22 / 11 / 2024
fuzul

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! İhbar tazminatında bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkı!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! İhbar tazminatında bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkı!

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren ihbar tazminatında, bilinmeyenler gün yüzüne çıktı. EYT'liler ve normal çalışanlar açısından ihbar tazminatında merak edilen sorular ve yanıtları açıklandı...




İhbar tazminatı hem çalışanların hem de işverenin güvencesidir. EYT kapsamında ise emekliliğe hak kazananların ihbar süresine uyma zorunluluğu bulunmuyor. Emekli olanlar haber vermeden, bildirim süresi sona ermeden işten çıkarma ya da istifa durumunda ihbar tazminatı alabiliyor. EYT kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşların ise ihbar süresine uyma zorunluluğu bulunmuyor. İşte ihbar tazminatı ile ilgili  merak edilenler..

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA İŞİN BIRAKILMASI HALİNDE KIDEM TAZMİNATI ALINABİLİR

Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler vatandaşlar, ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse de işine son verilsin kıdem tazminatı alma hakkı doğuyor.

Normal koşullarda İş Kanunu'na göre, iş sözleşmesinin feshi için ihbar süresinin dolması gerekiyor. Bu sürede çalışanın işine devam etmesi, işverenin de maaş ödemesi yükümlülüğü bulunmakta.

İş sözleşmesinin feshinde ihbar sürelerine uyulması gerekiyor. Haber vermeden, bildirim süresi bitmeden işten çıkarma ya da istifa durumunda ihbar tazminatı hakkı doğuyor. 

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! İhbar tazminatında bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkı!

ÇALIŞANA 3 KATI TAZMİNAT ÖDENİYOR

Hem işveren hem de çalışan haklı fesih söz konusu olmadan tazminat yükümlülüğü altına girer. Bunun için bir gün çalışmak bile yeterli değil. İşverenin fesih hakkını kötüye kullanması halinde çalışana ihbar tazminatıyla birlikte bunun üç katı tutarında da tazminat ödemesi gerekiyor.

İŞTEN ÇIKARILAN HERKES İHBAR TAZMİNATI ALABİLİR M?

İş Kanunu'na göre iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraflardan biri, yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa bildirmesi gerekiyor.

İş sözleşmesini bildirim sürelerine uymadan fesheden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek zorunda olup bu süreler bölünemiyor, kısmen uygulanamıyor. EYT kapsamında işten çıkışını talep edenin ihbar süresine uyma zorunluluğu bulunmuyor. 

İHBAR TAZMİNATINDA HAK KAZANMA KOŞULLARI NELER?

İş sözleşmesini performansa, işçinin davranışlarına, işin, işletmenin veya işyerinin gereklerine dayalı olarak fesh etmek isteyen işveren, yazılı olarak, bu sürelere bağlı kalarak işçiye iletmekle yükümlüdür.

DENEME SÜRESİ DOLAN BİR KİŞİYE DE İHBAR TAZMİNATI VERİLİR M?

Deneme süresi içinde belirlenen esaslar çerçevesinde feshi halinde işçiye herhangi bir ihbar tazminatı ödenmiyor.

KENDİ İSTEĞİ İLE İŞTEN AYIRLAN İHBAR TAZMNATI ALABİLİR Mİ?

İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedeni, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışında işçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın ihbar tazminatı hakkı oluşmaz.

Kıdem tazminatı sorunu çözülüyor mu? Yeni sistem ve detayları

Geri Dön