29 / 04 / 2024

Karşıyaka'da Doğal Afetler Simülasyon Eğitim Merkezi açıldı!

Karşıyaka'da Doğal Afetler Simülasyon Eğitim Merkezi açıldı!

İzmir metropolünün önemli ilçeleri arasında yer alan Karşıyaka, doğal afetlere yönelik hazırlıklarına önemli bir halkayı da ekleyerek Doğal Afetler Simülasyon Eğitim Merkezi'ni hizmete açtı. Karşıyaka Belediyesi depreme hazır...



Tüm Türkiye'de AFAD Genel Müdürlüğü'nce uluslar arası standartlarda sertifikalandırılmış arama Kurtarma Köpeği Rüzgar Karşıyaka'nın aynı zamanda gururu. Türkiye genelinde eğitilmiş 22 köpekten biri olma özelliğini taşıyan Rüzgar'ın hikayesi roman olacak cinsten. 2 yıl önce Karşıyaka'da Belediye'nin Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından, sokağa terk edilmiş olarak bulunan 3.5 yaşındaki Rüzgar'ın kaderi o günden sonra değişti. Yeteneklerinden dolayı arama kurtarma köpeği olarak, uzun ve zorlu bir eğitim süreci geçiren Rüzgar yapılan sınavlarda başarılı bir performans sergileyerek Arama Kurtarma Köpeği Sertifikasına sahip oldu. Rüzgar, Belediye'nin Arama Kurtarma ekibinin, bugüne kadar katıldığı tüm tatbikatlarda da başroldeydi. 


Rüzgar dünyanın neresine giderse gitsin bir afette arma kurtarma yapabilecek düzeyde. Karşıyaka MAG'lara emanet Karşıyaka'da yeni ekipler oluşturularak Mahalle Afet Gönüllüleri oluşturulmaya başlandı. MAG denilen gönüllüler mahalledeki insanları tanıyarak ve olası bir afette arama kurtarmada öncül olacaklar. Olası bir afette bireylerin özellikle geceleyin beyninin afeti kabullenip toparlanmasının zaman aldığını ve altın saatlerde ilk toparlanan kişilerin hayatta kaldığını söyleyen Karaca " AB içinde ilk yardımı en az bilen toplumlardan biriyiz. Herkes ilk yardımı ehliyet alırken öğrendiği kadarıyla biliyor. Kurum ve kuruluşlara sürekli ilk yardım kursları düzenliyoruz bu nedenle" diyerek önemli bir konuya dikkat çekti. 


'DEMEDEN DEPREME HAZIR 


Karşıyaka Belediyesi'nin doğal afetlere yönelik hazırlık çalışmalarından olan ve tüm Türkiye'de ilçe belediyelerince açılan en donanımlı merkezler arasında yer alan Doğal Afetler Simülasyon Eğitim Merkezi'ni Yenigün Gazetesi ve Televizyon ekibi olarak gezdik  İzmir  metropolünün önemli ilçeleri arasında yer alan Karşıyaka, doğal afetlere yönelik hazırlıklarına önemli bir halkayı da ekleyerek Doğal Afetler Simülasyon Eğitim Merkezi'ni hizmete açtı Latife Hanım Mahallesi Şantiye Tesisleri içerisinde hizmete giren merkez, Türkiye'de yerel yönetimler içinde bir ilçe belediyesi tarafından açılan en donanımlı afet eğitim tesisi olma özelliğini taşıyor. Hizmete giren tesisin bir örneği Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Başta okullar olmak üzere, gruplar halinde düzenlenen eğitimlerde, Merkez'de bulunan simülasyonlarla, olası bir afet anında yapılması gerekenler uygulamalı olarak anlatılıyor. Uzman eğitmenler ile gerçekleşen canlandınnalar sayesinde kentte yaşayanlar deprem, sel veya yangın gibi afetlerle karşılaştıklannda panik yaşamak yerine kendilerini ve çevrelerini daha güvenli koruma tekniklerini öğreniyor. 


Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak böyle bir tesisin açılmasına Tokyo gezisi esnasında karar verdiklerini söyledi. Durak, Karşıyaka'nın doğal afetlere en hazır belediye olduğunu ifade ederek "Japonya'ya gittiğimizde deprem merkezini gezdik. Tokyo'daki 8 katlı bina ve altında bir itfaiye var. Katlan dolaştırdılar. 


