26 / 12 / 2024

Kardeşler arasında mal paylaşımı nasıl yapılır?

Kardeşler arasında mal paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Altı kardeşiz. üç daireyi babam, mahkeme huzurunda bana ve kardeşime verdi. Babamın vefatı halinde diğer kardeşlerin bu daireler üzerinde hak iddia etme ihtimalinde, nasıl bir savunma yapabiliriz?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Altı kardeşiz. Kardeşlerden dördü babamıza ait 20 daireyi ‘ticaret yapacağız’ adı altında batırdı. Geri kaldı üç daire. Bunları da babam, mahkeme huzurunda bana ve kardeşime verdi. Babamın vefatı halinde diğer kardeşlerin bu daireler üzerinde hak iddia etme ihtimalinde, nasıl bir savunma yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Altı kardeşiz. Kardeşlerden dördü babamıza ait 20 daireyi ‘ticaret yapacağız’ adı altında batırdı. Geri kaldı üç daire. Bunları da babam, mahkeme huzurunda bana ve kardeşime verdi. Babamın vefatı halinde diğer kardeşlerin bu daireler üzerinde hak iddia etme ihtimalinde, nasıl bir savunma yapabiliriz? l N.O.

***

Okuyucumun sorusu bu kadarlık bilgi ile yanıtlanacak nitelikte değil. Önce genel bir bilgi vereyim. Böyle aileler arasında mal alıp vermelerde, malını veren kişi öldükten sonra sağ kalanlar, ‘muris muvazaası’ diyerek dava açabilir. Muris muvazaası da taraflar hayattayken, diğer mirasçılardan mal kaçırmaya yönelik yapılan muvazaalı işlemlerdir. Okuyucumun dört kardeşi de babalarının ölümü üzerine, bu iki kardeşin mal kaçırma amacına yönelik gayrimenkul devri yaptıkları iddiasında bulunabilir. Ancak burada olayın arasına giren bir ifade var, o da ‘devirlerin mahkeme huzurunda yapılmış’ olması.

Kardeşler arasında mal paylaşımı nasıl yapılır?

Bu öyle netlikle açıklanacak bir husus değil. Mahkeme huzurunda gayrimenkul devri yapılmaz, tapu memuru önünde yapılır. Mahkeme huzurunda yapılması, olayın hukuki nedenlere dayandığını gösteriyorsa, bu durumda açılacak dava, dava açan kardeşlerin aleyhine sonuçlanır. Dolayısıyla bu işlemin ne olduğunu tam olarak bilmeden, yanıt vermek yanlış olur. Böyle bir işlem yapılacağı zaman işlemi yapmadan, yapılan işlemin doğru olup olmadığı bir bilene danışılmalı. İşe hukuki bir cephe girdiğine göre umarım zarar doğuracak bir sonuç çıkmaz.

 

Mirasta 'istisna' var! Verginiz yarı yarıya azalabilir!


Geri Dön