Sektörel

'Karbon yakalama' teknolojisi küçük ölçekli çimento üreticilerini batırabilir!

Dünya Çimento Birliği (WCA) Direktörü Emir Adıgüzel yaptığı açıklamada fabrika kurmaktan daha pahalı olan karbon yakalama (CC) teknolojisinin küçük ölçekli çimento üreticilerini batırabileceğini söyledi.

Ekonomim'de yer alan habere göre Emir Adıgüzel açıklamasında karbon yakalama teknolojisinin çok pahalı olduğunu ve yerel üreticilerin Batılı çokuluslu üreticilerin belirlemiş olduğu şartlara uyum sağlayamayarak kapanacağını iddia etti.

Dünya Çimento Birliği’nin (WCA) Çin’in Nanjing kentinde 20 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen yıllık konferansında önemli açıklamalar yapan Adıgüzel, küresel çimento sektörünün karşı karşıya olduğu önemli zorluklar ve gelişmekte olan fırsatlar hakkında da önemli detaylar verdi.

Çimento sektörünün çevreyi korumaya ve bu amaçla yapılmış olan yeni buluşlara öncelik vermeye olan kesin taahhüdüne de değinen Emir Adıgüzel, “Amacımız, büyüklük, milliyet ya da grup fark etmeksizin bütün çimento üreticilerinin eşit haklarla bir araya gelmelerini sağlamak” ifadelerini kullandı. 

Yaptığı açıklamada söz konusu sektörün iklim değişikliğiyle mücadeledeki proaktif yaklaşımını, karbon yakalama teknolojisine yapılan önemli yatırımlarla ispat ettiğini dile getiren Emir Adıgüzel “Bu yüksek maliyetli projeler, çevresel etkileri azaltma ve daha yeşil bir geleceği güvence altına alma konusu ile ilgili olarak kararlılığımızı gösteriyor, tarihte ilk defa çimento üretimi net sıfır bir endüstri olma potansiyeline sahip” dedi.      

KARBON YAKALAMA TEKNOLOJİSİ ÇİMENTO TESİSİNDEN PAHALI


Söz konusu konferansta karbon yakalama teknolojisindeki gelişmeler ile ilgili olarak da önemli açıklamalar yapan Emir Adıgüzel, söz konusu bu teknolojilerin umut verici olmasına rağmen, daha çok geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu ve bir çimento fabrikasının kendisinden çok daha büyük yatırım gerektirdiğini dile getirdi. Emir Adıgüzel konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Karbon yakalama teknolojisinin benimsenmesi, ölçeklenebilirlik ve şimdilik mantıklı maliyetlerin üzerinde olması açısından büyük zorluklarla da karşı karşıya. Bu sebeple yalnızca Batılı çok uluslu üreticiler fonlanmakta ve bu büyük yatırımları yapabilmekteler, fakat finansal maliyetin çok büyük olduğu da bir gerçek. Orta ve küçük ölçekli üreticilerin CC yatırımı yapmaları şu an için mümkün gözükmüyor. Eğer söz konusu bu durum bu şekilde devam ederse, bağımsız yerel üreticilerin büyükler tarafından belirlenecek olan çevresel emisyon sınırlamalarına uygun şartları yerine getiremeyerek kapanmalara neden olabilir. Neticede yalnızca birkaç büyük şirketin hakim olacağı bu tip pazarlarda çimento üretim kapasitesi azalarak fiyatların yakın gelecekte ton başına 250 Euro’ya kadar yükselmesine sebep olabilir.” 


ÜLKEMİZ ZAYIF PAZAR LİSTESİNDE

Yaptığı açılamada küresel çimento talebi hakkında da ayrıntılı bir analiz sunan Adıgüzel 2024-2030 döneminde sadece Orta Doğu, Hindistan ve Afrika’da büyüme beklenirken genel talebin durağanlaşmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Ayrıca OnField Yatırım Araştırması’na göre, Sahra Altı Afrika’nın 2030 yılına kadar yüzde 77, Hindistan’ın yüzde 42 ve Kuzey Amerika’nın yüzde 20 büyüme görmesi, Türkiye, Çin ve Avrupa’nın ise en zayıf pazarlara sahip olması da bekleniyor. Zayıf taleplere rağmen, Avrupa’da çimento fiyatlarının yüksek olması ve aynı zamanda azalma gösteren yakıt maliyetleri sayesinde brüt kar marjının genişlemesinin devam etmesi de bekleniyor.

 

Vehbi Koç inşaat müteahhitliğini neden bırakmış?

TOKİ'den 7 bin 540 lira taksitle 2+1 konut için son gün bugün! 

Tiny house tahliyeleri ortalığı karıştırdı! Mimardan 'Tarım arazilerinde işgale dur denmeli' çıkışı!