05 / 05 / 2024

Karaman Kalesi arkeo-parka dönüştürülecek!

Karaman Kalesi arkeo-parka dönüştürülecek!

Karaman Kalesi'nde yapılan hafriyat çalışmalarında tesadüfen bulunan 700 yıllık Karamanoğulları sarayını kurtarma çalışmalarında sona gelindi. İçinde taht salonu, hamam, mescit gibi bölümler bulunan saray ve kale, arkeo-park olacak.




Karaman Kalesi'nde yapılan kurtarma kazılarında, Anadolu'nun en güçlü beyliklerinden Karamanoğulları'na ait saray kalıntıları bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla Karaman Kalesi'nin avlusuna yapılan amfi tiyatro, sahne ve soyunma kabinlerinin kaldırılması için başlatılan hafriyat çalışmaları sırasında arkeolojik duvar kalıntılarıyla karşılaşıldı ve kurtarma kazıları başlatıldı.


ARKEO-PARK OLACAK


Bulunan kalıntıların ise 14. Yüzyıl'da aktif kullanılan, Karamanoğulları Beyliği'ne ait bir saray olduğu düşünülüyor. Karaman Müzesi Müdürlüğü'nce yürütülen kazılarda, sarayın kabul ve taht salonu, hazine odası, mescit, harem odası, konuk odaları, hamam, mutfak, çamaşırhane ve tuvalet bölümleri gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca, fildişinden satranç taşları, kandiller, heykel kaidesi, top namluları, seramik kaplar ve alçı süslemeleri de bulundu. Yeniden toprak üstüne çıkarılan sarayla birlikte Karaman Kalesi, restorasyon çalışmalarının ardından bir arkeo-parka dönüştürülecek. Böylece, Karaman ve çevresinde ortaya çıkarılan İslami dönem eserlerinin de sergileneceği yeni bir turizm destinasyonu oluşturulacak.


ANADOLU TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ


Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Oruç, beylikler dönemiyle ilgili arşiv kaynaklarının eksikliği ve eldeki kaynakların da çoğunlukla Osmanlı kroniklerine dayandığına işaret etti. Oruç, '14. Yüzyıl Anadolu tarihinin aydınlığa kavuşması açısından son derece önemli bir keşif' dedi.


Türkçe'yi resmi dil yaptılar


'Türkçe'yi resmi dil olarak kullanan ilk beylik' olan Karamanoğulları Beyliği, 1250-1487 yıllarında hüküm sürdü. Beylik 13. Yüzyıl'da Anadolu'nun en güçlü Türk otoritesiydi.


 


Yeni Şafak




Geri Dön