Balıkesir yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor!
Son dönemlerde birçok yabancı yatırımcının Balıkesir çevresinde fırsat kolladığını söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, "Yerli ve yabancı yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürmekte." ifadesini kullandı..
BALIKESİR’in yatırım cazibesinin ve ekonomik göstergelerinin yükseliş trendi içinde olduğunu söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, “Bunun en önemli örneği Enerji-SA, Bağfaş, Hastavuk ve Teksüt gibi yatırımlardır. Yabancılardan da ilgi gören bölgemize Çin’in Texhong firması tarafından tekstil fabrikası inşa edilecek. Yerli ve yabancı yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürmekte. Önümüzdeki yıllarda faaliyete geçecek tesislerle birlikte ülkemizin 2023 hedeflerinin yakalanmasında daha fazla paya sahip bir Balıkesir olacağına inanıyoruz” dedi.
MESLEK LİSESİ ÖNEMLİ
Balıkesir il sınırları içerisinde 4 tane organize sanayi bölgesi bulunduğunun altını çizen İsmail Uğur, şöyle konuştu: “Organize Sanayi Bölgelerimiz, dört teşvik bölgesi kapsamında olup, Balıkesir 3’ncü teşvik bölgesinde bulunmaktadır. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi fiber optik sistemi, itfaiyesi, arıtması gibi alt yapı hizmetlerini tamamlamıştır. Ülkemizdeki borcu olmayan sayılı organize sanayi bölgelerindendir. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle öğrenci kabul eden meslek lisemiz, bölgemizde faaliyet gösteren sanayicilerimizin kalifiye personel ihtiyacının karşılanması ve gençlerimizin hayata daha iyi hazırlanabilmesi adına çalışmalarına başlamıştır.
ULAŞIM YATIRIMLARI
Organize sanayi bölgesine 500 metre mesafede kurulan Gökköy Lojistik Köy, sanayicimize ürünlerini hızlı, güvenli ve daha uygun maliyetlerle limanlara ve/veya direk sevk noktalarına ulaştırma imkanı sunacaktır. Türkiye’ nin en yoğun karayolu araç trafiğine sahip İstanbul-Bursa-İzmir güzergahının üzerinde bulunan bölgemizden İzmir-İstanbul otobanının tamamlanması ile İstanbul’a ulaşım 3 saate inecektir. Balıkesir merkezde ve körfez bölgemizde olmak üzere iki havaalanımız mevcut. Bandırma bölgesinde bulunan limanımız İstanbul’dan sonra ağır yük taşınmasına imkan sağlayan derinliğe sahip ülkemizin en büyük ikinci limanıdır. Bunun haricinde inşasına devam edilen ve Avrupa’nın sayılı limanlarından olacak Çandarlı Limanı yaklaşık 130 km, İzmir limanı 170 km ve Gemlik Limanı ise 180 km mesafededir. Bölgemizde yakın zamanda hızlı tren projesi çalışmalarına başlanacaktır. Bölgemizin doğal koşulları, bir çok kurum tarafından da hibelerle desteklenen yenilenebilir enerjiden, rüzgar, güneş ve termal enerji olarak istifade edebilmeyi olanaklı kılmaktadır. Ayrıca madenler açısından
zengin coğrafyadayız. Dünya üzerinde ticari değer taşıyan 90 madenin 51 tanesi bölgemizden çıkarılmaktadır. Gıda da ürün çeşitliliğimiz ve kalitemiz, gelişmekte olan yan sanayimiz ve yatırımcıların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmaya hazır üreticilerimiz ilimiz adına fark yaratacaktır.”
