26 / 12 / 2024

Karadeniz'den Yunanistan'daki özelleştirmelere kredi!

Karadeniz'den Yunanistan'daki özelleştirmelere kredi!

Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Dönem Başkanı İhsan Uğur Delikanlı, Yunanistan'daki özelleştirmelerle ilgilendiklerini, öncelikli alanların ise havaalanı ve enerji olduğunu bildirdi.



Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Dönem Başkanı İhsan Uğur Delikanlı, Banka'nın misyonunun üye ülkelerin kalkınmasına katkıda bulunmak olduğunu belirterek, "Yunanistan'da özelleştirilmesi planlanan alanlara ilgiliyiz. Havaalanı ve enerji alanlarındaki özelleştirmeler Bankamız için öncelik oluşturuyor. Burada iş yapmayla ilgilenen firmaları yakından takip ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası'nın hedeflerini ve bu dönemdeki faaliyetlerini değerlendiren Delikanlı, bankanın büyük hissedarlarından birinin Yunanistan olmasına ve merkezinin de burada bulunmasına rağmen ülkedeki yatırım portföyünün geniş olmadığını dile getirdi. Delikanlı, Yunanistan'daki mali krizden etkilenmediklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Diğer kalkınma bankalarından farkımız Yunanistan'ın bankacılık mevzuatına tabi olmamamız. Kurumumuza, Yunanistan kanununda muafiyet tanınmış bulunmakta. Bu, bize reyting veren şirketler tarafından da teyit edilmiş durumda. Yunanistan, yüzde 16,5 hisse ile büyük hissedarlardan biri. Doğal olarak Bankanın Yunanistan portföyünün daha fazla olması beklentisi var. Daha önceki dönemde Yunanistan'da bankacılık kriterlerine uygun çok fazla proje bulunmadığı için kredi portföyü çok fazla büyütülememiş ancak bankamızın misyonu üye ülkelerinin kalkınmasına katkıda bulunmak."


"TÜRKİYE'NİN BAŞKANLIĞINDA YÜZDE 7,5 BÜYÜME HEDEFİ"


Yunanistan'da ekonomik krizden sonra birçok alanda özelleştirmeye gidileceğini anımsatan Delikanlı, Banka'nın bu alanlara ilgisi olduğunu aktardı. Delikanlı, özelleştirmelerde yer alacak firmaları yakından takip ettiklerini ve bu firmalara kredi finansmanı sağlamak istediklerini anlattı. Havaalanı ve enerji alanlarındaki özelleştirmelerin Banka için öncelik oluşturduğunu vurgulayan Delikanlı, şöyle devam etti: "Türkiye'nin dönem başkanlığında iddialı büyüme hedefleri koyduk. 2018'in temmuz ayında bitecek başkanlık sonuna kadar her yıl yüzde 7,5 büyüme hedefliyoruz. Banka'nın büyümesinde enerjiyi öncelikli alanlardan biri olarak görüyoruz. Son dönemde Türkiye'de jeotermal enerji projesine ve Azerbaycan'da Şah Deniz II projesine yatırım yaptık. Bu tür enerji yatırımlarımızı üye ülkelere dağıtmak istiyoruz."


"KALKINMA BANKACILIĞINDA PİLOT MODEL OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"


Delikanlı, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası'nın daha da büyümesi ve yatırımlarını genişletebilmesi için firmaların ihtiyaç ve taleplerini anlayabilen, bu talepler doğrultusunda finansman şeklini oluşturabilen uzmanlarla çalışacaklarını anlattı.


Kalkınma bankacılığında henüz bu noktaya gelinmediğine dikkati çeken Delikanlı, "Bu, önümüzdeki dönemde kalkınma bankacılığı yapan kuruluşların gelmesi gereken nokta aslında. Bu durumda bizim hedefimiz pilot model oluşturmak. Uluslararası finansman kuruluşlarının, firmaların yabancı para pozisyon riskini ne kadar yönettikleri konusunda neler yapılıyor, bunlar havada kalan söylemler genelde. Biz, yerel para birimi ile kredi imkanı oluşturmayı ve firmaların ihtiyaçlarına göre kredi yapılandıracak uzmanlarla çalışmayı hedefliyoruz. Bu şekilde firmaların risklerinin azaltılabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne üye olan 12 ülkeden 11'i, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası'nda pay sahibi konumunda bulunuyor. Örgütün son üyesi Sırbistan'ın da üye olması yönünde çalışma yapılıyor. Bankada Türkiye, Rusya ve Yunanistan'ın yanı sıra Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Ukrayna, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya'nın payı bulunuyor. Bankanın başkanları dört yılda bir seçiliyor.



AA


Geri Dön