Dk yardım katı, yangından nasıl kaçılır, nasıl müdahale edilir gibi şeyler vardı. Tokyo teknolojik olarak da ileride binalan 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı halde. Ben çok faklı bir deprem merkezi bekliyordum. Gezdik orası beni doyurmadı. Binanın büyüklüğü önemli ama içeriği doyurucu değildi. Ve böyle bir eğitim merkezi oluşturmaya karar verdik. Bir deprem koridoru yaptık, Japonya'daki merkezde yok. Uzun bir araştırma yaptık. 


Bursa'daki merkezi incelemek üzere ekibimiz gitti. Büyük bir binada yapılmıştı. Biz çok daha küçük paralara çok işlevsel bir yapıyı kazandırdık. Bu merkezin toplam maliyeti 1.3 milyon TL civarında. Bu yapıya baktığımda onlarca misli paraların ödendiğini gördüğümde bu işin en doğrusunu yaptığımızı düşünüyorum" diye konuştu. 


Hizmete açılan merkezin içinde bulunan teknolojilerin en ince detayına kadar düşünüldüğünü ifade eden Durak, "Merkezimiz doğal afetlere hazır olduğumuz depolara da sahip. Şu anda Kızılay'da dahi böyle bir yer yok. Kızılay'a biz aynca kendi sahra mutfağı dahil yemek evleri modellerimizi verdik. Türkiye'ye hazırlamak için çalışmalara başlamışlardı. 3 araçla birlikte doğal afetlere hazır bir belediye konumundayız. Sahra mutfağımız hazır böyle bir durumda araç gidecek ve yardıma başlayacak. Karşıyaka izmir'in örneği konumunda bir belediye bu anlamda. Başarılı bir çalışma. Yaptığınız her hizmet halka dönük. Bir deprem öncesi nasıl önlem alınır, doğal afet öncesi ne yapabilirizi öğretiyoruz. Bir de doğal afet sonrası için hazırlık yapmamız lazım. 


Birincisinde kentsel dönüşüm ve doğru yapılaşma hazırlıklanydı bunun için çalıştık, ikincisi ise bu kısım. 

Hazırlık konusunda Karşıyaka çok şanslı bir yer ancak afet bakımından çok şanssız. Bina stokları olarak rahat değiliz. Zemin kötü durumda. Bu sorunlan aşmak için çalışıyoruz" dedi. Doğal afetlere yönelik çalışmalarda önceki sene 6400 öğretmen ve öğrenciye eğitim verdiklerini, bu yıl ise 5 bin küsur öğretmen ve öğrenciye ulaştıklarını anlatan Karşıyaka Belediyesi Acil Durum Koordinatörü Ömer Karaca, "Öğrenciler vasıtasıyla aileleri de eğitmiş oluyoruz. Acil durumda ne Karşıyaka Belediyesi Acil Durum Koordinatörü Ömer Karaca ve Destek Hizmetleri Müdürü Necdet İleri, ekibimize tesisi gezdirerek, önlemler ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. 


Ekibimizi Doğal Afetler Simülasyon Merkezi'nde ağırlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Karşıyaka'nın doğal afetlere en hazır belediye olduğunu ifade ederek böyle bir tesisin açılmasına Tokyo gezisi esnasında karar verdiklerini söyledi. Durak, "Ben çok faklı bir deprem merkezi bekliyordum. Gezdik orası beni doyurmadı. Binanın büyüklüğü önemli ama içeriği doyurucu değildi. Ve böyle bir eğitim merkezi oluşturmaya karar verdik" dedi. 


Acil durum çantasınde ne olması lazım, ıslak mendil, bisküvi gibi gereçlerin bulunduğu çantayı anlatıyonız. 17 Ağustos'ta bir çok insan kimlik bilgileri yanlarında olmadığı için kendilerini ispat edemiyorlardı. Kimlik fotokopilerinin de bulunduğu bir çantanın nerede ve nasıl olması gerektiğini öğretiyoruz" dedi. 


Yenigün Gazetesi 


Geri Dön