03 / 05 / 2024

Karslıgil İnşaat Gaziantep'in ilk rezidansını yapacak

Karslıgil İnşaat Gaziantep'in ilk rezidansını yapacak

Gaziantep'in en lüks konut ve iş merkezlerini yapan Karslıgil İnşaat Genel Müdürü olan M. Selçuk Karslıgil, şimdi de şehirde rezidans inşa etmeye hazırlandıklarını söylüyor



Bir yandan iki iş merkezi inşa eden, bir yandan da üst gelir grubuna yönelik bir konut projesine devam eden Karslıgil İnşaat, uygun zemin bulursa dar gelir grubuna yönelik ucuz konut üretimine de başlayacak.

 Ailesi Rus işgalinde Kars'tan Gaziantep'e gelen inşaat mühendisi M. Selçuk Karslıgil, şehirdeki butik projeleri ile başarı kazanmış. Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren M. Selçuk Karslıgil, sorularımızı yanıtladı.

Karslıgil İnşaat ne zaman, nasıl kuruldu?

1979 yılında  Ankara  Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'ni bitirdikten sonra Gaziantep'e döndüm. O tarihten sonra da inşaat mühendisi olarak tamamen kendi işimle uğraştım. Müteahhit olarak Gaziantep'te yap-sat şeklinde çok sayıda bina inşa ettim. Hala da işlerimize devam ediyoruz.

Aslında daha çok butik denebilecek işler yapıyoruz. Arazileri sahiplerinden kat karşılığı veya satın alma yöntemiyle elde ediyoruz. Bazen yap-sat, bazen sat-yap şeklinde konut üretiyoruz. Şehrin en iyi yerindeki arazileri bulmaya, en kaliteli inşaatları yapmaya çalışıyoruz. Bunun şöyle bir avantajı oluyor: Artık insanlar bizi iyi tanıdıkları ve arsalarını iyi değerlendireceğimize inandıkları için kendileri bize geliyor. Bizim tecrübemize güveniyorlar. Tabii bazen biz de talip oluyoruz. Yaptığımız inşaatları genellikle şehir merkezinde gerçekleştiriyoruz.

 İş merkezi mi yoksa konut ağırlıklı mı çalışıyorsunuz?

Aslında ikisi bir arada gidiyor. Son yıllarda Gaziantep'te konut arzı  fazlası olduğunu düşündüğümüz için iş merkezi inşaatlarına yönelmiştik ama şu anda konut projeleri de tekrar gündemde. Yeni konut projelerimiz olacak.

 Hem Gaziantep hem de Türkiye'nin çok dinamik bir yapısı var. Önümüzdeki 15-20 yıl boyunca inşaat sektörü hiçbir zaman sıkıntıya girmez. Gıda sektörü gibi konut i her zaman hareketli olacak bir sektör. Çünkü sürekli nüfus artışı, d lenen insanlar var.

  Gaziantep'in Türkiye için çok özel bir konumu da var. Çünkü b rası bir göç merkezi. Dolayısıyla Türkiye açısından stratejik bir vs Parası olan gelip Gaziantep'te iş kurmuştur. Çünkü tarihten bu ya gelen bir sanayi altyapısı vardır. Parası olmayan da gelip iş bulmuşr, Bu da çok önemli bir göç merkezi olma sebebidir. Bunu Anadolu'nun, birçok ilinde göremezsiniz. Denizli, Kayseri gibi sanayinin olduğu ler bile göç merkezi değildir. Biz doğumuzdaki illerden hala göç ediyoruz. Dolayısıyla emlak Türkiye'de her zaman canlı bir sektör olacaktır. Biz de konut işine devam edeceğiz.

Türkiye'nin 2025 yılı için yapılmış nüfus projeksiyonlarında Gaziantep'in oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğu görülüyor. Şu anda Gaziantep'in nüfusu 1,5 milyon. 2025 yılında ise nüfusunun 2,5-3,5 milyon arası  olacağı tahmin ediliyor.

Şehir nereye doğru gelişecek, bu konuda uzun vadeli çalışmalar var mı?

Var ama yetersiz çünkü olaya böyle bir vizyonla bakılmıyor. Gaziantep'in eskiden beri böyle bir sıkıntısı var. İmara açılacak bölgelerin gelişim planı önceden yapılmıyor. Dolayısıyla birçok bölge kendiliğinden şekilsiz olarak gelişiyor. Örneğin, Değirmiçem bölgesi yapılaşma açısından böyle olmamalıydı ama o günün şartlarında böyle oldu. Bu bölge için geç kalındı.

  Aslında Gaziantep'in eskiden yapılmış bir imar planı var. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapılmış. Hatta Ankara'nın şehir planını çizen mimar Johansen, Gaziantep'in de planını çizmiş. 1930'lu yıllarda bu planda Değirmiçem tamamen yeşil alan ve resmi dairelerden oluşmuş görünüyor. Hatta şu anda Gaziantep'in merkezi burası. Bütün resmi kurumlar ve iş merkezleri burada. Biz de iş yapıyoruz bu bölgede çünkü imara açık.

Şu anda gündeminizde hangi projeler var?

