28 / 04 / 2024

Karşıyaka'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor!

Karşıyaka'da kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü'nün kentte yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmaları sürerken, Karşıyaka ilçesinde ortaya çıkan manzara, akıllara durgunluk verdi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü'nün kentte yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmaları sürerken, Karşıyaka ilçesinde ortaya çıkan manzara, akıllara durgunluk verdi. Karşıyaka Dedebaşı'nda uzun yıllar yol olarak kullanılan 6116/5 sokak ile 6111/3 sokağın kesiştiği noktada bina yapıldı. Öte andan bir çarpıklık da buradan birkaç sokak ötede Sağlık Bakanlığı'nm Karşıyaka'da hizmet veren Toplum Sağlığı Merkezi'nin bulunduğu bölgede yaşandı. 6111/2 sokak ile 6120 sokağın kesiştiği noktada yer alan ve belediye tarafından yol olarak düzenlenen arsaya apartman konduruldu. Yol gövdesine oturan bina nedeniyle 6111/2 sokakta yol 'S' çizmek zorunda kaldı. Yaşananlar İzmir'deki çarpık kentleşmeyi de gözler önüne serdi. 


YAŞACAN, DİLE GETİRMİŞTİ 

İzmir'deki çarpık kentleşme geçtiğimiz Aralık ayında Sabah Egeli'ye konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan tarafından da gündeme taşınmıştı. İmar yönünden son 30 yılda İzmir'e ihanet edildiğini öne süren Yaşacan şunları söylemişti: "Ne yazık ki İzmir'de imar yönünden iflası yaşıyoruz. Yani önüne gelenin istediği gibi bina yapabildiği bir süreç yaşanmış. İzmir'e gerçekten de imar yönünden ihanet edilmiş. 

Bu ihanet 1970'lerin sonundan başlayarak devam etmiş. Bizim hem bakanlık hem de yerel idare olarak amacımız bunu rehabilite ettirmek. Bunu rehabilitasyona sokmak. Tarihi binaların yıkılarak yerlerine hiçbir altyapıyı, yol genişliğini hesaba katmadan 8-9 katlı binaların yapılmış olduğunu göz önüne aldığınızda çok doğru bir ifade bence. Kentin her yerine bakın. 


Her yer parsellenmiş durumda. 

Herkes kafasına göre bir bina yapmış, planlar çizmiş. Kentin her yeri denetimden uzak kalmış, mühendislik hizmeti alamamış binalarla dolu.  İzmir  maalesef bunu gösteriyor." aşı nda 6116/5 sokak ile 6111/3 sokağın kesiştiği ılması çarpık kentleşmeye örnek olarak gösterildi 


Sabah Egeli


Geri Dön