02 / 05 / 2024

Antik Roma Tiyatrosu'nun yenilenip, gün yüzüne çıkmasıyla ilgili çalışmalar başladı!

 Antik Roma Tiyatrosu'nun yenilenip, gün yüzüne çıkmasıyla ilgili çalışmalar başladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale'deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarabilmek için çalışmalara başladı



Yaklaşık 12 bin 972 metrekarelik alan üzerinde bulunan 164 adet parselin kamulaştırılması kararını alan Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 4 bin metrekarelik alanın tapusunu aldı. Belediye, tapular için 3 milyon 755 bin 299 lira kamulaştırma bedeli ödedi.


Bölgedeki tüm yapıların kamulaştırılmasının ardından yıkım yapılacak ve Antik Tiyatro'yu gün yüzüne çıkarma çalışmaları hızlanacak. Proje kapsamında, arkeolojik yüzey araştırması yapılarak tiyatroya ve sur duvarlarına ait antik arkeolojik mimari kalıntılar ile Antik Tiyatro'nun gerçek yeri tam olarak tespit edildi.  İzmir  1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulan "Antik Tiyatro ve Kadifekale 1. derece arkeolojik sit alanının genişlemesi" önerisi Kurul tarafından kabul edildi. Kadifekale'deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917-1918 yıllarında Otto Berg ve Otto Walter'ın araştırmalarında ve hazırladıkları planlarda bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı da bu bilgiler arasında yer alıyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu'nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp'ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor.

Zaman


Geri Dön