  Şu anda şehir merkezinde devam eden iki yeni iş merkezi projemiz var. Biri, 25 bin metrekarelik bir iş merkezi. 69 ofis ve 23 dükkan var. Yeni yapılan Adliye binasına yakın inşa ettiğimiz diğer merkezimizi de teslim etmek üzereyiz. Ayrıca yeni yaptığımız konutlardan oluşan site projemiz de devam ediyor.

  Konutta bir arz fazlası var demiştiniz, iş  merkezlerine büyük talep var mı?

  Bizim yaptığımız yerler itibariyle var diyebiliriz. Çünkü biz şehir merkezinde butik projeler yapıyoruz. Örneğin, şehir merkezinin ana arterler üzerindeki son parsellerinden birinde gerçekleştirdiğimiz iş merkezi 4 bin metrekarelik, Gaziantep'in en kıymetli arazisi. Buraya son teknolojiye sahip bir iş merkezi inşa ediyoruz. Adliye binasının oradaki inşaatımızın da kendine has özel bir konumu var. Bizim bütün işlerimiz böyle özel olduğu için satış konusunda zorluk çekmiyoruz.

Gaziantep'te metrekare fiyatları  ortalama ne kadar?

  Son bir yılda birim fiyatlarda biraz gerileme oldu. Birim fiyatlar metrekare başına 1500 lira civarında. İstanbul gibi büyük şehirlerle kıyasladığınızda bizim birim fiyatlarımızın uçuk olma şansı yok. Biz burada en pahalı projeleri yapıyoruz, bizim fiyatımız bu işte.

Yeni yaptığınız konutlar hangi kesime hitap ediyor?

Lüks konut tarzı diyebiliriz. Site içerisinde, 3 bloktan oluşan apartman tarzı konutlar bunlar. Yüzme havuzundan spor imkanlarına kadar her türlü sosyal aktivitesi olan bir proje. Her bir konut yaklaşık 300 metrekare büyüklükte. Projede 30 daire bulunuyor.

  Daha alt gelir gruplarına yönelik konut üretmeyi düşünüyor musunuz?

  İnsanların ucuz konut ihtiyacını karşılamak için düşündüğümüz projeler var.  TOKİ  de yapıyor burada ucuz konut ama bizimki farklı olacak. TOKİ de sonuçta konutları bir müteahhide yaptırıyor ama bizimki biraz farklı olacak. Bu alana girersek, arsanın satın alınması olsun, bankalarla anlaşmak olsun, farklı bir tarz geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu projeler için aklımızda birkaç yer de var ama henüz değerlendirme aşamasındayız. Bankalarla görüşmelerimiz devam ediyor.

Gaziantep'in yıllık konut ihtiyacı ne kadar? Gaziantep'te şu anda günlük 200-250 arasında doğum, yılda 75-80 bin arasında nüfus artışı oluyor. Göç hariç. Bu çok dinamik bir nüfus yapısı. Nüfus artış hızı yaklaşık yüzde 5 ki bu yüzde 1,5 olan Türkiye ortalamasının çok üzerinde.

  Bunun dışında yılda 35 bin kişi evleniyor. Bu verilerden yola çıkarak Gaziantep'te yıllık konut ihtiyacının 15-20 bin arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu yönde bir arz da var. Son 5 yıldır Karataş bölgesi toplu konut ve inşaat bölgesi oldu. Büyük projeler düşünülüyor Gaziantep'te.

Şehirde rezidanslara yönelik bir talep var mı? Anteplilerin çok değişik bir bakış açısı vardır. Her şeyi kontrol etmek isterler. Yeniliklere girmek için de birbirlerini beklerler. Birisi yapmadan diğeri girmez. Şu anda Gaziantep'te yapılan bir rezidans yok. Ben rezidans yapmayı düşünüyorum ama hala endişe içindeyim çünkü bunu pazarlamam lazım. Şehirde bu konuda bir ihtiyaç var ama biz bu yatırıma girip girmeme konusunda henüz karar vermedik. Er geç olacak bu şehirde rezidans. Biz de şu anda uygun arazileri araştırıyoruz.

Gaziantep ekonomisi hakkında görüşleriniz neler? Dülük'teki yaşamın 600 bin yıl öncesine dayandığı düşünülürse, tarihten bu yana insanların burayı tercih etmesinin bir nedeni var. Değirmiçem bölgesinde yaptığımız inşatların temel kazılarında deniz kabuğu çıkıyor. Oysa bugün denize yaklaşık 150 km uzaktayız.

  Benim ailem Kars Rus işgali altındayken ayrılıp Gaziantep'e göçmüş. Gaziantep'in Cumhuriyet öncesinde Rumlar ve Ermenilerden oluşan bir nüfusu var. Burada bir mozaik varmış. Bunun içinde Türklerin Müslüman olmalarından kaynaklanan, ticaret ve zanaat yapmaya karşı bir eğilimleri oluşmuş. Burada ticareti Rumlar, zanaatı da Ermeniler yapıyormuş. Gaziantep'in ticari ve sanayi altyapısı bundan yüzyıllar öncesine dayanıyor. Burada ticareti biliyor insanlar, sanayiyi de öğrendiler ve bugünlere geldiler.
Capital


Geri Dön