Ekonomi

Kardeş(!) Suudilerden Türkiye'ye büyük şok! Yasak geldi

Uzun süren gergin ilişkilerin ardından ekonomik durumun da etkisiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği Suudi Arabistan, Türkiye’ye beklenmedik bir hamle yaptı. İlişkilerin düzelmesi çabasıyla yapılan ziyaret hamlesine Suudiler seyahat yasağı ile karşılık verdi.Erdoğan’ın ülkede yaşanan darboğaz nedeniyle, ekonomik beklentiler ile Suudi Arabistan’a gittiği iddiaları konuşulmuşken, Suudilerden dikkat çeken bir hamle geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz ay yaptığı sürpriz Suudi Arabistan ziyareti tepkilerin yanı sıra birçok spekülasyonu da beraberinde getirmişti.

Erdoğan’ın ülkede yaşanan darboğaz nedeniyle, ekonomik beklentiler ile Suudi Arabistan’a gittiği iddiaları konuşulmuşken, Suudilerden dikkat çeken bir hamle geldi.

Suudi Arabistan, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkeye seyahat kısıtlaması getirdi. 
 

Cemal Kaşıkçı davasının geçmişte ortaya atılan tüm söylemlerin aksine kapatılarak Suudilere iade edilmesi çok büyük tartışma yaratırken, ziyaretin ise Ankara’nın açıkladığının aksine Erdoğan’ın talebiyle gerçekleştiği Suudi yetkililer tarafından belirtilmişti.

Suudi Arabistan Pasaportlar Genel Müdürlüğü, Suudi vatandaşların 16 ülkeye seyahatinin yasaklandığını açıklarken karara gerekçe olarak ise corona virüs salgınını gösterildi. Ancak coronanın hala etkili olduğu Çin, bu listede yer almıyordu.

Türkiye yasağı ve listedeki ülkeler sosyal medyada "Haddini Bildirme Hamlesi" olarak dalga geçtikleri şeklinde yorumlandı.

16 ülke ise şu şekilde:
    Türkiye
    Lübnan
    Suriye
    İran
    Afganistan
    Hindistan
    Yemen
    Somali
    Etiyopya
    Demokratik Kongo Cumhuriyeti
    Libya
    Endonezya
    Vietnam
    Ermenistan
    Belarus
    Venezuela