02 / 05 / 2024

Karnesi iyi olan sektörün ÖTV indirimi uzatılacak

Karnesi iyi olan sektörün ÖTV indirimi uzatılacak

Maliye, vergi indiriminin bitmesine 1 hafta kala sektör karnesi çıkardı



Bazı sektörlerde teşvikten sonra zam yapıldığı ve işçi çıkarıldığı tespit edildi. ÖTV indirimi iyi hali görülene devam edecek

Küresel krizin yaralarını sarmak için bazı sektörlere getirilen vergi indirimleri ile ilgili rapor hazırlayan Maliye Bakanlığı, indirimlerin bazı sektörler tarafından suistimal edildiğini gerekçe göstererek, indirimlerin 30 Eylül'ün ardından uzatılmamasını istedi. Maliye Bakanlığı'nın tespitlerine göre, birçok firma, vergi indirimlerini, fiyatlarına zam olarak yansıttı. Yine indirimden yararlanan bazı firmaların da vergi kaçırdığı belirlendi.

Küresel kriz nedeniyle getirilen vergi indirimleri 30 Eylül tarihinde sona eriyor. Maliye Bakanlığı indirimlerin sona ermesine bir hafta kala, vergi indirimi yapılan sektörlerin karnesini çıkardı. Buna göre, otomotiv ve beyaz eşya gibi bazı sektörlerde indirimlerin ardından gelen taleple birlikte fiyatlara zam yapıldığını ve işçi çıkarıldığını tespit eden Maliye Bakanlığı, indirimlerin kaldırılması görüşünü savunuyor. 

İNDİRİM FİYATLARA YANSITILMADI

Maliye Bakanlığı'nı kızdıran vergi indirimleri ile ilgili tespitler ise şöyle sıralandı: Birçok firma, altı aydır devam eden vergi indirimleri ile gelen talep patlamasından yararlanarak, zam yaptı. Bu zamlar bazen gizli uygulandı. Özellikle otomotiv firmalarının ilk üç aylık vergi indirimleri sırasında fiyatlarını arttırması indirimlerin, sektöre olan etkisini azalttı. İndirimlere rağmen, vergi gelirinde beklenen artış sağlanamadı. Vergi indirimine rağmen, bazı firmaların vergi kaçırdığı tespit edildi. Vergi indirimleri bağımlılık haline geldi. Üç ay daha uzatılması halinde, sektörler yeniden indirim isteyecekler. Dolayısıyla indirimlerin de sonu olması gerekiyor. Bazı sektörlere yapılan indirimler haksız rekabet oluşturuyor. Diğer sektörler de vergi indirimi için talepte bulunuyor. Bu durum da, vergi adaleti ilkesini zedeliyor.

o MOBİLYA: Sektörde yapılan indirimler nedeniyle önemli bir canlanma sağlandı. Mobilya sektöründeki fiyat artışları ise sınırlı kaldı. Kış aylarındaki mobilya alımının azalması nedeniyle indirimlerin düşürülerek devam ettirilmesi düşünülüyor.

Bilgisayar ve mobilyada teşviğe devam sinyali geldi

o BİLİŞİM: Bilgisayar satışları, vergi indirimleri sayesinde önemli ölçüde arttı. Eğitime destek amacıyla, vergi indirimlerinin düşürülerek sürdürülmesi planlanıyor.

o BEYAZ EŞYA: Beyaz eşya sektöründe de vergi indirimleri olumlu etki sağladı. Ancak, beyaz eşya sektörü de olumlu bir sınav vermedi.

o OTOMOTİV: Vergi indirimlerinden en fazla yararlanan sektör oldu. Ancak, vergi indirimlerini, fiyatlarına zam olarak yansıttılar. Bu nedenle, vergi indirimlerinin kaldırılması isteniyor. Sektörün talep ettiği hurda indirimi ise halen ortada bulunuyor.

Beyaz eşya ve otomobilde indirim zor

Maliye ve Sanayi Bakanlığı'nın hazırlayacağı raporlar, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ele alınarak karar verilecek. Ancak ekonomi yönetiminin görüşü, indirimlerin kaldırılması veya oranlarının düşürülerek bazı sektörlerde devam etmesi yönünde. İndirim düşürülerek devam etmesi istenen sektörlerin başında ise bilgisayar geliyor. Eğitime destek sağlanması için bilişim üzerindeki indirimin kısa bir süre daha devam etmesi görüşü savunuluyor. Bürokratlar beyaz eşya ve otomotivde ise indirimin devam etmesine kesinlikle karşı çıkıyor. Hurda teşviğinde ise netleşmiş bir çalışma yok. Hurda ile ilgili karar da, vergi indirimleri toplantısında ele alınacak.
Hüseyin Özay/Star


Geri Dön