Et üretiminde Türkiye’nin en önemli ili
ŞEHİRDE tarıma dayalı sanayinin de ağırlıkta olduğunu söyleyen İsmail Uğur, “Ayrıca buralarda şeker, un, yem, döküm, tarım alet ve makinaları, transformatör, floresan-aydınlatma, pamuklu dokuma, kağıt, mobilya, sentetik dokuma ve elektrik teçhizatları üretimi de yapılmaktadır. İl beyaz et, kırmız et ve yumurta üretiminde Türkiye’nin üretimde en fazla yer tutan ilk üç ili arasında yer almaktadır. Banvit, Hastavuk, Şeker Piliç ve Bupiliç ilin markaları arasında yer alır. 2007 yılında il, kırmızı et üretiminde birinci olmuştur. İl, ülkedeki tavuk işletmelerinin yüzde 9’u barındırarak ülkede üçüncü konumdadır. Türkiye süt üretiminin yüzde 3.8’i, kırmızı etin yüzde 5,6’sı, beyaz etin yüzde 18’i Balıkesir’de üretilmektedir. Merkez, Havran, İvrindi, Susurluk, Manyas ve Savaştepe ilçelerinde peynir ve yoğurt mandıraları yaygındır. Körfez yöresinde konserve, sabun, bitki çayı ve zeytinyağı üretimi yaygındır. Bandırma bölgesinde kimyasal madde, şarap ve gübre sanayi, Dursunbey bölgesinde ise kereste sanayi gelişmiştir. Kolonyacılık sektörü de ilimizde önemli yer tutar” dedi.
İhracatın merkezi Bandırma Limanı
İHRACATLA ilgili olarak Bandırma Limanı’nın önemine değinen İsmail Uğur, şunları söyledi: “8 ticaret odası, 1 sanayi odası ve 5 ticaret borsası bulunan Balıkesir’de üretilen ürünlerin çoğu yurtiçinde tüketilmekte, bir kısmı da Bandırma Limanı’ndan ihraç edilmektedir. Gümrüklerinde, aralarında kimyasal maddeler, elektrikli araçlar, sentetik çuval, gıda, madencilik, mermer gibi ürünlerin de bulunduğu ihracatta 50, ithalatta 32 ayrı ürün çeşidi yer almaktadır. İlin dış ticaret merkezi olan Bandırma Limanı, tüm Balıkesir’in ihracat ve ithalatının yüzde 90’ını gerçekleştirmekte.“
Sahiller yatırımcı bekliyor
BALIKESİR’e bağlı tatil yerleriyle ilgili bilgi veren İsmail Uğur, şunları söyledi: “İlimizin iki denize kıyı vermesi, Marmara ve Ege Denizi’ndeki adaları ile kıyı bandında deniz turizmi, özellikle yaz mevsiminde hareketli ve yoğun bir şekilde yaşanmakta. Bu bağlamda, Türkiye’de ilk turizm hareketlerinin başladığı Erdek ve Akçay’ı, daha sonra Altınoluk, Ayvalık-Sarımsaklı, Alibey Adası, Altınova, Burhaniye- Ören, Gömeç- Artur, Marmara, Saraylar Köyü ve Avşa Adaları gibi daha niceleri turizm yatırımları için girişimcilerini beklemekte. Ayrıca gelecekte çevremizi ve doğayı korumaya yönelik önlemlerin arttırılması ile deniz turizmi, kültür turizmi ve termal turizmin yanı sıra, dağcılık, sualtı dalış turizmi, eko turizm, yamaç paraşütü gibi alternatif türlerin gelişmesine imkan verecek potansiyel mevcuttur. Bu potansiyelin değerlenmesi ile birlikte, bölge turizminin mevsimsellik özelliğinden kurtarılarak, yıl içine yayılması, böylece gelen turistlerin kalış sürelerinin uzatılabilmesi mümkün olacaktır.”
Tanıtım çalışmaları bizim için önemli
TARIM, turizm ve sanayide Balıkesir’in önemli adımlar attığının altını çizen Vali Ahmet Turhan, “Kaynakların üst düzeyde değerlen-dirilmesi açısından tanıtım büyük bir öneme sahip. Marka kent olma yolunda yaptığımız çalışmalar devam edecektir” dedi.
