29 / 04 / 2024

Yeni yılla beraber konut sitesi aidat zamları belli olacak! Yüksek zam oyunlarına dikkat!

Yeni yılla beraber konut sitesi aidat zamları belli olacak! Yüksek zam oyunlarına dikkat!

Yeni yıldan itibaren sitelerde yeni aidat zamları belli olacak. Bazı fırsatçı site yönetimlerinin şimdiden yüksek zam taleplerinde bulunduğu ifade ediliyor. Uzmanlar ise her yönetimin bir olmadığını aktararak "Sap ile samanı karıştırmamalıyız" diyor.



Sitelerde aidat zam sürecine girildi. Yeni yılla beraber yöneticiler ve site sakinleri arasında bir zam düellosu yaşanacak. Önceki senelerde bazı sitelerin yaptığı fahiş zamlar gündeme oturmuştu. Yönetimleri rant kapısı yapan bazı fırsatçıların yüksek faturalar çıkararak zimmetlerine para geçirdikleri öğrenilmişti. Üstelik mafyavari şahısların büyük site yönetimlerine dadandığı ve olayların büyüyerek adli vakalara dönüştüğü ortaya çıkmıştı. Konuya dair bakanlık bazı operasyonlarla olay müdahale etmişti. Meydana gelen bu olay işini hakkıyla yapan site yönetimlerini de zan altında bırakmıştı. Yeni zam sürecinde de bazı sitelerin kapıyı yüksekten açtığı belirtildi. Konuya yönelik tüketici derneklerine şikayetler gelmeye başladı. İstanbul Güneşli'deki bir sitenin yönetimi şimdiden yeni yıl zammı ile ilgili gönderdiği mail'de 'yüzde 110 zam yapılacağını' aktarıldı. Site sakinleri de mahkeme yoluna gitti.

Yeni yılla beraber konut sitesi aidat zamları belli olacak! Yüksek zam oyunlarına dikkat!

İTİRAZ YOLU AÇIK

Türkiye gazetesinin haberine göre, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, kat sahiplerinin gerçekleştirilecek toplantılara, işveren maliyetli asgari ücret, enerji maliyetleri, bakım onarım giderleri gibi konularda ön çalışma yapıp mutlaka katılım sağlayarak, görüş beyan etmeleri gerektiğini paylaştı. Sandalcı "Eğer fahiş bir artış olduğunu düşünüyorlarsa önceki senelerde yapılan artış ve oranları dikkate alarak itiraz etmeleri, eğer yeterli çoğunluk yapılan artışı onaylamıyorsa, toplantı tutanağına şerhlerini düşüp maksimum bir ay içerisinde ilgili mahkemeye müracaat etme haklarını kullanabilirler. Mahkemenin vereceği karar gününe kadar da çoğunluğun onayladığı aidat avansını yatırmayı sürdürmelidir. Aksi takdirde hem anlaşmazlık hem husumet doğmaktadır" dedi. Aidatı belirleyen etkenlerin başında mimarların geldiğine vurgu yapan Sandalcı "Mimar arkadaşlar 'aidat dostu' bir proje oluşturabilirse bizler bu soru ve problemlerle karşı karşıya gelmeyiz. Örneğin projenin birden fazla giriş-çıkış kapısı olursa bu daha fazla personel istihdam mecburiyeti anlamına geliyor. Yine blok sayısı fazla olan toplu konutlarda projeyi üretenler çöp bacası ön göremezlerse, bu durumda da her bir bağımsız bölüm kapısından çöplerin günlük toplanması demek oluyor. Bu konuda da çalıştırılacak personel sayısını etkilemektedir" dedi.

TABLOLARI İNCELEYİN

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da site yönetimlerinin tek başına zam kararı alamayacağına vurgu yaparak, şunları söyledi: Enflasyon ve işletme masrafları göz önüne alınarak ortaya bir rakam çıkarılır ve bu rakam, site genel kurullarında oylanır. Kat sahiplerinin site yönetimlerinin yıl içinde yaptıkları masrafları mutlaka incelemesi gerekir. 2024’te içinde yapılacak tahmini harcama kalemlerine de bakmaları gerekir. Şayet genel kurula katıldıysanız 30 güne kadar, katılmadıysanız 90 güne kadar itiraz hakkınız bulunmaktadır. Konuyu sulh hukuk mahkemesine götürebilirsiniz. Site yönetimi profesyonel ise bu durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına şikâyet edebilirsiniz. Ödenmeyen aidatlar konusunda aylık yüzde 5 oranında gecikme faizi uygulanmaktadır.

Yeni yılla beraber konut sitesi aidat zamları belli olacak! Yüksek zam oyunlarına dikkat!

5 SORUDA AİDAT ZAM SÜRECİ

Site aidatları neye göre belirleniyor?
Site aidatları; enflasyon, maliyet ve malzeme fiyatlarındaki zam; enerji giderleri, asgari ücret ve diğer işçilik ücretlerindeki artışa göre belirlenir.

Zamları kimler belirlemektedir?
Aidat zamları seçilen site yönetimi ve kat sahiplerinin katılım sağladığı genel kurullar ile belirlenmektedir.

Aidatlar kira ücretini geçebilir mi?
Aidat sınırlarında eğer dairede malik kendisi ikamet ediyorsa üst limit yoktur. Yalnızca kiracı ödediği kira ücretinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 4 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 5 bin TL ise bin  TL farkı kat malikine ödettirecektir.

Yüksek zamlara kiracı itiraz edebilir mi?
Genel kurulda 'ret oyu' veren kat maliki zam oranı konusunda mahkeme yoluna gidebilir. Fakat kiracıların 'yüksek zam' nedeniyle süreci mahkemeye taşıması karşılık bulmamaktadır.

Aidat ödenmezse ne olur?
Önemli bir gerekçe sunulması halinde yönetim kararı ile mülk sahibi ya da kiracıya süre tanınacağı gibi, bir ay ödenmese bile icra takibine konu edilebilir.

"SAP İLE SAMANI KARIŞTIRMAYALIM"

Uzmanlar, fırsatçı ve kötü niyetli yöneticilerin, bu işi hakkıyla yapan site yönetimlerini zan altında bıraktığının altını çizerek "Her site yönetimi kötü niyetli değildir. Bu işi ücret almadan sadece sorumluluk kapsamında yürütenler de bulunmaktadır. Bazı kiracı veya mülk sahiplerinin de iyi niyetli davranmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle sap ile samanı karıştırmamakta fayda var" diyor.

Kahramanmaraş'ta 19 bin 418 kalıcı konutun inşası son sürat devam ediyor!

Konut kredilerinde bundan sonra ne olacak?

‘Türkiye’de konut fiyatı Avrupa’yla yarışıyor!’


Geri Dön