30 / 04 / 2024

Karadağ Fatih Sultan Mehmet Camii restore edildi!

Karadağ Fatih Sultan Mehmet Camii restore edildi!

Türkiye, Osmanlı'dan kalma tarihî ve dinî eserlere sahip çıkmayı sürdürüyor



İzlediği yapıcı dış politikayla Balkanlar'da barış ve istikrarın tesisi için önemli adımlar atan Türkiye, Osmanlı'dan kalma tarihî ve dinî eserlere sahip çıkmayı sürdürüyor. 
 
Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilerek yeniden inşa edilen Karadağ'ın Tuzi kentindeki Fatih Sultan Mehmet Camii dün akşam Kadir Gecesi münasebetiyle 79 yıl sonra ibadete açıldı. Açılışa TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya ve bölge halkı katıldı.

Balkanlar'da harabeye dönüşen Osmanlı eserleri Türkiye'nin gayretleriyle hayat buluyor. Birçok camiyi restore eden TİKA son olarak Karadağ'daki Fatih Sultan Mehmet Camii'ni ibadete açtı. Karadağ Müslümanlarının inanışına göre Podgoritsa, Osmanlı kayıtlarına göre ise Tepedöven şehrinin kurucusu Fatih Sultan Mehmet'in bölgede şehit olan askerleri Tuzi kentindeki mezarlığa defnedilir. Eşkıyalık faaliyetlerine maruz kalan bölgenin güvenliğini sağlamak üzere mezarlığın yanına bir kışla kurulur. 1911 yılına kadar sadece şehit ve önemli şahsiyetlerin defnedildiği mezarlık sonraki yıllarda Tuzi halkı tarafından kullanılır. 1912 senesinde Osmanlı bölgeden çekilirken şehit düşen askerler de bu mezarlığa defnedilir. Halk arasında Fatih Sultan Mehmet Camii olarak da bilinen Nizam Camii kışladaki askerlerin ibadet etmesi için inşa edilmiş, halkın Müslüman olmasından sonra kent sakinlerine de hizmet vermiştir.

1931 senesinin Kadir Gecesi'nde ibadete kapatılan cami II. Dünya Savaşı esnasında yıkıldı. 2000 yılında bölge halkı tarafından yeniden inşa edilmeye başlanan cami maddi imkansızlıklar sebebiyle tamamlanamadı. Bu durumu öğrenen TİKA projeye sahip çıktı. TİKA tarafından mezarlığın çevre duvarları yaptırıldı, temizlendi, mezar taşları düzenlendi ve cami inşaatı tamamlandı.
SERVET YANATMA/Zaman


Geri Dön