27 / 04 / 2024

Kardeşler arasında miras paylaşımı! Kız ve erkek çocuklar arasında miras nasıl paylaştırılır? 

Kardeşler arasında miras paylaşımı! Kız ve erkek çocuklar arasında miras nasıl paylaştırılır? 

Miras anlaşmazlıklarında yapılacak olan kurallar kardeşler arasında nasıl paylaşılacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, kız ve erkek çocuklar arasında miras payı farkı var mıdır? Nasıl paylaşım olur? İşte haberlerin ayrıntıları...



Miras paylaşımları kardeşler arasında yapılsa bile sorun çıkabiliyor. Bu sorunu aşabilmek için taraflar hakkaniyet etrafınca buluşmadıklarında sorun çözümsüz kalabiliyor. Bu süreçte en çok da kız ve erkek çocukların miras paylaşımında farklı muamele görmeleri ailelerde büyük sorun meydana getirebiliyor.

KIZ ÇOCUKLARDAN MİRAS KAÇIRMA GELENEĞİ

Anadolu’da halen daha bazı yerlerde yapılan uygulama kapsamında kız çocukların miras hakları adeta gasp ediliyor. Bunu da en çok anne ve babalar yapıyorlar. Sağlıklarında miraslarını paylaştırma yoluna giden bazı anne ve babalar kız çocuklarının mirastan daha az pay almaları veya hiç pay almamaları için akla mantığa gelmeyecek yöntemlere başvurabiliyorlar. Erkek çocuklarına miras dağıtılırken kız çocukları es geçiliyor. Bu da başlı başına bir adaletsiz oluyor.

MİRAS PAYI FARKLI OLABİLİR Mİ?

Kız ve erkek çocukların miras paylaşım oranlarının yasal mevzuattaki yeri taraflar arasında merak edilen konular oluyor. Öte yandan bu sorunun çözümü için mirasın nasıl paylaştırıldığından hareket edilmesi gerekiyor. Eğer anne veya babanın mirası onların ölümlerinden sonra herhangi bir vasiyetname olmadan paylaştırılacaksa kız veya erkek çocuk fark etmeksizin tüm kardeşler aynı oranda pay alırlar. Miras hukuku erkek çocuğunu kayıracak bir uygulamaya sahip değildir.

Kardeşler arasında miras paylaşımı! Kız ve erkek çocuklar arasında miras nasıl paylaştırılır? 

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Miras paylaşımı anne veya babalar tarafından henüz hayattayken yapılacaksa o zaman uygulama epey değişebilecektir. Mülkiyet hakkı kapsamında kişiler varlıklarında istedikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Ancak bu sırada devreye çocukların ebeveynlerinin miraslarındaki saklı payları girecektir. Mülkiyet hakkı nasıl devlet güvencesindeyse saklı paylar da devlet güvencesindedir.

Çocukların ebeveynlerinin miraslarındaki saklı payları yarı yarıyadır. Yani bir anne ya da baba kız çocuklarına miras vermeden tüm varlıklarını erkek çocukları arasında paylaştıramaz. Vasiyetname ile bile olsa bu yapılamaz. 10 evi olan bir babanın 4 erkek 1 de kız çocuğu varsa bu evlerin 5’i çocukların saklı payıdır. Bu saklı pay da eşit paylaştırılacağı için kız çocuğuna da 1 ev düşecektir. Kalan diğer 5 ev için ise baba istediği gibi tasarrufta bulunabilir, o evleri sadece erkek çocukları arasında paylaştırabilir. Yapılan bu paylaşım d ayasal olur. Ancak kız çocuğuna saklı payı verilmeden miras paylaşımı yapılırsa o zaman bu miras paylaşımı saklı pay açısından bozulur.

Miras paylaşımında detaylar! Anne ve baba mirası hangi paylarla paylaştırılır?

Miras kalmış tapusu olanlar dikkat! Mal paylaşımında bölünme yöntemleri değişti...

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi, diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?


Geri Dön