Kars Havaalanı'na iç ve dış hatlar terminali yapılıyor!
Kars Havaalanı'na yeni yapılacak iç ve dış hatlar terminalinin temel atma töreni gerçekleştirildi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Kars'ı Nahçıvan ve İran'a demiryoluyla bağlayacak olan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu yolunun uygulama projelerinin yapılması için talimat verdiğini bildirdi.
Kars Havaalanı'na yeni yapılacak iç ve dış hatlar terminalinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, havaalanının 1988'de açıldığını ve göreve geldiği 2002 yılında yıllık 50 binden az olan yolcu sayısının 300 bine ulaştığını söyledi.
Kars Havaalanı'na haftalık 16 sefer yapılırken bu sayının 56'ya yükseldiğini belirten Yıldırım, "Bu da insanımızın uçtuğunu gösteriyor. 'uç Türkiye uç' dedik. 'İnsanımız uçacak, havayolu halkın yolu olacak' dedik. Bunu başardık" diye konuştu.
Kars'ın daha iyi bir havaalanına ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Yıldırım, inşa edilecek yeni terminal binasının farklı bir mimariye sahip olduğunu söyledi.
Terminal binasının 35 bin metrekare kapalı, 11 bin 500 metrekare otopark alanı ve 440 araçlık otopark kapasitesi bulunacağını anlatan Yıldırım, tesisin modern bir yapıya sahip olacağını dile getirdi.
Kars'ı Pekin'den Londra'ya uzanan İpek Demiryolu'nun önemli merkezlerinden biri haline getirdiklerini belirterek, Bakü-Tiflis-Kars projesinin hızla yol aldığını vurgulayan Yıldırım, "Kars'ı Nahçıvan ve İran'a demiryoluyla bağlayacak olan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu yolunun uygulama projelerinin yapılması için talimat verdim. Böylece Kars'tan Pakistan ve Uzakdoğu'ya erişilebilecek. Uzak Doğu'yu Kars'a Kars'ı Avrupa'ya bağlayacak Modern İpekyolu çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Kars'a 79 yılda 22 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, 7.5 yılda ise 94 kilometre bölünmüş yol inşa ettiklerini vurgulayan Yıldırım, bu yıl 46 kilometre ilave bölünmüş yol yapacaklarını da belirtti. Kars, Ardahan, Gürcistan yolunun tamamını bu yıl bölünmüş yol olarak hizmete sunacaklarını kaydeden Yıldırım, bu sayede 1 saatlik zaman tasarrufu sağlanacağına işaret etti.
Şehrin güneye açılan kapısı Kars-Digor-Iğdır yolunun yapımı için talimat verdiğini anlatan Yıldırım, proje biter bitmez çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
-"BİR YILDA 2 BİN 500 KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL"-
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, hükümetleri döneminde uzun süredir turizme kapalı kalan Ani Harabeleri'ni turizme açmakla kalmadıklarını aynı zamanda 46 kilometrelik Ani-Kars yolunu bölünmüş hale getirdiklerini ifade etti.
Yıldırım, öte yandan Kars'taki PTT'leri bankacılık faaliyeti gösterecek şekilde düzenlediklerini, şehirde internet alt yapısı oluşturduklarını, okullara 5 bine yakın bilgisayar gönderdiklerini ve bin adet TOKİ konutunu da hak sahiplerine dağıttıklarını söyledi.
Kars'ta tarım ve hayvancılığa yönelik projeleri de hayata geçirdiklerini anımsatan Yıldırım, "Kars bu alanda yerli bankalardan bile kredi alamazken Dünya Bankası'ndan kredi alır hale geldi" dedi.
Bu hizmetlerin sadece Kars'a değil Türkiye'nin her yerine götürüldüğünü vurgulayan Yıldırım, doğu-batı, kuzey-güney demeden 3 bin 450 şantiyede 75 bin müteahhitle Türkiye'nin her yanını şantiyeye çevirdiklerini söyledi.