BALIKESİR Valisi Ahmet Turhan, iki denize kıyısı bulunan Balıkesir’in, tarım, turizm, sanayi ve üniversite kenti olduğunu vurguladı. Ayvalık, Burhaniye, Erdek, Marmara Adası gibi ünlü kıyı turizmi merkezlerinin yanında, Gönen, Sındırgı, Edremit, Manyas ve Bigadiç’teki termal kaynakların sağlık turizmi açısından önemli noktalar olduğunu, Kazdağları’nın (İda) doğa turizmi için cezbedici olduğunu açıkladı.
Önemli turizm merkezleri Balıkesir’in turizm kenti olduğuna dikkat çeken Vali Turhan, halkın başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olması nedeniyle ayni zamanda bir tarım kenti de olduğunu vurguladı. Ekonomik faaliyetlere bakıldığında tarım payının yüzde 49 olmasına rağmen nüfusun yüzde 56’sının tarımla uğraştığının altını çizen Valiu Turhan, “Et, süt, beyaz et ve yumurta üretiminde Türkiyenin ilk 10 ili arasında yer alan şehrimizde, 10 milyon civarında zeytin ağacı bulunmakta. Türkiyedeki zeytin üretiminin yüzde 10’unu karşılamaktayız. Tarımdaki üretim nedeniyle ilimizde tarıma dayalı sanayi de gelişmiştir. Turizm ve tarımın yanında Balıkesir’deki Polis Meslek Yüksek Okulu, Astsubay Meslek Yüksek Okulu ve Balıkesir Üniversitesi’de Balıkesir için önem arzetmektedir. Balıkesir Üniversitesi’nde 40 bin civarında öğrenci öğrenim görmektedir” dedi.
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Kaynakların üst düzeyde değerlendirilmesi açısından tanıtımın büyük rol oynadığına vurgulayan Vali Turhan, şunları söyledi: “Balıkesir’in değerlerini markalaştırmak için, geçen 10-13 Ekim tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde tüm ilçelerin katılımıyla, Balıkesir Tanıtım Günleri düzenledik. Balıkesir açısından son derece önemli bir etkinlik oldu. Balıkesir’de her alanda üretim var. Bunların tanıtılması da önemli. Bu nedenle Ankara’da Tanıtım Günleri’nde tüm ürünler sergilendi. Balıkesir’in kültürü, gelenekleri görenekleri tanıtıldı. Bizim açımızdan son derece yararlı oldu. Standlarımızı yüzlerce kişi ziyaret etti. Tanıtım açısından önemli mesafe aldık. İnanıyorum ki gelecekte tanıtım günlerine katılan üreticilerimiz etkinliğin tekrarı için bizi zorlayacaklar. Balıkesir’i tanıtmak ve markalaştırmak için sadece etkinlikler yapmakla kalmayacağız. Balıkesir’de fuar alanı yok. Bu eksiği gidermek için önemli projelerimiz var. Balıkesire 2 fuar alanı yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Yabancılar gelmeye başladı
BALIKESİR Organize Sanayi Bölgesi’nin yabancı yatırımcıların da dikkatini çektiğini vurgulayan Vali Turhan, Balıkesir’e
Çinli yatırımcıların geldiğini, tekstil alanında yatırım yapacaklarını belirtti. Güney Korelilerin de özellikle bor yatırımları için bölgede incelemelerde bulunduklarına değinen Turhan, yerli yatırımcılarında kimya alanında yatırımda bulunacaklarını kaydetti.
Turizme yatırım devam ediyor
TURİZM Sektörüne uzun yıllardır yatırımlarıyla hizmet veren Kurşunlar Yapı AŞ. Asya Pamukçu Termal Otel, Asya Otel, Elit Asya Otel ve Bandırma Grand Asya Otel yatırımlara devam ediyor. Turizm ve sağlık sektörüne uzun yıllardır hizmet veren Asya Pamukçu Termal Otel yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere tüm fuar ve tanıtım kampanyalarında yer alarak konaklama, toplantı, eğlence, sağlık, yemek, gibi hizmetlerini geliştiriyor.
