Kent Haberleri

Kartal'da çöken bina için bilirkişi raporu alınacak! 

Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği 14 kişinin de yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin yürütülen davada bilirkişi raporu alınmasına karar verildi. 

Kartal'da 21 kişinin ölümüne neden olan 14 kişinin de yaralı olarak kurtarıldı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine yönelik davanın dosyası "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yargılanan 34 sanığın kusur durumunun belirlenmesi için bilirkişi heyetine gönderilecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşen davada inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu'nun da yer aldığı 7 sanık ve taraf avukatları katılım sağladı. Çöken binada hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralı olarak kurtulan kişiler de duruşmaya katılım sağladı.

 

Savunma yapan sanıklardan  T.K., 2000 yılında 2 ay kadar Orhantepe Mahallesi'nde mıntıka mühendisi olarak görev aldığını binanın inşaat aşamasında hiç bir belgede imzasının, sorumluluğunun kusurunun olmadığını öne sürerek beraatini talep etti. 

Sanıklardan  İ.Ç., 1998-2002 yılları arasında Kartal Belediyesinde imar müdürü görevini üstlendiğini söyleyerek "Ben göreve gelmeden 6-7 yıl önce bina yapılmış. Binanın yapımı ile ilgili benim bir bilgim yoktur. Ben görevden ayrılalı 20 yıl oldu. Olayda bir kusurum olmadığından beraatimi talep ederim." dedi.

Bir başka sanık A.K., 1999-2003 yılları arasında Kartal'da imardan sorumlu belediye başkan yardımcılığı görevinde bulunduğunu söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"Bina 1992 yılında ruhsat almış, 1994-1995 yıllarında bitirilmiş ve insanlar içinde oturmaya başlamıştır. Başlarken bile mevcut projesinden 41 metrekare büyük başlamıştır. Bu bina ruhsata aykırı olduğundan dolayı muttali olduğumdan yıkım kararı alınıp ruhsatın iptal edilmesi gerekirdi. 1999, 2000 ve 2001 yıllarında Kartal'da bulunan 17 bin binaya genel olarak vatandaşlara binalarını yapı denetim firmalarına veya üniversitelere kontrol ettirmeleri için bir uyarı yazısı yazmıştık. Bu yazdığımız yazıdan dolayı müfettiş hakkımda ön inceleme istemiştir. Bu binaya muttali olsaydık, mutlaka para cezası ve yıkım kararı alırdık. Yıkım kararı alınsa dahi içerisinde fiilen insanlar oturduğu için mahkemelerin bu bina ile ilgili tahliye kararı vermesi mümkün değildi. Dolayısıyla beraatimi talep ederim."

Söz alan diğer sanıklar ise olayda hiç bir sorumluluklarının olmadığını ve üzerlerine atılı olan suçları kabul etmediklerini dile getirdi.

Bir kısım davacının avukatı olan Ferda Aksu Ersin, suç vasfının değişme ihtimali bulunması sebebi ile sanıkların tutuklanması yönünde talepte bulundu. 

Sanık Uğur Mısırlıoğlu'nun avukatı Rohat Kırak, Mimarlar Odası'na yazılan yazıya yanıt verdiğini söyleyerek, "İlgili yazı gereğince müvekkilimin sorumluluğunun olmadığı açıktır. Bu yazı soruşturma aşamasında gelseydi, müvekkil haksız yere tutuklu kalmayacaktı ve hakkında takipsizlik kararı verilerek tanık sıfatı ile dosyada yer alacaktı. Müvekkilim hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep ederiz." dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Uğur Mısırlıoğlu hakkında imza atma şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına, yurt dışı çıkış yasağının devam etmesi yönünde karar verdi.

Delillerin toplanmasının sonrasında sanıkların kusur durumunun tespiti için dosyanın resen seçilecek 3 kişilik bilirkişi heyetine iletilmesine karar veren heyet duruşmayı başka bir tarihe erteledi. 

21 kişi hayatını kaybetmişti 

6 Şubat 2019'da gerçekleşen olayda Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokağı'ndaki Yeşilyurt Apartmanı'nda çökme yaşanmış, bu çökme sonucunda 21 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi de yaralanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan raporda iddianamede, binanın projesini oluşturan Suzan Çayır, inşaatın teknik uygulama sorumlusu Uğur Mısırlıoğlu ile yapı ruhsatının "mesuliyet alan" bölümünde sürveyan olarak görev yapan Arzu Keleş Baran'ın, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçunu işlediği sebebiyle ikişer yıldan on beşer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. 

Davanın açılmasının ardından haklarında ayrı bir soruşturma açılan binanın ruhsatının alındığı 20 Ekim 1992 yılından çöktüğü 6 Şubat 2019'a kadar geçen dönemde Kartal Belediyesinde görev yapan belediye başkan yardımcısı, imar müdürleri, mıntıka mühendisleri ve şeflerinden oluşan 31 sanık hakkında ise ayrı iddianame hazırlandı.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanması devam eden dosya ile karar verilen iddianamede 31 sanık hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan ikişer yıldan on beşer yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı davasında belediye görevlileri hakim karşısına çıktı!