27 / 04 / 2024

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...



Miras, ölen kişinin yakınlarına bıraktığı servet veya para olarak tanımlanıyor. Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar... 

Geriye dönük miras hakkı, mirası bırakan hak sahibinin, tasarruf özgürlüğünün sınırlarını aşmak suretiyle mirasçılarının haklarını ihlal eden tasarruflarda bulunması durumunda gündeme geliyor.

Hak sahibi sağken mal varlığına dair birtakım tasarruflarda bulunur; ancak bu tasarruflarında tasarruf özgürlüğünü aşar ve mirasçılarının haklarını ihlal ederse mirasçılar, geriye dönük miras hakkı kapsamında, Miras bırakanın sağlar arası ve ivazsız tasarruflarının, bu tasarruflar hakkında denkleştirme davası açmak suretiyle terekeye iade edilmesi, Ecrimisil davası açmak için geriye dönük kira bedeli, Saklı pay ihlaline sebebiyet veren tasarrufların tenkis edilmesi, taleplerinde bulunabiliyor.

Saklı pay hakkı ihlal edilen mirasçılar, geriye dönük miras haklarını alabilmek için tenkis davası açabiliyor. Diğer bir dava türü de ecrimisil davasıdır. Mirasbırakanın malvarlığının incelenmesine ise miras araştırması denir. Miras araştırma yapılabilmesi için mirasçılık belgesine gerekiyor. Mirasçılık belgesine, yani veraset ilamına sahip olan mirasçılar, ilgili yerlere başvurarak malvarlığın araştırmasını yapabiliyor. Böylece, tereye dahil taşınır, taşınmaz ve hakların tamamı araştırılabiliyor.

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

GEÇMİŞE YÖNELİK MİRAS HAKKI NASIL ALINIR?

ahddurakhukuk.com'da yer alan detaylara göre, geçmişe yönelik miras hakkı için, saklı pay ihlaline sebep olan tasarrufların tenkisi için teknkis davası; murisin sağlar arası ve ivazsız tasarruflarının, söz konusu tasarruflar hakkında denkleştirme davası açmak maksatıyla terekeye iade edilmesi için denkleştirme davası; geriye dönük kira bedeli içinse ecrimisil davası açılabilir.

MİRASTA GERİYE DÖNÜK KİRA NASIL ALINIR?

Mirasa konu gayrimenkulün kullanamayan ya da taşınmazdan faydalanamayan mirasçılar, ecrimisil davası açmak suretiyle geçmişe dönük kira talebinde bulunabiliyor.

MİRAS HAKKINI VERMEMENİN CEZASI NEDİR?

Paydaş veya elbirliği ile malik olunan mal üzerinde hırsızlık suçu işlenmesi, şikayet üzerine, fail hakkında 2 aydan 1 seneye kadar hapis veya adli para cezasını gerektiriyor. 

Ev almayı düşünenler dikkat! Konut fiyatları düşecek mi? 

Elazığ'daki 2 bin 936 deprem konutu hızla yükseliyor!

Belediye iş yeri ve arsa satacak! İhalesi 28 Kasım'da!


Geri Dön