Kardeşi olanlar dikkat: Kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır?
Miras paylaşımı ile ilgili detaylar en çok merak edilen konulardan olurken, kardeşler arasında mirasın nasıl paylaşılacağı da araştırılıyor. Peki kardeşler arasında miras eşit mi paylaşılır? Miras bölüşümü nasıl yapılır? Kardeşler anlaşamazsa dava açılır mı?
Kardeşler arasında miras paylaşımı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Miras hukuku açısından incelenmesi gereken kardeşler arasındaki mal paylaşımında, farklı farklı anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Ancak, miras hukuku kesin çizgilerin çizildiği bir sistem.
Kardeşler arasında miras paylaşımına ilişkin tartışmalar sık sık gündeme geliyor. Bu kapsamda 'Kardeşler arası uyuşmazlık nasıl çözülür?' sorusuna yanıt aranıyor.
KARDEŞLER ARASI MAL PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR? HER KARDEŞE EŞİT Mİ BÖLÜNÜR?
Miras bırakanın vefatının ardından, tüm mirasçılar, miras malları üzerinde mülkiyet hakkına sahip oluyor. Kardeşler arasında mirasın nasıl ve ne şekilde paylaşılacağı konusunda eşin hayatta olup olmadığı dikkate alınıyor.
Ötneğin babanın vefat etmesi ve annenin yaşaması halinde, 4 kardeşin olduğu varsayılırsa, bu durumda mirasın yarısı annenin, diğer yarısı ise 4 çocuğun oluyor. 4 kardeş de cinsiyet şartı olmadan mirasta eşit paya sahip oluyor.
KARDEŞLERDEN MİRAS PAYLAŞIMINA İTİRAZ GELİRSE NE OLUR?
Kardeşler arasında yapılan miras paylaşımında anlaşmazlık olması durumunda, kardeşlerden biri mahkemeye başvuru yapabilir. Bu durumda da mirasa konu olan gayrimenkulün ya da taşınırın satılması kararı çıkabilir.
Malın satışının yapılması durumunda, masrafları düşüldükten sonra kalan meblağ kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılır. Kanun, kardeşlerin hepsini eşit hak sahibi şeklinde görür.
Anlaşmazlık halinde, mirasçılardan yalnızca biri dahi imza atmıyor ya da paylaşım işlemlerine ilişkin olarak vekalet vermiyorsa yani mirasın paylaşımına ilişkin onayı bulunmuyorsa, paylaşımın anlaşma yoluyla yapılması mümkün olmuyor.
ARTIK BİR SÖZLEŞME YETERLİ
Hisseli tapular için tek şart, hissedarların paylaşım konusunda anlaşma yapmaları oluyor. Artık kardeşler arasında yapılacak devir işlemleri için gereken tek şey bir sözleşme ve tarafların imzası oluyor.
Yeni düzenleme ile örneğin, miras kalan bir evin kardeşlere devri için yazılı bir sözleşme yapılması artık yeterli sayılıyor. Bu nedenle, her mirasçının hakkının korunması adına sözleşme imzalamak önemli olmakla beraber, herhangi bir ihtilaf halinde hak arama özgürlüğü de korunuyor.
Borsa İstanbul'da ocakta yabancıların en çok alım satım yaptığı hisseler
Tüketici kredilerinde 5.8 milyar TL'lik artış!
Yeni yılın ilk ayında açlık sınırı 15 bin 33 TL, yoksulluk sınırı 51 bin 998 TL oldu!