27 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Eve hasar veren kiracı hasar masrafını ne zaman ödemek zorunda?

Kiracılar dikkat! Eve hasar veren kiracı hasar masrafını ne zaman ödemek zorunda?

Bir kiracının konuta zarar vermesi halinde hasar masrafını ne zaman ödeyeceği merak ediliyor. Kiracı hasar masrafını hemen karşılamak zorunda mı? Ne zaman ödemek zorunda? İşte detaylar...



Kiracı ile konut sahibi uyuşmazlıkları sürekli olarak gündemde yer alıyor. Özellikle kira artış oranı hususunda ortak bir paydada buluşamayan taraflar devamlı gündeme geliyorlar. Fakat tek problem kira anlaşmazlıkları olmuyor. Kiracı konuta zarar verirse ya da konut sahibinin istemediği zorunlu olmayan bir tadilat yaparsa ne olur? Kiracı bu gibi durumlarsa hasar masrafını ne zaman ödemek zorunda? İşte merak edilenler...

 Kiracılar dikkat! Eve hasar veren kiracı hasar masrafını ne zaman ödemek zorunda?

EVE ZARAR VEREN KİRACILAR DİKKAT

Kiracının konuta hasar vermesi kira kontratının ev sahibi tarafından sonlandırılmasının gerekçesi olabilir. Bu yola başvuran konut sahibi kiracıyı konuttan tahliye edebilir. Fakat bu yolu tercih etmek yerine kiracının konuta verdiği hasarı karşılaması da istenebilir. Fakat bu durum mahkeme tarafından farklı bir değerlendirmeye tabi olabiliyor.

KİRACIDAN HEMEN TAHSİLAT YAPILAMIYOR

Kiracı konuta zarar vermişse daha önce benzer davalarda hangi kararların verildiği konunun çözümünü ortaya koyabiliyor. Bu tür davalarda kiracının zararı karşılamasına hükmediliyor. Fakat bu zararın karşılanma süresi konusu ucu açık tutuluyor. Kiracının kiralama süresi devam ediyorsa konuttan çıkmadığı sürece herhangi bir baskı uygulamıyor.

Kiracı konuttan çıkmadığı sürece konut sahibi tam olarak mağdur olmuyor. Kiracının konuttan çıkarken bu verdiği hasarı karşılayarak tadilatı yapması gerekiyor. Konuttan taşınma işlemi gerçekleşmediği için mahkeme peşin bir hüküm vermiyor. Eğer kiracı konuta verdiği hasarı karşılamadan konuttan çıkarsa o zaman konut sahibinin şikâyeti ile kiracıdan bu masraf faizi ile beraber tahsil edilebiliyor.

 Kiracılar dikkat! Eve hasar veren kiracı hasar masrafını ne zaman ödemek zorunda?

Bu kapsamda, mahkemenin kiracıya verdiği zamanın ana odağını kiracının iyi niyetli olabileceği ve konuttan çıkmadan verdiği hasarı karşılayabileceği ile ilgili verilen ihtimal oluşturuyor.

Öte yandan, konut sahibi kiracının konuta verdiği zarar karşısında direkt olarak kira kontratını sona erdirmeyi de tercih edebiliyor. Bu gibi durumlarda da kiracı hem hasarı karşılamak ve hem de konuttan çıkmak zorunda kalıyor.

Konut kredilerinde bundan sonra ne olacak?

‘Türkiye’de konut fiyatı Avrupa’yla yarışıyor!’

Kahramanmaraş'ta 19 bin 418 kalıcı konutun inşası son sürat devam ediyor!


Geri Dön