Bir yılda 2 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirten Yıldırım, dünyanın hiçbir ülkesinde bu rakama ulaşılamadığını kaydetti. "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" sözünü hatırlatan Yıldırım, "Milletimiz kim iş yapıyor kim boş konuşuyor hepsini biliyor, günü gelince hepsini değerledirecek" diye konuştu.
-"ŞİMDİ ÖNÜMÜZDE ADALETİN YOLLARINI AÇMAK VAR"-
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, konuşmasında Anayasa değişikliğine de değinerek "Şimdi önümüzde adaletin yollarını açmak var. Adaletin yollarını açmak sizin elinizde. Kalkınmanın yolu açık olursa, adaletin yolu açık olursa dünyada Türkiye'yi kimse tutamaz" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, 12 Eylül müdahalesinden en çok etkilenen şehirlerin başında Kars'ın geldiğini, sağcısı solcusuyla büyük zorluklar yaşandığını ifade ederek, "12 Eylülde bu ayıbı ortadan kaldıracağız. Kimse bu millete ayak bağı olamaz. Buna müsaade etmeyiz" dedi.
Türkiye'nin artık haksızlığa prim vermeyen bir ülke olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye'nin sadece barış istediğini, bu barışı hem İsrailli hem de Gazzeli çocuklar için istediğini dile getirdi.
-"YENİ TERMİNAL MARKA BİR BİNA OLACAK"-
Kars'a yeni iç ve dış terminalini inşa edecek şirketin bağlı olduğu TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, havalimanlarının gelen ve giden yolcular açısından ülkelerin giriş kapıları olduğunu ve ilk intibayı oluşturduklarını söyledi.
Türkiye'de havaalanı yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini belirten Şener, İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu havacılıkta yaşanan krizin 5 günde dünya çapında 4.6 milyar dolar zarara neden olduğunu bunun da havacılığın kilit bir sektör olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Şener, Kars'a yapılacak yeni terminal binasının hiçbir müteahhit sorunu yaşanmadan tamamlanacağını söyledi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Anadolu insanının hedef alan havacılık projelerini hayata geçirdiklerini ifade etti.
Yörenin en hareketli havaalanı haline gelen Kars havaalanının yolcu sayısındaki artışa paralel olarak yeni terminal binası inşa edilmesine karar verildiğini anlatan Birdal, bu binada her türlü yolcu konforunun düşünüleceğini dile getirdi.
Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Aslan, kendisini de Karslı olduğunu belirterek, ayrıca 100 bin kişilik ulaştırma ailesinin bir ferdi olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aslan, "yeni terminal Kars'a yakışır, marka bir bina olacak" dedi.
AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven Türkiye'de partisinin iktidarıyla büyük değişim ve dönüşümler gerçekleştiğini, bunların başında da ulaştırma sektöründe yaşananların geldiğini söyledi.
AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, hükümetinin Türkiye genelinde olduğu gibi Kars'ta da vadettiği yatırımları gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Kars Valisi Ahmet Kara da günde 5 uçağın kalktığı, 5 uçağın indiği Kars'ta doğa, kış ve inanç turizmi açısından önemli yatırımlar yapıldığını ifade etti. Kara, havaalanı yatırımlarının hem Kars'ta yaşayan hem de farklı illerde bulunan hemşehrileri açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından Sani Şener ve Osman Birdal'ı sahneye çağırarak, terminal binasının ne zaman tamamlanacağını sordu. Birdal'ın "Ağustos 2011" diye cevap vermesi üzerine töreni izleyenlerden bir vatandaş, "seçimden önce olması lazım" dedi. Bakan Yıldırım'ın, projenin ne zaman tamamlanmasını istediklerini sorduğu vatandaşlardan "mayıs" yanıtını alması üzerine Sani Şener, terminal binasını bu tarihte teslim edeceği sözünü verdi.
AA