Asya Pamukçu Termal’de 2500 metrekare SPA Sağlık merkezinde açık yüzme havuzu, kapalı yüzme havuzu, sauna, Türk hamamları, buhar banyosu, özel sıra banyoları ve terapi havuzlarıyla misafirlerine sağlık hizmeti sunmaktadır. Bünyesinde çalışan deneyimli masör, masöz, uzak doğulu bayan masaj uzmanları ve terapi uzmanlarına yaptıracağınız bali masajı, Hint masajı, full masaj, Thai masajı, Shitsu masajı günün yorgunluğunu atarak bedensel ve ruhsal zindeliği yakalayabilirsiniz.
BANDIRMA’YA YENİ OTEL
Kurşunlar Yapı AŞ Turizm sektöründeki yatırımlarına sanayi ve liman kenti olarak her gün değişen ve gelişen Bandırma ilçesinde önemli bir projeye imza attı. Oteller zincirinin 4. halkası olarak 5 yıldız konforu, kaliteli hizmet anlayışı, özel tasarımlı iç mekânları, donanımlı toplantı salonları, deniz manzaralı restoranlarıyla Bandırma’nın en yeni ve lüks oteli olan Grand Asya Otel hizmete açıldı. Otelcilik deneyimini ve hizmet kalitesini Bandırmaya’da taşıyan Kurşunlar Yapı Aş, Asya Pamukçu Termal Oteldeki SPA alanındaki başarısını, Grand Asya Otel’de SPA Wellnes merkeziyle de Bandırma halkının ve misafirlerinin hizmetine sundu.
53 ülkeye birden ihracat yapıyor
YIRCALI Grubu kuruluşu olan Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri A.Ş. (BEST) transformatör üretiminde öne çıkıyor. Yağlı ve kuru tip dağıtım transformatörleri, güç ve özel transformatörleri tasarım ve imalatı alanında faaliyet gösteren BEST A.Ş., 47 yıllık deneyim, en son teknoloji ile donatılmış modern üretim tesisleri ve konusunda uzmanlaşmış kadrosu ile elektrik idareleri ve müteahhitleri tarafından önemli bir partner konumuna geldi. Son 16 yıl içerisinde ihracat yapılan ülke sayısının ikiye katlanarak 5 kıtada 53 ülkeye ulaşıldı.
BEST 12 bin 500 MVA güç transformatörleri ile 22 bin MVA dağıtım transformatörlerini Ağır Sanayi Bölgesi, 20 bin MVA güç transformatörleri ile 26 bin MVA dağıtım transformatörlerini ise organize sanayi bölgesinde üretmekte. Üretim, Balıkesir Ağır Sanayi Bölgesi’ndeki 12 bin metrekarelik ve Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 5 bin metrekaresi mekanik, 13 bin metrekaresi güç transformatör fabrikalarımızda gerçekleşmekte. Fabrikaların toplam 80 bin metrekarelik açık alanı bulunuyor.
VİETNAM’A BİLE GÖNDERİYOR
BEST’te, 2012 yılında, 2 bin 514 dağıtım transformatöri, 222 güç transformatöri, 283 kuru transformatörler ürettti. BEST tesislerinde üretilen ürünlerin pazarlaması, resmi kurumlara ihalelelere iştirak edilerek, özel sektöre ise şirketimizin merkezinden, bayilerle, Ankara, İstanbul ve yurtdışı temsilciliklerde yapılmıştır. Yurt dışı pazar arayışları sonucu BEST 5 kıtada 53 ülkeye satış yapmıştır. Yurt dışı müşterileri arasında, Katar, Suudi Arabistan, Ukrayna, İngiltere, Ürdün, Lübnan, Nijerya, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Kırgızistan, Bangladeş, Vietnam, Malta, Danimarka, Malzya, Yemen, Suriye, Kazakistan, Fiji, Fransa, Gana, Özbekistan, İrlanda, Irak, Honduras, Etiyopya, Azerbaycan, Mısır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bahreyn, Guatemala, Filistin, Almanya, Sudan, Rwanda, Birundu, Endonezya, Mozambik, Tanzanya, Gambia gibi ülkeler yer almaktadır.
Hürriyet