27 / 04 / 2024

Ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesiyle başı dertte! İşte dikkat edilmesi gereken detaylar!

Ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesiyle başı dertte! İşte dikkat edilmesi gereken detaylar!

Tahliye taahhütnamesi sayesinde konut sahipleri kiracılara karşı büyük bir koz elde edebiliyorlar. Fakat bu taahhütnamenin geçerli olması gerekiyor. Peki, tahliye taahhütnamesi nasıl geçersiz oluyor? İşte konuya ilişkin ayrıntılar...



Kiracıları evden çıkarmanın mevcut kanunlara göre çok zor olduğu biliniyor. Kiracı dostu kanunlar karşısında konut sahipleri de kendilerine kanuni bir alan oluşturmaya çaba gösteriyorlar. Bulunan çözümlerden biri de kiracıdan tahliye taahhütnamesi temin etmek. Bu taahhütname temin edildiği zaman kiracı belgede yazılı olan tarihte konuttan çıkmanın sözünü vermiş oluyor.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMELERİ ÇOK DİKKATLİ HAZIRLANMALI

Kanunlar tahliye taahhütnameleri ile konut sahiplerine haklar tanıyor. Fakat bunun geçerli olması gerekiyor. Tahliye taahhütnamesinde kiracının imzası olduğu için geçerlidir gibi bir uygulama bulunmuyor. Kiracı imzayı atmış olmasına ve bu imzayı da kabul etmesine rağmen tahliye taahhütnameleri geçersiz sayılarak iptal edilebiliyor.

Ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesiyle başı dertte! İşte dikkat edilmesi gereken detaylar!

EŞİN İMZASI YOKSA GEÇERSİZ

Bir aileye konutunu kiraya veren bir konut sahibi kiracısı ile işlemleri hep bir eş üzerinden yapması gerekiyor. Böyle bir durumda kiracıdan tahliye taahhütnamesi de alabiliyor. Fakat eğer o tahliye taahhütnamesinde diğer eşin imzası bulunmuyorsa o zaman işler karışabiliyor. Kanunlara göre diğer eşin imzası bulunmuyorsa o tahliye taahhütnamesinin bir hükmü kalmıyor.

Ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesiyle başı dertte! İşte dikkat edilmesi gereken detaylar!

KİRA SÖZLEŞMESİ İLE BERABER YAPILAMAZ

Tahliye taahhütnameleri kiracıların üzerinde baskı kurularak temin edilemiyor. Eğer kiracıların üzerinde az da olsa baskı şüphesi varsa bu taahhütnameler geçersiz oluyor. Bunun için konut sahibi tahliye taahhütnamesini konutu kiraya vermek için şart olarak koşamıyor. ‘Tahliye taahhütnamesi imzalamayan kişiye ev kiralamıyorum’ diyen konut sahibinin bu şartı yasalar önünde geçersiz oluyor. Kira kontratı ile aynı anda yapılan tahliye taahhütnamesi geçersiz oluyor. Hatta aradan makul bir zaman geçmesi gerekiyor. Bu kapsamda, tahliye taahhütnamesi ile kira kontratı arasında en az bir aylık süre olması gerekiyor.

Öte yandan, tahliye taahhütnamelerinde tarih de çok net bir şekilde yazılması gerekiyor. Eğer tarih bölümü net değilse, yani net bir tarih yazılmamışsa bu tahliye taahhütnamesi de geçersiz oluyor.

Depremin ardından 25 bin ağır hasarlı bina mahkemelik oldu!

Konut kredilerinde bundan sonra ne olacak?

Kahramanmaraş'ta 19 bin 418 kalıcı konutun inşası son sürat devam ediyor!

Geri Dön