Yeni Şirketler

Kartal Tekel Fabrikası üniversite alanına alındı

Anadolu Yakası'nın en değerli arazisi kabul edilen Kartal'daki Tekel Fabrikası üniversite alanına alındı

Mütevelli Heyet Başkanlığını eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun yaptığı İstanbul Şehir Üniversitesi, Maliye Bakanlığı'ndan 49 yıllığına kiraladığı Kartal Tekel Fabrikası arazisine üniversite inşaatı yapabilecek. Büyükşehir Belediye Meclisi, yaptığı plan tahsisiyle, 300 bin metrekarelik arazinin 250 bin metrekaresini üniversiteye dahil etti. Böylece üniversite söz konusu araziye inşaat yapma hakkı kazandı.

CHP şerh koydu

CHP'lilerin “Bu Sungurlu'ya bayram hediyesidir” diyerek karşı çıktığı ve şerh koyduğu karar Meclis'ten oy çokluğuyla çıktı. Şehir Üniversitesi'nin kampus inşaatı için ilk adım da atılmış oldu. Kartal sahil Yolu'nda bulunan arazi Anadolu yakasının en değerli arazileri arasında yer alıyor. Tekel'in vergi borçları nedeniyle Maliye Bakanlığı tarafından el konulan arazi Şehir Üniversitesi'ne kiralanmıştı. Belediye Meclisi'nden geçen karara göre arazinin bir bölümü 3'üncü derece SİT alanı olduğundan, arazinin ne kadarına inşaat yapılacağına ve yüksekliklerine, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayıyla karar verilecek. Ayrıca tapu kaydına göre arazi kamu yararına kullanılacaktır şerhi de dile getirildi.

3. derece sit alanı

Plan tadilatına göre, “Bu alanda, fakülte enstitü ve rektörlük binaları, idari birimler, kongre merkezi, misafirhane, öğrenci yurtları, lojman, sergi ve konferans salonları, kütüphane, laboratuarlar, spor alanları, sosyal ve kültürel tesisler, otopark ve üniversite ile ilgili diğer tüm birimler, alan ve bina olarak yer alabilir. Üniversite eğitim tesisi, kamu tüzel kişiliğe sahip olan İstanbul Şehir Üniversitesi'nce gerçekleştirilecek ve kullanılacaktır” denildi.
Ercan Sarıkaya/Gazete Habertürk