27 / 04 / 2024

Miras kalmış tapusu olanlar dikkat! Mal paylaşımında bölünme yöntemleri değişti...

Miras kalmış tapusu olanlar dikkat! Mal paylaşımında bölünme yöntemleri değişti...

Son dönemde tapu işlemleri ile ilgili yeni ve iyi bir karar alındığı duyuruldu. Buna göre, kardeşler arasında tapu devri işlemleri noter aracılığı ile yapılmıyor. Vatandaşların tapu işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak için yeni düzenlemeye gidildi. İşte ayrıntıl



Tapu sahiplerini ilgilendiren yeni bir karar duyuruldu. Konyaninsesi.com sitesindeki habere göre; tapu paylaşımı süreçleri son dönemde yapılan düzenlemelerle beraber Türkiye'de önemli değişikliklere uğruyor.

Buna göre, her sene milyonlarca vatandaşa aile büyüklerinden tapular kalırken, bu tapular da ile ilgilide yeni bir karar alındı. Bundan sonra kardeşler arasında notere gitmeye gerek duyulmayacağı açıklandı. Bölünmüş malın satışında çıkan sorunların çözümü genellikle kardeşlerden birinin diğerlerinin hissesini satın alması yolu ile yapılıyordu.

Yıllardır yürürlükte olan uygulama kapsamında kardeşler, mirasa konu olan taşınmazın devri için noter onaylı bir sözleşmeye ihtiyaç duymaktaydı. Yapılan düzenleme ile hisseli tapu devri için noter onayı şartı yürürlükten çıkarıldı.

Miras kalmış tapusu olanlar dikkat! Mal paylaşımında bölünme yöntemleri değişti...

NOTERE GİTMEYE GEREK YOK

Yeni uygulamada, miras payının kardeşe devri için iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve sözleşmenin imzalanması esnasında hisse sahibi tüm paydaşların hazır bulunması da yeterli. Bu karar, milyonlarca vatandaşa aile büyüklerinden kalan tapuların kardeşler arasında paylaşım sürecini de kolaylaştırmayı amaçlıyor finans365.com'da yer alan habere göre, hisseli tapuların satışı için hisse sahiplerinin ortak karar alması ve tapu işlemlerinde hazır bulunması yeterli.

Bu kapsamda taraflar, arzu etmeleri halinde tapu devir işlemlerini yürütmesi için avukatlarına vekalet verebilir. Hisseli tapu alırken ise Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri eksiksiz şekilde yapılmalı, satışa konu taşınmazın kesin ve net sınırları belirlenmeli ve parseller tespit edilmeli. Hisseli tapu satış işlemlerinde mutlak suretle aranan noter şartı, devir işlemlerine konu tarafların ağabey-kardeşlik ilişkisi içerisinde olması halinde istenmeyecek.

Tarafların, aynı anne ve babaya sahip olmaları halinde miras kalan evin devir işlemleri için yazılı bir sözleşme yapılması yeterli olacağı kaydedildi. Hisseli tapuların kesin satış işlemleri için, yüzdesine bakılmaksızın tüm pay sahiplerinin ortak onay şartı aranırken, tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata onay vermek ve yapılacak işlemleri kolaylaştırmak mümkün.

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi, diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?


Geri Dön