29 / 04 / 2024

Kasım verileri iç açıcı gelmedi, ihracatla ithalat arasındaki uçurum derinleşiyor!

Kasım verileri iç açıcı gelmedi, ihracatla ithalat arasındaki uçurum derinleşiyor!

Türkiye'nin Kasım ayındaki dış ticaret verilerinden pek de sevindirici haber gelmedi Kasımda ihracat yüzde 2,1 artarken, ithalat ise 14 olarak kayıtlara geçti.



Kasım ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 2,1 artarken, ithalatı ise 14 artış kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan kasım ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri duyuruldu.

Türkiye, kasım ayında en fazla ihracatını Almanya’ya yaparken, en fazla ithalatı ise Rusya Federasyonu’ndan yaptı.

Kasım verileri iç açıcı gelmedi, ihracatla ithalat arasındaki uçurum derinleşiyor!

Buna göre, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında Türkiye’de ihracat, kasım ayında, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,1 artarak 21 milyar 900 milyon dolar olurken, ithalat ise yüzde 14 yükselerek 30 milyar 656 milyon dolara ulaştı.

Verilere göre kasımda dış ticaret açığı da, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60,7 artarak 8 milyar 756 milyon dolara çıktı.

Bu rakamlarla, ihracatın ithalatı karşılama oranı, Kasım 2021'de yüzde 79,8 iken geçen ay yüzde 71,4'e gerilemiş oldu.

11 aylık döneme bakıldığında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 artarak 231 milyar 295 milyon dolar olurken, ithalat ise yüzde 36,6 artışla 331 milyar 100 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Dış ticaret açığı ise, ocak-kasım döneminde yüzde 153,4 artışla 99 milyar 805 milyon dolara yükselmiş oldu.

İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Kasım 2021 döneminde yüzde 83,8 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 69,9'a geriledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön