26 / 11 / 2024

Karadeniz'in Efes'i, gün yüzüne çıkarılıyor!

Karadeniz'in Efes'i, gün yüzüne çıkarılıyor!

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde, M.Ö. 7'nci yüzyılda kurulan ve Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Teion Antik Kenti'nde 8 yıl önce başlayan kazı çalışmaları sürüyor.




Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde, M.Ö. 7'nci yüzyılda kurulan ve Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Teion Antik Kenti'nde 8 yıl önce başlayan kazı çalışmaları sürüyor.60 hektarlık alanı kapsayan kazının tamamlanan 2 hektarlık bölümünde hamam, kilise, tapınak, mezar gibi kalıntılar bulundu. Kazma, kürek, çapa ve fırça ile yapılan kazıların 100-150 yılda tamamlanması hedefleniyor. Filyos'taki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresinin desteğinde 2006'da başladı. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında yapılan kazılarda şu ana kadar renkli çanak-çömlek, yazılı eserler, çeşitli dönemlere ait hamam, kilise, tapınak, liman, kale ve sahil surları, su kemeri, mendirek kalıntıları, antik tiyatro, 6'sı kilise içinde 10 mezar, madeni para, madeni eserler, sikke, kandiller, cam eserler ve seramikler bulundu. 



45 KİŞİLİK EKİP ÇALİŞİYOR 

M.S. 13 uncü yüzyıla kadar yerleşimin devam etliği tahmin edilen Teion Antik Kentinde bu yılki kazı çalışmaları Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında yapılıyor. 20'si üniversite öğrencisi, 10'u işçi. 

diğerleri mimar, seramik ve yazıt uzmanı ile jeofizikçiden oluşan 45 kişilik ekip. antik kentin ilk yerleşim yerinde çalışmalarını sürdüyor. Kuzeyde denize dik olarak uzanan Kale Tepesi olarak da bilinen alanda yapılan kazılar sırasında M.Ö. 700'lere kadar inen yerleşim tabakalarının izine rastlandı. Arkaik ve Klasik Dönemlere ait sur duvarları ve bina kalıntılarının kentin en erken dönemli kalıntıları olduğu ortaya çıktı. 



100-150 YIL SÜRECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM

60 hektarlık alanı kapsayan kazının şu ana kadar 2 hektarlık bölümünün tamamlandığını ikide eden Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, şöyle konuştu: "Elimizden geldiğince teknik açıdan hızlı bir şekilde hareket etmeye çalışıyoruz. Yavaş ilerlemesinin sebebi teknik çalışma ile alakalı bir sorun. Kazı tekniği hala kazma ve kürekle yapılıyor. Gerektiğinde çapaya, fırçaya düşüyoruz. Bulgulara göre hareket etmek zorundayız. Jeofizik ölçümleriyle yerleri tespit ediyoruz. Kazı tekniği henüz bilimsel boyutta değil. Makineye çevirmemiz söz konusu değil. Ne kadar ödeneği artırsanız biiyük bir sit alanına sahibiz. Günümüz teknolojisiyle 100-150 yıl süreceğini talimin ediyorum." Kazı yapılacak alanlarda bir taraftan kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım. Filyos pıojsenin kazı çalışmalarına olumsuz bir etkisi olacağını düşünmediğini söyledi. 



İLK YERLEŞİM YERİ ORTAYA ÇIKTI 

Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, 15 Eylül'e kadar devam edecek kazı çalışmalarında şu anda kentin ilk yerleşim yerinin ortaya çıkarıldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. 

Yıldırım. "Kazılarda küçük buluntular ortaya çıkıyor. Üst tabakalarda Bizans katları var. Bunlar tahrip olmuş. Bazı duvarlarda orta çağ kalıntıları var. Burası Ceneviz Kalesi olarak da uzun yıllar kullanılmış. Çevreden gelen bol miktarda orta çağ seramiği var. Küçük objeler de ortaya çıkıyor" dedi. 


İstanbul Gazetesi 


Geri Dön