Köşe yazıları

Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının sağken verdiği evin tapusunda ‘intifa hakkını üzerinde bırakıp, çıplak mülkiyetini satışından tescil edildi’ yazdığını belirten okuyucu, kardeşlerinin hak iddia edip edemeyeceğini sordu.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının sağken verdiği evin tapusunda ‘intifa hakkını üzerinde bırakıp, çıplak mülkiyetini satışından tescil edildi’ yazdığını belirten okuyucu, sahibi kısmında isminin yazdığını söyledi ve babasının vefatı durumunda kardeşlerinin hak iddia edip edemeyeceğini sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Bu halde okuyucunun babası kendisini güvenceye almış. Baba yaşadığı sürece bu evi kullanabilecek. İsterse kendisi oturur, isterse de kiraya verebilir. 

Bu şekilde bir faydalanmaya, okuyucu müdahalede bulunamayacak. İşte bu ‘intifa hakkı’ olarak bilinir. Okuyucunun durumu ise kendisi malik olmakla beraber malına sadece uzaktan bakabilir. Bu sebeple tapu kayıtlarında malik olarak gözüküyor ancak bu duruma ‘çıplak mülkiyet’ deniyor. Peki böyle bir durumda kardeşler hak iddia edebilir mi?

***

Okuyucu, babasının kendisine ev verdiğini söylemekle beraber tapu kayıtlarında ‘satışından tescil edildi’ kaydının olduğunu da belirtti. Bu durumda anlaşılan o ki okuyucu; babasına satış bedeli vermedi, parasız devraldı. Yani bir nevi bağış ancak buna karşın tapu kayıtlarına bu durum satış olarak yansıtılmış.

Böyle bir durumda babanın yaşamını yitirmesinin ardından kardeşlerin hak iddia etme olanağı bulunuyor. Kardeşler; açacakları dava ile bu kardeşin gerçekte bir bedel vermediğini, devir işleminin gerçekte bağış olmasınra rağmen, yanıltıcı şekilde ‘satış’ gösterildiğini ispatladıkkları durumda, devir işlemini iptal ettirebilirler. Talep kabul gördüğü durumda gayrimenkul miras olarak, mirasçıların hepsinin mülkü haline gelir.

Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabilir?