09 / 05 / 2024

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur? Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürüyor?

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur? Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürüyor?

Mal paylaşımı özellikle kardeşler arasında meydana gelen bir yasal süreçtir. Kendi aralarında anlaşamayan kardeşler hangi yollara başvurabilir? İşte o detaylar!



MİRAS HAKKI KAÇ YIL SONRA DEVLETE KALIR?

Miras ile istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyi niyetli davalının terekeyi veyahut tereke malını elinde bulundurduğunu belirten tarihten başlayarak, bir sene ve her durumda miras bırakanın vefatının ya da vasiyetnamenin açılmasının üstünden on yıl geçmesi ile zamanaşımına uğramış kabul edilir.

KARDEŞLER ARASI MAL PAYLAŞIMI DAVASI KADAR SÜRER?

Kardeşler anne ve babalarından kalan malları kendi aralarında anlaşarak pay edebilirler. Ama bu yolu seçmeyenler ise mahkeme yoluna başvuruyor.

Kardeşler arasında miras paylaşımı davası için belirlenen süre 731 gün olarak belirlenir. Genel olarak da miras davaları 4 ile 6 yıl sürebiliyor.

KARDEŞLERDEN BİRİ MAL PAYLAŞIMINA İTİRAZ EDERSE NE OLUR?

Günümüzde mal paylaşımı genel olarak kardeşler arasında yapılmaktadır. Kardeşler arasında yapılan mal paylaşımda eğer uyuşmazlık yaşanırsa, ne olacağı merak edilen konulardan biridir. Böyle bir durumda, kardeşlerden biri mahkemeye başvurmayı isteyebilir. Bu şekilde mirasa konu olan taşınır ya da taşınmazın satılmasına karar alınabilir. Malın satılması durumunda, mahkeme masrafları düşüldükten hemen sonra kalan miktar kardeşler arasında eşit olarak paylaştırılır. Kanun gereğince de kardeşlerin hepsini eşit hak sahibi olarak görülmektedir.

TÜM MİRASÇILAR VERASET İLAMI ALMALI MI?

İsteyen herkes veraset ilamını isteyip alamaz. Veraset ilamını almak için öncellikle mirasçı olan kişinin ölmüş olması ve ölüm belgesinin çıkarılmış olmalıdır. Veraset ilamını da yalnızca birinci derece mirasçılar talep edip alabilir.

Ölen kişinin mirası nasıl pay edilir? Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Varisler kiracıyı çıkarabilir mi? Miras yoluyla kalan evden kiracı nasıl çıkarılır?

Hisseli tapu kiraya verilir mi? Mirasçılardan biri taşınmazı kiraya verebilir mi?


Geri Dön