Kartal'da yıkılan binanın temeli atılıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Yıkılan binanın yerine yeni bina yapmak ve o yatay mimari esaslı dönüşümü yapmak için kentsel dönüşümü başlattık ve bugün o binanın temelini inşallah atmış olacağız" dedi...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve AK Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal’la Dizdariye Mahallesi'nde esnaf ziyareti yaptı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bugüne kadar 50'nin üzerinde kenti ziyaret ettiğini ifade eden Bakan Kurum, bu ziyaretlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı manifesto çerçevesinde şehirlerin alt yapısını, üst yapısını, çevre düzenlemesini, atık suyu, depolama tesislerini, kentsel dönüşüm projelerini yerinde incelediklerini söyledi.
"Yenilenmesi gereken 6,7 milyon konut var"
Bakan Kurum, kentsel dönüşümün öncelikleri olduğunu belirterek, yenilenmesi gereken 6,7 milyon konut olduğunu ifade etti.
Gelecek 5 yıllık sürede acil öncelikli dönüşümlerden başlamak üzere yılda 300 bin konut dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen Kurum, 5 yılda 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamlayacaklarını kaydetti.
Sönüşümlerin vatandaşların rızası çerçevesinde olacağını söyleyen Bakan Kurum, "Az katlı olacak, yatay mimari esaslı olacak ve bu 300 bin konutun yüzde 15’ini Bakanlığımız, TOKİ eliyle gerçekleştirecek, kalanı İller Bankası Genel Müdürlüğümüz 4 milyar liraya kadar ve yüzde 50’ye kadar da faiz desteğiyle dönüşümü, hızlı kararlı bir şekilde yapmak istiyoruz." diye konuştu.
"Kartal'daki binanın temelini inşallah atmış olacağız"
Kartal’da 2 ay önce Kartal'da meydana gelen olayda 21 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Kurum, "Buraya bugün temel atıyoruz. Yıkılan binanın yerine yeni bina yapmak ve o yatay mimari esaslı dönüşümü yapmak ve vatandaşları deprem riskinden kurtarmak için kentsel dönüşümü başlattık ve bugün o binanın temelini inşallah atmış olacağız." şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümü üçe ayırdıklarını ifade eden Kurum, "Bunlardan biri deprem riski taşıyan alanlarla ilgili, ikincisi tarihi alanların ortaya çıkarılmasına ilişkin dönüşümler, diğeri de rezerv üretilmesi gereken konutların olduğu, tarihi alanların dışında riskli alanların olduğu alanların dönüşümü. Bu süreci hızlı adımlarla yürütüyoruz.” dedi.
Kentsel dönüşümün sadece konut bazında olmadığını söyleyen Bakan Kurum, "1950’li yıllarda sanayileşmeyle birlikte şehirlerin içinde çarpık sanayileşmenin birçok örneklerini görüyoruz. Bu noktada şehrin içinde kalmış ve şehre ve çalışanlara zarar veren sanayi sitelerimiz var ki Büyükçekmece'de de örnekleri var . Bunları da şehrin dışına çıkarmak suretiyle bu dönüşümleri de gerçekleştiriyoruz." dedi.