02 / 05 / 2024

Saathane Meydanı ve Taşhan restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor!

Saathane Meydanı ve Taşhan restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor!

Samsun'un şehir merkezinde, çarpık yapılaşma nedeniyle görülemeyen adını 19. yüzyılda yapılan Saat Kulesi'nden alan tarihi Saathane Meydanı ve Taşhan, Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı restorasyon projesiyle gün yüzüne çıkarılıyor...



Samsun'un şehir merkezinde, çarpık yapılaşma nedeniyle görülemeyen Saathane Meydanı ve Taşhan, Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı restorasyon projesiyle gün yüzüne çıkarılıyor.


Adını 19. yüzyılda yapılan Saat Kulesi'nden alan tarihi meydan ile Osmanlı mimarisinin sivil mimari örneği olan, Canikli Ali Paşa sülalesinden Hazinedarzade Süleyman Paşa'nın Pazar Mahallesi'nde yaptırdığı Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık Taşhan'ın güzelliği, çevresindeki iş yerlerinin yıkılmaya başlamasıyla ortaya çıkıyor.


Bakımsızlık ve tahribatlar sebebiyle oldukça kötü durumdaki Taşhan ile 15. yüzyılda inşa edilen Hazinedarzade Süleyman Paşa Vakfı'na ait Şifa Hamamı, vakfın gelirleri ile inşa edilip 1803 yılında hizmete açılan Süleyman Paşa Medresesi de proje kapsamında restore edilecek.


 Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Samsun Büyükşehir Belediyesince yapılacak vakıf eserlerinin restorasyonunun tamamlanmasıyla Saathane Meydanı tarihi dokusuna yeniden kavuşacak.


-"Bu proje bir kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir"


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Saathane Kulesi, Taşhan ve etrafındaki tarihi dokuların ortaya çıkması için proje hazırladıklarını söyledi.


Projeyle tarihi dokunun etrafında bulunan çarpık yapıların yıkımına başlandığını belirten Yılmaz, "Birçok binayı yıktık. Bazı binaların yıkımı için hukuki süreç devam ediyor. Bunların da tamamlanmasıyla restorasyon projesine başlayacağız. Saathane önemli bir dönüşüm projesi. Şehrin önündeki bir çirkinliğin ortadan kaldırılması hem şehir hem de bizim için önemli yer teşkil ediyor. Saathane Meydanı Projesi bir kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir" dedi.


Saathane Meydanı Projesi'nin Samsun'un vizyon projelerinden olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:


"Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burada tarihi dokunun üzerine abanmış, onları tahrip etmiş, zehirli bir sarmaşık gibi sarıp kapatmış binalar var. Burayı, Samsun'a yakışan, Samsun'u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getireceğiz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun'a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun'un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı, şehrin gülen yüzü olacak."




AA


Geri Dön