29 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe büyük kriz! Ayda 100 bin TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor!

İnşaat sektöründe büyük kriz! Ayda 100 bin TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor!

İnşaat sektörünün en önemli işlerinden biri olan vinç operatörlüğünün aylık maaşı 100 bin TL’nin üzerine çıktı. Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, 500 bin işçi açığı olduğunu ve 100 bin TL maaşla çalışacak işçi bulamadıklarını dile getirdi. Peki, vinç operatörü nasıl olunur? İşte detaylar...



Edinilen bilgilere göre, vinç operatörlüğünde istihdam açığı 500 bin seviyelerine ulaştı. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İşi öğrettiğimiz işçilerin çoğu yurt dışına gitti. Üyelerimize yönelik istihdam havuzu yarattık. Personel açığımız gün geçtikçe büyüyor” dedi. Bu kapsamda, kimi yurt dışında kimi de deprem bölgesinde çalışan vinç operatörlerinin aylık maaşı 100 bin lirayı geçti. Ancak, vinç operatörü bulunamadığı için inşaat sektöründe büyük bir kriz baş göstermiş durumda.

Peki, vinç operatörü nasıl olunur? Vinç operatörü olmak için şartlar neler? KPSS şartı var mı? İşte merak edilen her şey...

İnşaat sektöründe büyük kriz! Ayda 100 bin TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor!

EN AZ İLKOKUL MEZUNU OLMAK GEREKİYOR

Edinilen bilgilere göre, vinç operatörü olmak için, ilk önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kurumdan vinç operatörlüğü eğitimi almış olmak gerekiyor. Bu eğitim, teorik ve pratik olmak üzere iki ayrı bölümden meydana geliyor. Teorik eğitimde, vinçlerin çalışma şekli, güvenlik kuralları, yük kaldırma ve bunun yanı sıra, indirme teknikleri gibi konular işleniyor. Pratik eğitimde ise, vinçleri kullanma pratiği öğretiliyor. Aynı zamanda, en az ilkokul mezunu olmak ve adli sicil kaydının bulunmaması şartı aranıyor. İlk okul mezunu olmak yeterli olduğu için KPSS şartı aranmıyor.

Bu kapsamda, vinç operatörü olarak 100 bin TL maaşla çalışmak için bu şartları yetine getirmek gerekiyor.

İnşaat sektöründe büyük kriz! Ayda 100 bin TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor!

500 BİN İSTİHDAM AÇIĞI VAR

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, inşaat sektöründe 100 bin TL maaşa karşın 500 bin işçi açığı olduğunu söyledi.

Işık, sektörde vinç operatörlerinin aylıklarının 100 bin lirayı bulduğunu ifade etti. Ancak, bu yüksek maaş teklifine karşın "500 bin personel açığımız bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Deprem sonrası 2000 yılından önceki tüm yapı stokları incelenecek!

Ünlü ekonomistten korkutan iddia! ‘Ticari gayrimenkul balonu patlayacak!’

Demir çelik sektörünün sanal pazarı 10 bin alıcı sayısına ulaştı!


Geri Dön