Otomobil

Kasko yaptırırken aman bunlara dikkat! Aracınızı güvenceye alayım derken risklerinizi büyütmeyin!

Kasko poliçelerine gelen zamlar nedeniyle bazı sürücüler ya araçlarını kaskosuz kullanıyor ya da bazı teminatlardan vazgeçerek prim tutarını düşük tutmaya çalışıyor. Ancak herhangi bir kaza sonrası mağduriyet yaşamamak için kasko yaptırırken bazı hususlara dikkat etmekte yarar var.Her ne kadar maliyet artışları nedeniyle bazı sürücüler ya kasko poliçesi yaptırmaktan kaçınıyor ya da maliyeti daha düşük tutmak amacıyla bazı teminatları almayarak poliçenin kapsamını daraltıyor

Kasko poliçesi yaptırmak araç sahipleri açısından ihmal edilmemesi gereken konuların başında geliyor. Her ne kadar maliyet artışları nedeniyle bazı sürücüler ya kasko poliçesi yaptırmaktan kaçınıyor ya da maliyeti daha düşük tutmak amacıyla bazı teminatları almayarak poliçenin kapsamını daraltıyor. Ancak işin uzmanlarına göre herhangi bir kaza durumunda mağduriyet yaşamamak için kasko yaptırırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

Encazip.com kasko poliçesinin önemine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, sürücüleri bu konuda uyararak kasko yaptırırken dikkat edilecek hususlar konusunda bilgi paylaştı.

İşte, kasko poliçesi yaptırırken dikkat edilecek önemli hususlar:

SERVİS SEÇİMİ: Kasko poliçesi yaptırırken mutlaka; servis seçiminizi önceden yapmaya dikkat edin. Anlaşmalı yetkili servisler, anlaşmalı özel servisler ve tüm servislerden hangisini seçeceğinize karar verin. Yetkili servisler ve tüm servis seçenekleri genelde sürücülerin tercih ettiği en fazla seçenekler arasında yer alıyor ama aynı zamanda kasko poliçesinin fiyatını da doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla tercihinizi poliçe yaptırırken önceden belirtin ki bu doğrudan fiyatına yansıyor.

PARÇA DEĞİŞİMİ: Aracınızın herhangi bir nedenle hasar görmesi veya kullanıma bağlı yıpranması nedeniyle parça değişimi sözkonusu olduğunda; servisler ya orijinal parçayı veya orijinale yakın eşdeğer parçayı kullanıyor. Tabii bu da yine sizin tercihinize bağlı bir konu. Bu hususu da poliçe yaptırırken belirtmeniz gerekiyor. Çünkü orijinal parça fiyatları pahalı olduğu için kasko fiyatına doğrudan yansıyor. Bu arada aracınızın değerinin korunması açısından herhangi bir hasar sonrası orijinal parça kullanımı da büyük önem taşıyor.

TEMİNAT TUTARI: Poliçenizde belirtilen teminat tutarı karşı tarafa verilecek hasarları karşılıyor. Herhangi bir kaza halinde trafik sigortanızın teminat tutarları karşı tarafa verdiğiniz zararları karşılamıyorsa devreye giriyor. Kaskonuz olduğu halde cebinizden fazladan para ödemek istemiyorsanız teminat tutarına dikkat etmenizde fayda bulunmakta.

CAM HASARI TEMİNATI: Kasko poliçesi yaptırırken herhangi bir kaza durumunda cam hasarı teminatında da orijinal veya buna eş değer bir parça kullanılmasını isteyip istemediğinizi poliçenizde mutlaka belirtin.

HASAR KAPSAMA TUTARI: Hasar muafiyeti veya araç bedeli, normal hasar ya da tam hasar halinde toplam hasarın yüzde 25 ile 25’i tutarlarında muafiyet eklenerek rakamların düşürülmesi durumu olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla hasarın ne kadarının poliçeniz kapsamında olacağını önceden belirlemenizde yarar var.

MESLEK KODU: Kasko poliçelerinde bazı meslek gruplarına çeşitli indirimler uygulanıyor ancak bu indirimden yararlanmak için meslek kodunun doğru girilip girilmediğine dikkat edin. Bu kod doğru girilmezse hasar anında alınan indirim kadar muafiyet konulabiliyor. Herhangi bir hasar sözkonusu olduğunda, poliçeyi satın aldığınız sigorta şirketi sizden meslek grubunun ispatını ister ve bunu ispat edemezseniz hasarı karşılamayabiliyor.

ARACI BAŞKALARI KULLANACAK MI? Kasko poliçeniz aracı sadece siz kullanırken meydana gelecek hasarları mı kapsıyor? Eğer sadece sizin kullanımınız dahilindeki hasarları kapsayacak şekilde poliçeniz düzenlenmişse, aracınızı başka birine verdiğinizde gerçekleşecek hasarları karşılamaz. Dolayısıyla poliçenizin birden fazla kişinin kullanımı sırasında oluşabilecek hasarları kapsamasını istiyorsanız bunu sözleşmenizde belirtmeniz gerekiyor.

İKAME ARAÇ VE GÜN SAYISI: Kasko yaptırırken ikame araç segment ve gün sayısını da poliçenizde belirtin. Diyelim ki kaza yaptınız, aracınız 15 gün serviste bekleyecek. Böyle durumda poliçeniz dahilinde ikame araç hakkınız olup olmadığını, kaç gün için bu hakkı kullanabileceğinizi mutlaka öğrenin. Bu bilgilerin de sözleşmede yazılı olup olmadığına dikkat edin. Ayrıca size tahsis edilecek aracın segment bilgisini de öğrenin. Aksi halde herhangi bir itiraz hakkınız sözkonusu olmayabilir.