Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi ne aşamada?
İBB tarafından başlatılan Kartal Yeni Merkez Projesi'nde, imar planlarının hazırlanma ve onay süreçlerinin bir kısmı tamamlandı
Mimar Zaha Hadid tarafından 555 hektarlık alanda hazırlanan ve çevresiyle birlikte 4.5 milyon insanı barındıracak olan Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yapılan 1/5.000'lik planların revizyonları yapıldıktan sonra onaylanmıştı. Fakat Kartal bölgesinde ikamet edenlerin ve Kartal Belediyesi'nin planlardan hoşnut olmaması üzerine, planların revize edilmesine karar verilmişti. Revizyon çalışmaları tamamlandığında, 1/5.000'lik planlar yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçecek ve askıya çıkacak. Planlar askıdan inip, varsa itirazlar değerlendirildikten sonra, bu kez 1/1.000'lik planlarının hazırlanması ve onaylanması sürecine geçilecek.
1/5.000'LİK PLAN NELERİ KAPSIYOR?
Hazırlanan 1/5.000'lik plan, 3 milyon metrekarenin üzerinde. Bunun 2.9 milyon metrekaresi sanayi, 319 bin metrekaresinin konut, 200 bin metrekaresi sahil dolgu alam ve 100 bin metrekaresi de E5 Karayolu... Bölgede yer alan fabrika arazilerinin yüzde 40'ı ise araziden, arsaya dönüşürken kamulaştırılacak.
Yakında askıya çıkacak imar plamndaki temel unsur ise Kartal'ı Büyükdere Caddesi'ne alternatif bir merkezî iş alanına dönüştürmek. Türkiye'de ilk defa bu çerçevede proje yapmak isteyenlere, projesine göre imar izni verilecek. Yani turizm ve ticari amaçlı binaların yoğun emsal kullanma hakkı var. Konut yapmak isteyenler ise düşük emsal veriliyor.
ARAZİNİN DEĞERİ DEĞİL EMLAK VERGİSİ ARTTI
Askı sürecinde yeniden yapılan itirazların bu ay sonuçlanmasını beklediklerini söyleyen Kartal Kentsel Geliştirme Derneği Genel Müdürü Ahmet Piker "Yetkili kurum ve kurulların çahşma programlarına alınarak tüm aşamaların bu yıl içinde tamamlanmasını umuyoruz" dedi. Ancak tarihlerden de anlaşılacağı gibi mahalli idare seçimleri yanı sıra, projenin Kartal'a sağlayacağı fayda ve imkânlar yeterince anlaşılmadığı için yapılan itirazlar nedeniyle zaman kaybı olduğunu dile getiren Piker, "Bu zaman kayıpları sebebiyle arazi değerleri de henüz fazla artmamıştır. Ama olası artışlar dikkate alınarak emlak vergileri maalesef artırılmıştır" diye konuştu. Büyüklük açısından dünyada bir benzerinin olmadığı söylenen 360 hektarlık dönüşüm projesinin, etkilediği kurumlar, çevre ve toplum yapısı nedeniyle öngörülmeyen gecikmeler yaşanmakta olduğunu söyleyen Piker, "Başta Kartal'da yaşayanlar olmak üzere tüm İstanbullular'ın ve sivil kuruluşların böyle bir proje sonucunda İstanbul'un göz bebeği bir merkeze sahip olacakları ve nesiller boyu onur ve keyifle istifade edeceklerini anlamaları bu projeye en ciddi katkılardan biri olacaktır" diyor.
Kartal Kentsel Geliştirme Derneği Genel Müdürü Ahmet Piker proje hakkında şu bilgileri verdi:
Yatırım planı...
Planların onaylanması ve yeni parselasyon çalışmalarını takiben: 7-8 milyon dolarlık inşaat, 1 milyon dolarlık altyapı, 1 milyon dolarlık sosyal donatı yatırımı yapılacağı öngörülüyor.
İstihdam...
İnşaat sürecinde yaklaşık 15 bin kişiye, tüm dönüşüm tamamlandığında ise en az 100 bin kişiye istihdam sağlanacağı planlanıyor.
Proje büyüklüğü...
