

Başkan Erten, Karabağlar İlçesi’nin Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanı olduğunu ifade etti. Yeni kurulan ilçenin önemli sorunları olduğunu da hatırlatan Erten, “1982 yılında İzmir’e geldim. 1992 yılına kadar Bahçelievler’de oturdum. O yıldan bu yana da Yeşilyurt Akevler’de oturuyorum. Dolayısıyla Karabağlar’ın yabancısı değiliz. İlçemiz Konak’tan ayrıldıktan sonra baktığımızda ilk olarak Polat Caddesi’nden aşağı tarafta çok katlı bir yapılaşma var. Bir de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanı olan bir Karabağlar var. Altyapı sorunu var, bütüncül planlar yok. Dönüşüm öngörülmesine rağmen küçük parsel bazlı imar durumu, inşaat ruhsatı verilebiliyor. Sonuçta insanların ihtiyaçları var. İlçede büyük bir nüfus var ve bu nüfus en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacını bu şekilde karşılamak istiyor. Biz Karabağlar’a bakarken, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm ile ilgili planlamasıyla alakalı olarak gerekse yeni kurulmuş bir ilçe olması sebebiyle Karabağlar’a bir şeyler kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.


“KARABAĞLAR’DA DA GÖRMEK İSTİYORUZ”

İlçenin komşusu olan Gaziemir ile Karabağlar’ı kıyaslayan Erten, Karabağlar’ın da modern ve önemli kazanımlara ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Erten, “‘Karabağlar’da ne var?’ dediğimiz zaman hemen yanı başındaki Gaziemir’e bakmak gerekiyor. Gaziemir’e giderken sizi bir modern fuar karşılıyor, Ege Bölgesi Serbest Bölgesi karşılıyor. Yol boyunca büyük ve modern alışveriş merkezleri karşılıyor. Daha da ilerisinde Türkiye’nin en modern havaalanı var. Kıskandığımız yok, Allah daha fazlasını versin ancak ilçemizde de görmek istiyoruz. Karabağlar birçok yönüyle, sosyal donatılar yönünden ve kentsel enstrümanlar yönünden baktığımızda çok büyük eksiklik yaşıyor. İzmir’i bilmeyen birisine deseniz ki, ‘Türkiye’nin 3. büyük kenti ve bu kentin en büyük ilçesi burası’ diye, insanlar inanmaz. Çünkü insanların kafalarında İzmir ile ilgili bir imaj var, intiba var. Yeşil alanlar, kültür merkezleri gibi donatılardan uzak bir ilçemiz var. Tabi burada pozitif bir yaklaşımla bakılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bir çalışma var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve  TOKİ  işbirliğiyle Mart ayında startı verilecek yaklaşık 4 bin konutluk bir dönüşüm alanı var. İnsanlar planlanmış bir şekilde yapılaşmayı görecek, emsal teşkil edecek. Bu aynı zamanda diğer kentsel dönüşüm alanlarında uzlaşmayı da tetikleyebilir” değerlendirmesini yaptı.


“ASIL PAYI TOPLUM ALSIN”

Erten, dönüşüm ile ilgili düşüncelerine şu şekilde devam etti: “Tabi vatandaşın da beklentileri var. Ancak serbest piyasa koşulları ve alanların değerleri de var. Nitelikli bir yapıya kavuşulduğu zaman alanın değerinde bir nebze kayıp yaşanabilir. Önemli olan depreme dayanıklı, yaşamın güvence altına alındığı, sosyal donatılarla, yollarıyla gelişmiş aynı zamanda sosyo-kültürel de bir gelişmenin de yaşanacağı bir artı değeri ölçmek gerekiyor. Burada tabi artı değerin kimin olacağı klasik bir kavgadır. Kapitalizm, ‘Girişimci organize ettiği için artı değerin ve rantın payı girişimcinin olsun’ diyor. Sosyalizm de devlet adı verilen bir organizasyon olduğu için değerin devlette olmasını tercih ediyor. Bence bir üçüncü seçenek de olmalı. Bütün bunlar insanın talebi olduğu için bir rant oluşuyor. Elbette girişimci de payını alsın, devlet de payını alsın ancak asıl pay topluma yansısın. Adil paylaşım budur.”


ALMANYA ÖRNEĞİ

Erten, çocukluk yıllarında ilkokulu okuduğu Almanya’daki eğitim sistemine atıfta bulundu. Karabağlar için de hayalinin benzer bir sistem ve imkan olduğunu söyleyen Erten, “Ben 70’li yıllarda ilkokulu Almanya’da Münih kentinin banliyösünde okudum. Gittiğim okul bir eğitim kampüsüydü ve olimpiyatlarda yer alan her spor branşı eğitim içerisinde yer alıyordu. Uzun atlamadan çekiç atmaya kadar aklınıza ne geliyorsa öğretiliyordu ve bu yıllar 70’li yıllardı. İzmir’de 2020’ye doğru giderken niçin Karabağlarlı çocuklar benim ilkokulda gittiğim gibi bir eğitim kampüsüne gitmesin? O alanlarda mutlaka çocukların bir yeteneği ortaya çıkıyor. Bu imkanla ilgili bir şey ancak bizim çocuklarımızın eksik bir yanı yok. Almanya’ya otomotiv fabrikalarına giden Türklerden ilk nesil ilkokulu bile bitirememiş Anadolu çocuklarıydı. İkinci nesil vatandaşlarımız teknisyen oldu. Şu anda oradaki vatandaşlarımız da o en ünlü otomotiv markalarında Ar-Ge noktalarında yer alıyor, tasarım bölümlerinde çalışıyor. Yani böyle eğitim olanaklarında kendi topraklarımızda da istiyoruz. Bunlar da objektif ve adil bir planlamaya dayanır. Eğer doğru bir bayındırlık mantığıyla yaklaşılırsa o planlama her şeyi çözer” dedi.


DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ KARABAĞLAR’A

Kapatılan İzmir Üniversitesi yerine, 20 Ağustos 2016 tarihindeki meclis kararı ile kurulan Demokrasi Üniversitesinin Karabağlar’da bir yerleşkesinin olmasının ilçeyi kalkındıracağını ifade eden Erten, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İzmir’de niçin büyük üniversitelerin muadilinin ya da benzerlerinin değil daha da üst seviyeye çıkacak bir ‘Demokrasi Üniversitesi’ kurulmasın diye her zaman dile getiriyorduk. Değerli vekilimiz Mahmut Atilla Kaya ile çalışmalarımızda Yunan felsefesi, Atina demokrasisi, Ege ve Akdeniz’in çoğulcu ve çok kültürlü vizyonu üzerinden İzmir’de bir Demokrasi Üniversitesi kurulsun istiyorduk. Çünkü İzmir İstanbul’dan 372 sene önce fethedilen bir Selçuklu Müslüman Türk kentidir. İzmir çok inançlı çok kültürlü yapısıyla Kudüs’te olmayan İstanbul’da olmayan bir yapıda. Liman kentlerinin özelliği de budur. Kısa bir süre önce de bahsettiğimiz üniversite kuruldu. Bu Demokrasi Üniversitesinin yerleşkesinin de Karabağlar’da olmasını diliyoruz. Karabağlar, Buca ve Bornova gibi bir üniversite ilçesi olursa üniversite kültürüyle birlikte sosyo-kültürel anlamda dönüşümü yaşar.”


İlk Ses Gazetesi


Geri Dön