28 / 04 / 2024

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

Çiftçi Kayıt Sisteminde “intikali gerçekleşmemiz yani henüz mirasçılara paylaşılmamış tarım arazileri” ile ilgili çığır açacak bir değişiklik yapıldı. Dünya gazetesi Köşe Yazarı Mine Ataman ise bugünkü köşesinde bu değişikliği ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte detaylar...



Aile büyüğünüzün vefatı ve 100 dönümlük bir arazinin miras kalması halinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurarak taahhütname imzalayıp Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydının yapılacağını söyleyen Dünya gazetesi Köşe Yazarı Mine Ataman, “Üç sene boyunca 100 dönüm arazide yapacağınız üretime ilişkin her çeşit devlet desteğinden yararlanabileceksiniz” dedi.

İşte Ataman’ın bugünkü köşe yazısı...

“Bu esnada mirasçılardan biri çıkıp arazinin yüzde 10’u benim dediği zaman o ekim senesinin sonundan itibaren şahsa ait hissedeki taahhütname bitecek. Taahhütname imzalayan 90 dönümde üretim yapmayı sürdürebilecek. O süreçte miras paylaşılırsa taahhütname geçersiz olacak. Önceden tüm hissedarlardan imza toplama ve ayrıca, izin alma gerekliliği vardı.

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

ARAZİLER TARIMA KAZANDIRILACAK

Pek çok mirasçıya ulaşılamadığı için veya izin alınamadığından senelerdir milyonlarca hektar tarım arazisi ekilemiyordu. Ekilse de kayıt altına alınamadığı için devlet desteklerden yararlanılamıyordu. Yapılan düzenlemeyle beraber araziler tarıma kazandırılarak. ÇKS kayıtlılık oranı da yükseltilmiş olacak.

Yeniden Refah Partisi Başkanı Fatih Erdoğan’ın; iklim değişikliği insanlığı ifsat etmek için bir bahanedir” açıklamasına karşın araştırmalar; iklim değişikliği tedirginliğinin “daha az çocuk isteme veya hiç çocuk istememe eğilimine sebep olduğunu gösteriyor.” Gelişmiş ülke yurttaşları; çocuk sahibi olmanın bireysel karbon ayak izini yükselteceği sebebiyle, Zambiya, Etiyopya gibi Afrika ülkeleri, iklim değişikliği sebebiyle ailelerinin geçimini sağlayamayacakları tedirginliği yüzünden daha az çocuk istiyor.”

“Gelecek Yok Çocuk Yok” kampanyası; koşullar düzelene kadar çocuk sahibi olmayı reddediyor. Marmarabirlik; “zeytinyağı fiyatlarına yönelik kopan fırtına spekülatif, Türkiye’de yeteri kadar zeytinyağı var” demesine karşın zeytinyağında stokçuluk başladı. Piyasa 3 güne hareketlendi. Avrupa’da zeytinyağı fiyatı, eylülde geçen yıla göre yüzde 117 artışla beraber 9 doları gördü. İspanya’da yüzde 56, İtalya’da yüzde 27 oranında, Türkiye’de yüzde 55 oranında düşüş var.

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI 2025 SONBAHARINDAN ÖNCE DÜŞMEZ

Avrupalı uzmanlara göre “zeytinyağı fiyatı 2025 yılı sonbaharından önce düşemez.Üretim dalgalanmaları engellemek amacıyla daha rasyonel tedbirler alınmalı.” Dünyada bunlar yaşanırken Türkiye; ağustosta dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına uyguladığı yasağı uzattı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar’a göre; “geçen sezon 420 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı.”

Geçmişte zeytinyağında lider ülkelerin maliyet düşürmek amacıyla uyguladığı rekabet kırıcı yöntemler nedeniyle gelişemeyen sektör için 2023 fırsat yılı olabilir. Uçar’a göre; “ambalajlı zeytinyağında markalaşmayı desteklemek, ihracata fon ve kısıtlama koymaktan daha tesir edici. Küresel zeytinyağı ticaretinde istikrarlı bir konum için, ürünün sağlıklı biçimde depolanmasına ve fiyatlandırılmasına ihtiyaç var. Bu konuda lisanslı depoculuk geliştirilmeli.

İspanya ve İtalya’da rekolte yükseldiği zaman Türkiye’deki artan zeytinyağını nerede depolanacak. Bu defa da fiyatlar düşecek ve aynı zamanda, üretici zarar edecek.” Uçar, rekoltedeki düşüş ile beraber iç pazardaki “taklit ve tağşiş” konusuna vurgu yapıyor. “Ayvalık’ta ortalama 6 bin ton sızma zeytinyağı üretimi yapılıyor. Pazarda satılanların yüzde 80’i Ayvalık markası ile pazarlanıyor.”

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumunca (YÖK) “Tarımda Dijital Teknolojiler Alanında Uzmanlaşan Üniversite” olarak seçildi. 8 Aralık-9 Aralık tarihlerinde “Tarımda Dijital Teknolojiler” zirvesine ev sahipliği yapacak. Üniversite özel sektör iş birliğinin en iyi örneklerinden olan üniversite, tarımın geleceğine teknoloji tohumları ekmeyi, ortaklarının ürettiği bilgiyi çoğaltmak amacıyla ulusal ve uluslararası programlara ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Velhasıl; zor dönemlerden geçiyoruz. İnsan eliyle uzattığımız yaşam süresi insanlığın elinde saniyeler içerisinde yok ediliyor. Akıl almaz kararlar veriyoruz. “Bilincimiz, usumuz, haysiyetimiz her çeşit manipülasyona açık.”

İnşaat sektöründe büyük kriz! Ayda 100 bin TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor!

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!

Geri Dön