02 / 05 / 2024

Zeytinyağı 11 ayda yüzde 120 zamlandı! Fiyatlar 600 TL’yi bulacak!

Zeytinyağı 11 ayda yüzde 120 zamlandı! Fiyatlar 600 TL’yi bulacak!

Üretici, zeytinyağında fiyat artışının mevsimsel koşullar haricinde maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklandığını söylüyor. 11 ayda yüzde 120 zamlanan zeytinyağında uygun fiyat için “alım fiyatı” ve “AB standardında destek” istiyor.



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “Fiyat değişmedi. Çok küçük artışlar görülebilir” sözleriyle savunduğu zeytinyağında yıllık artış enflasyonu sollarken 11 ayda yüzde 180’i buldu. Hem rekoltedeki düşüş hem de üretici maliyetlerindeki yüksek artışlar sebebiyle fiyatların artmaya devam edeceği ve 600 TL’yi bulacağı ifade ediliyor. “Maliyet inmeden fiyat inmez. Kimse fırsatçılık yapmıyor” diyen üretici, fiyat istikrarı konusunda Avrupa Birliği (AB) standardında destek ve alım desteği talep ediyor. 

Zeytinyağı 11 ayda yüzde 120 zamlandı! Fiyatlar 600 TL’yi bulacak!

BİZİ HEDEF GÖSTERMEYİN

TÜİK’in Tarım Üretici Fiyat Endeksi’ne göre, ekimde fiyatı en çok artan ürün yüzde 35.35 ile zeytin oldu. Yıl başında 114 TL’ye satılan bir litrelik sızma zeytinyağı ise bugün yüzde 178 zamla beraber 320 TL’den satılmaya başlandı. Hasat dönemi kapanan zeytinyağında 2023’ün alım fiyatı ise üretici birliği Tariş tarafından 74 TL’den 295 TL’ye yükseldi. Açıklanan verilere göre geçen sene 422 bin ton zeytinyağı üretildi. 2023’te bu rakamın yüzde 40-70 bandında düşerek 80 bin tona gerileyeceği öngörülüyor. Bir yandan iklim değişikliği bir yandan artan maliyetler yüzünden zeytinyağı fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. 

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Kurucu Başkanı Mustafa Tan, zam konusunda üreticinin suçlanmasına tepki göstererek “Maliyetlerin yüksekliği ve küresel piyasadaki zeytinyağı fiyatları iç pazar fiyatlarını artırıyor. Kimse fırsatçılık yapmıyor” şeklinde konuştu. Tan’ın yorumları şu şekilde:

“Her gün her şeye zam gelirken yalnızca zeytinyağı günah keçisi yapılmak isteniyor. İlaç, gübre, akaryakıt bunlardan söz etmiyor kimse. Fiyatlar küresel borsada da arttı. Dünyada da hiç zeytinyağı yok. Stok bile yok. İspanya’da, Tunus’ta, İtalya’da yüzde 50’den fazla rekolte düşüşleri yaşandı. Son 500 yılın en kötü mevsimi bu. Maliyetler inmeden fiyat da inmeyecek. Üreticilere desteğin artması gerekiyor. AB standartlarında üretim desteği gerek. Yunanistan’da bir üretici kilogram başına 1.32 Avro (41 lira) alıyorken biz 8 kuruş destek alıyoruz. Yani 50 kat fazla.”

Zeytinyağı 11 ayda yüzde 120 zamlandı! Fiyatlar 600 TL’yi bulacak!

‘600 TL BEKLENİYOR’

Devletin buğday ve çayda olduğu gibi zeytinyağında da alım fiyatı açıklaması gerektiğinin altını çizen Çanakkale Zeytinyağı ve Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Cem Murat Erdilek, Tariş’in hasat bitmek üzereyken fiyat açıkladığından şikâyet ederek, “Tariş yalnızca kendi üyelerinin malını alıyor. Bir de en iyi mal ucuza satıldıktan sonra fiyat paylaşıyorlar. En kaliteli yağı 295 TL’den alıyor. O da mevsim nedeniyle çıkmadı zaten” diye konuştu.

Zeytinyağının ulaşılamayacak fiyatlara geldiğini paylaşan Erdilek, “Ya tüketim alışkanlıkları değişecek veya artan fiyatlara müdahale gelecek. 2022’de fiyatlar çok düşük kalmıştı. 100 TL’den 150 TL’ye sıçradı 3-4 ay önce. Ondan sonra azar azar çıkarak 200 TL’ye geldi. Şu an fabrikalar dökme olarak 330 TL’den satıyorlar litresini. Fabrikada 350 TL’ye satılan yağ rafa girince 600 TL olacak” ifadelerini kullandı. Erdilek, aynı zamanda, artan maliyetlere karşı çiftçinin desteklemesi gerektiğini de vurguladı. 

Kentsel dönüşüm yasası, ‘müsadere’ yasası mı? Uzman isim açıkladı!

Ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesiyle başı dertte! İşte dikkat edilmesi gereken detaylar!

Kiracılar dikkat! Eve hasar veren kiracı hasar masrafını ne zaman ödemek zorunda?


Geri Dön