02 / 05 / 2024

Kartal'daki imar planına ikinci dava!

Kartal'daki imar planına ikinci dava!

Kamuoyunda Zaha Hadid planları olarak bilinen ve davalık olan 1/5 bin ölçekli Kartal Merkez Nâzım İmar Planının değiştirilmiş hali yargıya taşındı



Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi İbrahim Doğan, planın iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile ikinci kez dava açtıklarını belirterek “Söz konusu planda yapılan değişiklikler özünü değiştirmedi. Yasalara, imar mevzuatına aykırı olan bu planı uygulatmayacağız, halkın içinde olmadığı bir projeye ‘evet’ demeyeceğiz. Kamusal alanların ranta peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2006 yılında açtığı yarışmada Kartal’daki kentsel dönüşüm projesini hazırlamak üzere seçilen dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in projesine İbrahim Doğan, ilk olarak 2008 yılında dava açtı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde görülen planın iptali ve yürütmenin durdurulması istemli davanın bilirkişi raporu 18 Ocak 2010’da çıktı. Raporda, planın şehircilik ilkeleri açısından eksik ve hatalı olduğu vurgulanarak 1/5 binlik Nâzım İmar Planının uygun bulunmadığı belirtildi.

İstanbul İdare Mahkemesi, aynı tarihlerde bölgede mülkü bulunan bir vatandaş tarafından aynı istemle açılan davada, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceği gerekçesi ile 21 Nisan 2010 tarihinde planın yürütmesini durdurdu. Ancak mahkeme kararından önce 1/5 binlik Kartal Merkez Nâzım Planı’nda değişiklik yapıldı. Doğan, planın ilk haline açtığı dava sonuçlanmadan değişen plana 21 Mayıs 2010’da ikinci kez dava açtı. İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde görülecek yeni davanın dilekçesinde, planların imar kanununa, üst ölçekli planlara, Kartal güney ve kuzey planlarının dokularına aykırı olduğu vurgulandı. Yasal parsel sahiplerinin yapılaşma haklarının gasp edildiği belirtilerek 500 metrekare altındaki parsellere imar hakkı verilmezken büyük parsellere 2.5-3 emsal verilerek hak ihlali yapıldığı kaydedildi.
Cumhuriyet-Özlem Güvemli


Geri Dön