Proje alanı yaklaşık 360 ha büyüklüğündedir. Bu alanın 35 ha'ı E-5 karayolu ve sahil dolgu alanıdır. Esas olan 325 ha'ın 35 ha'ı ise 'korunmuş' mevcut konut alanlarıdır. (Not: Korunmuş mevcut konut alanları proje kapsamında maliklerin kendi isteklerine bağlı olarak dönüşebilecek alanlar şeklinde tanımlandı ve projeye uyumlu gelişimleri için emsal teşvikleri verildi.) Bu proje içindeki sanayi dönüşüm alanı yaklaşık 290 ha'dır. Yollar dışında kalan mülkiyet alanlarının yüzde 30'u kamuya ait. Yüzde 70'i ise çoğunluğu Kartal Kentsel Geliştirme Derneği üyesi Eczacıbaşı, Siemens, Doğuş gibi büyük ve orta ölçekli şirketlerin arazileridir. Proje alanmda (yaklaşık değerlerle) Eczacibaşı'nın 31 ha, Doğuş Gayrimenkul'ün 7 ha, Siemens'in 8 ha, Mutlu Akü'nün 7 ha, Sunta Tahta'nın 6,6 ha, Metal Holding'in 6 ha arazisi bulunuyor.
Neler yapılacak?
Proje alanında yapılacak yaklaşık 4.5 milyon m2 inşaatla, ofis, ticaret, turizm ve konut alanları oluşacak, İstanbul için yeni, modern, ve uluslararası ilgi odağı bir iş ve yaşam merkezi doğmuş olacak. Bu merkez Metro, Marmaray ve deniz ulaşımı ile İstanbul'un tüm alanlarına, Sabiha Gökçen Havalimanı ile yurtiçi ve yurtdışına bağlanmış olacak. Bu büyüklükte bir merkezin gerektirdiği, bütün İstanbul'a da hizmet verecek büyük kamusal alanlar ve kültür merkezlerinin yanı sıra, proje alanı ve çevresinin ihtiyaçlarına yönelik her kademe eğitim, sağlık tesisleri gibi kurumlar da burada yer alacak. Proje alanının, çağdaş mimarlık yaklaşımlarıyla ele alınması, uluslararası altyapı ve üstyapı standartlarını sağlaması; yaşayanlar, çahşanlar ve kullanıcılar için çekici ve işlevsel olması esas alındı.
Bölgede kimlerin arazisi var?
Ekonomiye yön veren sanayi şirketlerinden pek çoğunun bu bölgede arazisinin olduğu biliniyor. Arazi büyüklüğü bakımından ilk üç sırada bulunan Eczacıbaşı Holding, Siemens ve Doğuş Gayrimenkul'ün yanı sıra, Kibar Holding, Mutlu Akü, Metal Holding, Sunta Tahta, Gözütoklar Yapı, Exsa Export ve Valfsel Armatür'ün Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi içinde arazileri bulunuyor.
Projenin detayları
Kartal ve Pendik için geometrik şekillerde oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konuluyor. 2 yaka birbirine bağlanacak. Karayolu ve demiryolu bağlantıları ile konut alanlarım birbirine bağlayan yeni bir metropol oluşturuluyor. Yeni bir kimlik oluşturarak bunun var olan alana gömülmesi amaçlanıyor. Projede iş ve konut kuleleri yer alıyor. 2 bin 500 metrekareden 25 bin metrekare büyüklüğe kadar parseller olacak. Karşılıklı büyük kuleler yapılacak. Kenarlarda boş alanlar bırakılarak parklar yapılacak. Küçük binalardan büyük binalara doğru giden bir yapılanma olacak. Geometrik şekillerden oluşan değişik mimari parçalar birbiriyle birleşecek. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Kültürel alan, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina yer alacak.
Mimar Zaha Hadid kimdir?
Kartal Kentsel Dönüşüm projesinin mimarı Zaha Hadid, 1950 Bağdat doğumlu. Mimarlık eğitimini Londra'daki Architectural Association'da tamamladı. 1977'de Office of the Metropolitan Architecture'a ortak oldu. Uygulamaları ve teorileriyle Batı ülkelerinde dikkat çeken Hadid, Harvard Üniversitesi Tasarım Yüksek Okulu'nda Kenzo Tange Kürsüsü'ne başkanlık yaptı. Ardından, Chicago'daki Illinois Üniversitesi Mimarlık Okulu'nun Sullivan Kürsüsü'nde de başkanlık görevini üstlendi. 2004'te New Haven, Connecticut'taki Yale Üniversitesi'nde ve Eero Saarinen Mimari Tasarım Misafir Profesörü olarak çalışan Hadid, halen Viyana'daki Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde ders veriyor.
Hürriyet/Seda Tabak