29 / 04 / 2024

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye çapında 30 milyon civarında konut, 6 milyon kadar da iş yeri olduğunu ve bunlardan 2 milyonunun bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Özhaseki, kentsel dönüşüm konusunda açıklama yaparak, “Rantsal dönüşüm istemiyoruz”



Özhaseki, Afyonkarahisar’da katıldığı "Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi Açılış Programı"nda, kentlerin medeniyetlerin doğduğu, geliştiği, etrafa yayılıp yarar sağladığı bölgeler olduğunu ifade etti.

Özhaseki, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu ve topraklarının büyük kısmının birinci ve 2’nci derece deprem bölgesinde olduğunu söyledi.

Nüfusun yüzde 70'den fazlasının da bu alanlarda ikamet ettiğini vurgulayan Özhaseki, şöyle sürdürdü.

"Geçtiğimiz asırda 6 ve üzerinde şiddette yıkıcı deprem sayısı bu topraklarda toplam 60 adet. Yani her yıl bir veya iki şiddetli, yıkıcı deprem oluyor. Hatlar da belli. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattı ve ayrıca, Ege fay hattı. Aynı bölgelerde hareketliliğe devam ediyor. Bize düşen nedir? Akıllı olmak, önlem almak ve evlerimizi, iş yerlerimizi sağlam inşa etmek. Peki gerekli olan şey ne? Kentsel dönüşüm. Türkiye’de şu anda 30 civarında ev, 6 milyon kadar da iş yeri bulunuyor. Bunların bir bölümü riskli. Özellikle 2 milyonu bir an önce değiştirmemiz gerekiyor. Başta İstanbul olmak üzere, bütün illerimizde kentsel dönüşümü baştan sona doğru bir şekilde yapmamız gerekiyor. Sonrasında dizlerimize çok vuruyoruz."

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’

"RANTSAL DÖNÜŞÜM İSTEMİYORUZ"

İstanbul'da planlanan kentsel dönüşüm çalışmalarına vurgu yapan Özhaseki, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Çıkıyorlar. 'Efendim sizinki kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm.' TBMM bütçe komisyonunda dedim ki, CHP’liler sizden rica ediyorum. Herhalde 200-300 belediyeniz var. Ne olur kentsel dönüşüme başlasınlar. Fajat Allah rızası için rantsal dönüşüm yapmasınlar. Rantsal dönüşüm istemiyoruz. Söyleyin de belediye başkanlarınıza yapsınlar bir an önce. Her türlü desteği veririm. Yeter ki konutlarımızı depreme hazırlıklı hale getirsinler.' Hadi buyurun fakat ne yazık ki yok. Burada da engel olanlar var. Ben de biliyorum. Arkadaşlar, kimler engel oluyorsa vebaldeler. Lütfen tekrar başlayın. Hesapları sil baştan yapın. Biz de risk alalım. Kolay kolay büyük proje yapmıyoruz. Zira deprem bölgesindeyiz. Fakat buraları yeniden ihya edelim. Kahramanmaraş merkezli 2 deprem 9 saat arayla meydana geldi.

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm açıklaması! ‘Rantsal dönüşüm istemiyoruz’

Tam 14 milyon insanımız etkilendi. Fakat 18 vilayette de hasar var. Yıkılmak zorunda olan 680 bin bandında ev ve 170 bin kadar da iş yeri var. Yani 850 bin bağımsız yapı yıkılmak zorunda. Maddi zarar 110 milyar dolar bandında. İşin manevi zararını zaten ölçecek bir ölçü aleti bulunmuyor. Çocuğunuzu kaybetmişsiniz. Anneniz gitmiş. Eşiniz gitmiş. Sevdikleriniz gitmiş."

Özhaseki, AK Partili belediyelerin deprem bölgesinde gerçekleştirdiği çalışmaları paylaşarak, "Aradan 8-9 ay geçti. 200 binden fazla konutun yapımı sürüyor. 40-50 bin evi her ay teslim edeceğiz inşallah. Şimdi 100 bin adet çelikten köy evi inşa ediyoruz. İhaleye çıktık, 6 ay sonra bu konutları da bitireceğiz. Bu arada 'ben kendi konutumu yaparım' diyenlere de 1,5 milyon TL destek sözü verdik” diye konuştu.

88 genç bir araya gelerek Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım Şirketi’ni kurdu!

Yeni yılla beraber konut sitesi aidat zamları belli olacak! Yüksek zam oyunlarına dikkat!

Kentsel dönüşüm yasası, ‘müsadere’ yasası mı? Uzman isim açıkladı!


Geri Dön