27 / 04 / 2024

Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

Yıllık kira sözleşmesi yenilenen taşınmaz mal sahipleri, kiracılarına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracıya yapılacak zamlar, Borçlar Kanunu gereğince enflasyon oranlarından yüksek olamıyor. Peki, Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?



Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

Yıllık kira sözleşmesi yenilenen taşınmaz mal sahipleri, kiracılarına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracıya yapılacak zamlar, Borçlar Kanunu gereğince dönemin enflasyon oranlarından yüksek olamıyor.


Kira artış hesaplamalarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan üretici fiyat endeksi oranlarının kullanılması gerekiyor. Söz konusu üretici fiyat endeksi oranları, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kasım ayında, Ekim ayına ait veriler açıklanıyor. 3 Kasım 2014 tarihinde açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,92 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,11 artış gösterdi.


Kira hesabında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, kiracıya en fazla %10,10 oranında zam yapılabilecek.


Örnek kira artış hesaplaması..

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 10,10

Kira zam bedeli: 101 TL

Zamlı kira bedeli: 1101 TL



Kira artış oranları Ekim 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön