26 / 11 / 2024

Kartal ve Basın Ekspres Yolu yabancı yatırımcıların gözdesi oldu!

Kartal ve Basın Ekspres Yolu yabancı yatırımcıların gözdesi oldu!

Yabancılar, yatırım için merkezde 1+1 konutla Kartal ve Basın Ekspres yolu üzerinde bulunan ofislere göz koydu...




Mütekabiliyet yasasında artık son viraja girildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın hazırladığı tasarı şu sıralar meclisin en önemli konuları arasında yer alıyor. İmzaların çoğunun tamamlandığı yasa, Cumhurbaşkanının onayından geçtikten sonra artık ülkeler arasında karşılık anlaşmasına bakılmaksınız yabancılar gelip Türkiye'den diledikleri gayrimenkulü satın alabilecek. Konu arazi alımı olduğunda ise 30 hektara kadar alım gerçekleşebilecek. Ancak arazi satımı yapmak isteyen kişi projesi ile geldiğinde arazi alımında sınır 30 hektardan 60 hektara kadar çıkabilecek. Peki yabancılar için mecliste, bakanlıklarda ve tapu dairelerinde hızlı bir çalışma söz konusu iken yabancılar bu dönemi nasıl geçiriyor. İşte bu sorunun yanıtını almak için emlak danışmanlarının ve proje geliştiren inşaat firmalarının kapılarını çaldık.

115 milyon dolarlık yalıya yoğun ilgi

Yabancıların en fazla ilgilendiği gayrimenkullerin başında yalılar geliyor. Mütekabiliyet ile birlikte Türkiye'den gayrimenkul alacak olan yabancıların oturmak amacıyla yalı alacağına dikkat çekiliyor. Şu anda 4 bin metrekare arsa üzerinde 3 bin metrekare kapalı alanı olan Sultan II. Abdülhamit dönemi nazırlarından Müşir Zeki Paşa'nın 23+4 odalı yalısı yabancıların en çok sorduğu yalı arasında yer alıyor. Yalının değeri 115 milyon dolar olarak veriliyor. Baltalimanı'nda 2 bin 400 metrekarelik arazi üzerinde 900 metrekare kullanım alanı olan Baltalimanı yol yalısına da ilgi olduğu gözleniyor. Körfez ülkeleri ağırlıkta Gelen yabancıların ağırlıklı olarak körfezden geldiğini belirten Sothebys Realty Genel Müdürü Arman Özver, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni yoğun ilginin olduğu ülkeler olarak gösterdi.

Eski binalar ilgi çekiyor

Körfez ülkelerinden gelen ilginin oturum için olduğu kadar yatırım amaçlı olduğunu da ifade eden Özver, "Özellikle şehir merkezlerinde eski tarihi binalar da yabancıların ilgisini çekiyor. Yabancı yatırımcılar eski tarihi binalarda tavan yüksekliğini ve akustiği beğeniyorlar. Üstelik buraların ofis olarak iyi birer yatırım olacağı gözleniyor" bilgisini verdi.

Kartal'da ofis ve arsa bakıyorlar

Yabancı yatırımcıların ofis ve arsa yatırımı için tercihi ise daha çok Basın Ekspres yolu ve Kartal olarak dikkat çekiyor. Arazi seçimlerinde de Kartal en fazla yabancıların arsa baktığı yerler arasında sıralanıyor. Altan Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, yabancı yatırımcıların özellikle yeni yapılan nitelikli konut ve ofis projelerinden alım yapmak istediklerini bunun için mütekabiliyeti beklemeden kendilerinden çalışmalarını ve portföylerini oluşturmalarını istediklerini söylüyor. Yabancıların ilgilendikleri arsalarda ilk sordukları sorunun imar durumu olduğunu kaydeden Erilkun, "Yabancılar satın almak istedikleri arsanın konum yönünden ulaşılabilirliğine, bölgede ki gelişim potansiyeline, sahiplik durumuna ve belediye hizmetlerindeki yeterliliklerine bakarak arsa yatırımı yapıyorlar" dedi.

Küçük evler soruluyor

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da Türkiye'ye yabancı ilgisinin yoğun olduğunu ancak yabancıların her bölge ile ilgilenmediğini kaydetti. Çetinsaya, "Azerbaycan, İran, Irak, Suriye, Tunus ve Libya'dan emlak ofisleri Türkiye'ye gelip yatırımcılar için konut almak istiyor. Mütekabiliyet yasasını bekleyen yatırımcılar şimdiden hazırlık yapıyor. Daha çok 1+1 ve 2+1 tipi nitelikli konutları talep ediyorlar" dedi.

Emine Açar/Bugün


 


Geri Dön