29 / 04 / 2024

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

2006’da kaleme aldığı “Konut balonu muhtemelen patlayacak” makalesi ile tüm dünyayı sarsan 2008 finansal krizini tahmin eden ABD’li ekonomist Gary Shilling, yeni bir uyarı yaptı: “Şimdi en büyük balonun ticari gayrimenkul olduğunu öngörüyorum.”



86 yaşındaki ABD’li finansal analist Gary Shilling, bir defa daha dünya manşetlerinde yer aldı. Tüm dünyayı sarsan 2008 finansal krizini 2006’da yazdığı “Konut balonu muhtemelen patlayacak” makalesiyle tahmin eden Shilling, yeni bir öngörüde bulundu.

Yatırım podcasti The Julia La Roche Show’a konuşan Shilling, “Şimdi en büyük balonun ticari gayrimenkul olduğunu öngörüyorum” diye konuştu. Shilling, 2008 yılında bir çok Wall Street bankasını çökerten ve global ekonomik krize neden olan temerrütlere atıfta bulundu: “Bu, ipotekli konut kredisi çılgınlığı kadar büyük değil. Fakat bence çatlamaya başlayan bir balon.”

 Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

"BORSA SERT DÜŞECEK"

Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, Pandemiden sonra yaygınlaşan ve birçok şirkette model olarak uygulanan uzaktan ya da hibrit çalışmanın ticari gayrimenkulleri etkileyeceğini ifade eden Shilling, “Şimdi boş olan ofis binaları var. Problemlerden biri bu ofis binalarının vadelerinin yaklaşıyor olması.

Mortgage kredisi verenler ya kredileri güncellemek istemiyor ya da bunu yapmak için çok daha yüksek faiz oranları talep ediyor” diye sürdürdü. ‘Emlak sektörü kâhini’ olarak bilinen Shilling'e göre Amerika’da borsalar sert düşecek ve ekonomi resesyona girecek.

A. Gary Shilling & Co. Inc.’in sahibi Shilling, ABD’nin önde gelen yayınları Forbes, The News York Times ve The Wall Street Journal’da düzenli bir şekilde köşe yazıları kaleme alıyor. Shilling aynı zamanda, Japonya’nın önde gelen gazetesi Nikkei’nin Ekonomistler Kurulu’nun üyesi.

 Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

"TİCARİ GAYRİMENKUL BALONU" ÜÇ KÜRESEL RAPORA GİRDİ

Gary Shilling’in değerlendirmesini manşet yapan Fortune dergisinin yayınladığı üç rapor da ünlü ekonomisti destekler nitelikte. İlk raporun sahibi Erin Sykes. Sykes, konut emlak komisyonculuğu şirket Nest Seekers'ın baş ekonomisti: “Ticari bölgelerin kiralarının zamanında ödeme yapılmasında zorlanılıyor.”

İkinci rapor, Allianz Trade ekonomistlerinden: “AVM’ler ve perakende gibi bazı mülkler bir şekilde muhafaza edilmiş olsa da, ofis segmenti ağır darbe aldı. Yüksek faizler taşınmazları risksiz devlet tahvillerine göre daha az cazip hale getirdi. Aynı zamanda, varlık değerlerinde önemli bir düşüşe neden oldu.” Öte yandan, son rapor ise Goldman Sachs’ın Ticari Gayrimenkul Riskleri raporu: “Ofis sektörünün istikrara kavuşması birkaç seneyi bulabilir.”

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’

Demir çelik sektörünün sanal pazarı 10 bin alıcı sayısına ulaştı!

Zeytinyağı 11 ayda yüzde 120 zamlandı! Fiyatlar 600 TL’yi bulacak!


Geri Dön