22 / 12 / 2024

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kayınvalidem 3 kız 2 erkek kardeş. Kendisi vefat etti eşi sağ. Sağlığında babaları adına kayıtlı sahile yakın ev ve arazisi geniş olan bir yerde oturuyorlardı. Eşi bu ev ve araziyi almak istiyor, diğer mirasçılar yanaşmıyor. Miras paylaşımı nasıl olur?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kayınvalidemler 3 kız 2 erkek kardeş. Kayınvalidem vefat etti, eşi sağ. Sağlığında babaları adına kayıtlı sahile yakın ev ve arazisi geniş olan bir yerde oturuyorlardı. Eşi bu ev ve araziyi almak istiyor ama diğer mirasçılar yanaşmıyor. Miras paylaşımı nasıl olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?

Kayınvalidemler 3 kız 2 erkek kardeş. Kayınvalidem vefat etti, eşi sağ. Sağlığında babaları adına kayıtlı sahile yakın ev ve arazisi geniş olan bir yerde oturuyorlardı. Eşi bu ev ve araziyi almak istiyor ama diğer mirasçılar yanaşmıyor. Miras paylaşımı nasıl olur? ● S.Ç.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun sorusuna yanıt olarak önce mirasın paylaşımından başlamalıyım ama aile tablosunda bir eksik görüyorum. Kardeşlerin sayısı tamam, evlilik de var, peki ya çocuk sayısı ne? Okuyucumun eşi var, acaba tek çocuk mu? Bilemiyorum onun için genel bir uygulama yapayım.

Kayınvalide vefatında geriye mirasçı olarak bir eş ve sayısını bilmediğim çocuk bıraktı. Bu durumda kayınvalidenin malvarlığının dörtte biri eşe kaldı, dörtte üçü çocuklarına. Şayet okuyucumun eşi tek çocuk ise bu dörtte üç okuyucumun eşinin, yok başka çocuklar da var ise bu dörtte üç çocuklar arasında eşit paylaşılacak. Bu kayınvalidenin miras paylaşımı.

★ ★ ★ ★ ★

Kayınvalide ve onunla birlikte beş kardeşe, kayınvalidenin ailesi ile birlikte oturduğu arazi ve ev kalmış. Öyle görünüyor ki bu gayrimenkulde beş kardeş mirasçı sıfatı ile ortak. Şimdi bu beşte bir hisseye, kayınvalidenin kocası ile çocukları da katıldı yani ortak sayısı arttı.

Vefat eden kayınvalidenin eşi bu yeri satın almak istiyorsa tüm mirasçılarla anlaşacak, bunun en ihtilafsız yolu bu. Ancak ortaklar buna yanaşmıyormuş. O halde ortaklığın giderilmesi talepli bir dava açacak. Çünkü miras nedeni ile kendisi de hisse sahibi oldu.

★ ★ ★ ★ ★

İşte açacağı bu davada gayrimenkulün ortaklar arasında paylaştırılması imkanının olmadığı anlaşıldığı durumda satılarak ortaklığın giderilmesi kararı verilecek. Böyle bir satışa her isteyen katılabilir, dolayısı ile kayınvalidenin eşi de katılacak ve yüksek bedeli veren bu gayrimenkulü satın almış olacak. Parası da mirasçılar arasında paylaştırılacak.


Geri Dön