28 / 04 / 2024

Kariyer.net verilerine göre istihdam piyasasında hareketlilik başladı

Kariyer.net verilerine göre istihdam piyasasında hareketlilik başladı

Yılın ilk 3 ayında en fazla iş ilanı yayınlayan sektörler sırasıyla yapı, üretim ve bilişim oldu. Açıklanan istihdam verilerine göre 2023’ün ocak, şubat ve mart aylarında istihdam piyasasında büyük hareketlilik yaşandı.



İşveren ile iş arayanların bir araya getirildiği platformlardan biri olan kariyer.net 2023’ün ilk çeyrek bilgilerini açıkladı. Verilen bilgilere göre son 3 ay içerisinde yayınlanan ilanlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artış gösterdi. Bu ilanlara yapılan başvurularda yaşanan artış ise yüzde 8 oranında oldu.

Yılın ilk çeyreğinde en fazla ilanın yayınlandığı sektörlere bakıldığında ise yapı, bilişim ve üretim sektörleri öne çıktı. Yeni ilan sayfalarında en fazla artış kaydeden sektörler sıra ile çevre, havacılık ve perakende sektörü oldu.

Bu 3 aylık dönemde iş başvurusu yapanların yaş ortalaması ise 29 olarak gerçekleşti. En çok başvuru ise 25 ile 30 yaş grubu arasında oldu. İş arayan ve bu ilanlara başvuruda bulunanların yüzde 54’ü erkek, yüzde 46’sı ise kadınlardan oluştu. Başvuru yapılan pozisyonlara bakıldığında ise satış, pazarlama, finans ve idari işler ilk sıraları aldı.

Yayınlanan ilanlarda satış-pazarlama bariz şekilde öne çıkarken bunu finans ve teknik hizmetler takip etti. Bilişim sektörüne özel olarak yayımlanan ilanlarda ise grafik tasarım uzmanı, yazılım mühendisi ve yazılım geliştirme uzmanlığı öne çıktı.

Kariyer.net verilerine göre istihdam piyasasında hareketlilik başladı

GENÇLER HANGİ İŞLERE BAŞVURU YAPTI?

İş arayanların yaş gruplarına göre hangi işlere başvuru yaptıkları incelendiğinde ise 18 ile 25 yaş arasındaki gençlerin en çok satış, pazarlama, tıp, sağlık ve müşteri hizmetleri dallarına ilgi gösterdikleri ortaya çıktı. Kadın adayların en çok başvuru yaptığı alanlar ise satış, pazarlama, finans ve sağlık gruplarında olduğu görüldü.

İncelenen bölümde en çok başvurunun İstanbul,  Ankara  ve İzmir gibi metropollerden yapıldığı belirlendi. Yayınlanan verilere göre bu üç il arasında Ankara ve İzmir’in başvuru sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında yükseldi.

İncelenen dönem içerisinde ramazan ayı de yer aldığı için başvuru saatlerine de bakıldı. Bu dönemde başvuruların yoğun olarak sahur saatlerinde yapıldığı ortaya çıktı. Geçen ramazana göre artış oranı yüzde 15 olarak belirlendi.

 


Geri Dön