Kastamonu Şeyhoğlu Konağı'nın restorasyon projesi tamamlandı!
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Şeyhoğlu Konağı'nın projesi'nin bu ayın sonunda ihaleye çıkarılacağı bildirildi. Babaş, "Kastamonu Belediyesi olarak tarihi dokuyu bir an önce canlandırmak ve şehrimize kazandırmak istiyoruz." dedi.
Kastamonu'da bir takım çalışmalarda bulunmak üzere şehre gelen Okan Üniversitesi'nin öğretim görevlileri ve öğrencileriyle bir araya gelen Belediye Başkanı Tahsin Babas. Kastamonu'da çok sayıda tarihi ve kültürel varlıklarının olduğuna dikkat çekerek. "Kastamonu Belediyesi olarak tarihi dokuyu bir an önce canlandırmak ve şehrimize kazandırmak istiyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Kastamonu olarak, çok sayıda konağımız bulunuyor. Yani sizler gibi. üniversite öğrencilerine malzememiz çok" dedi.
"KASTAMONU'NUN 300'E YAKIN TARİHSEL VARLIĞI BULUNUYOR"
Kastamonu'da 300'e yakın tarihsel kültürel varlığın bulunduğuna işaret eden Başkan Babaş, şöyle konuştu: "Bu tarihi varlıklarımızla ilgili şimdiye kadar çok arzu edilmesine rağmen hiçbir çalışma yapılamamış, atıl vaziyette kalmış. Bu yüzden benimde, tek gayem bu varlıklarımız gün yüzüne çıkarmak. Sit alanlarındaki Kastamonu'yu yeniden canlandırmak istiyoruz. Buraları eski haline getirip, cazibe kazandırmayı hedefliyoruz. Bu konuda Kastamonu Belediyesi olarak, sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında bir çalışma yapıyoruz.
Sokak sağlıklaştırma projesi dışında sokakların canlı yaşaması gerekiyor.
Buraların içerisini doldurmak önemli, dışarıdaki bgörüntüyü düzenlemekle, göze hitap edecek duruma getirmek bence yine çözüm değil. Bu yüzden bir bütün olarak ele alınıp içerisinin doldurulması taraftarıyım. Bazı bölgeler bunun için uygulanabilirliği var. Biz, buraları tespit etmeye çalışıyoruz.
uraların sadece sokak sağlıklaştırması değil, her tarafının yapılmasını amaçlıyoruz. Bu yüzden ciddi bir kaynak ve uğraş gerektiriyor. İnşallah biz, bu işi ekibimizle birlikte başaracağız"
"ŞEYHOĞLU KONAĞININ RESTORASYON PROJESİ HAZIRLANDI"
Kastamonu'da Şeyhoğlu Konağının bulunduğunu hatırlatan Başkan Babaş, konak hakkında bilgi verdikten sonra, şunları söyledi: "25'e yakın odası bulunuyor. Kastamonu'nun en büyük konaklarından bir tanesi oluyor.
Buranın projesi hazırlandı. Finansmanı sağlandı. Yakın bir zamanda inşallah ihalesine çıkacağız. Kısa sürede bu konağı, yeniden canlandıracağız.
Sadece bu konak, gezildiği zaman Kastamonu'nun tarihsel zenginliğini insana gösteriyor. Ama zamanla bu konakta bozulmalar olmuş, bizde bunları inşallah hazırladığımız projeyle çözeceğiz. Kastamonu Kalesi'nin eteklerinden başlayarak tüm tarihi ve tescilli konakları restore ettirmek istiyoruz. Şuanda buraların taranmasına başladık. Bu konakların rölövesini yaptıktan sonra restorasyon projeleriyle birlikte kentsel tasarım projelerini yapmak istiyoruz. Buda kolay olmuyor"
"KÜLTÜR BAKANLIĞIMIZ, 10 MİLYON TL DESTEK VERİYOR"
Kültür ve Turizm Bakanlığının ciddi manada desteklerinin olduğunu ifade eden Tahsin Babaş, şunları kaydetti: "Yaklaşık 10 milyon TL'lik bir destek sağladılar. Bu kaynakla bizde, proje çalışmasına başladık. Bunların sokak, cadde ve mahalle bazında ele alınarak, yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu noktada siz, değerli hocalarımıza ihtiyacımız var. Bu manada desteklerinizi bekliyoruz. Bu tür işleri, işinin ehli olan insanların yapmasını istiyoruz"
"GENÇLERİMİZİ, TARİHİ VARLIKLARA SAHİP ÇIKMALARINI BEKLİYORUZ"
Gençleri, tarihi ve kültürel varlıklara sahip çıkmaları konusunda eğittiklerini belirten Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Harun Batırbaygil, şöyle konuştu: "Elimizi taşın altına koymaktan hiçbir zaman çekinmeyiz. Bizler, bu kapsamda gençlerimizi tarihi ve kültürel varlıklara sahip çıkan gençler olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Tarihi değerleri en yoğun olan ülkelerin başında Türkiye geliyor. İnsanlığın doğuşuna baktığımızda Türkiye'de görünüyor. Bütün tarihleri katman katman üst üste görebiliyoruz. Dolayısıyla gençlerimizi, görerek yetiştirme amacıyla kalkıp buraya getirdik. Bu sayede hem çalışmanın tadına varıyorlar hem de güzel bir çevreyi görmüş oluyorlar. Hem de şehri tanımış oluyorlar" Kastamonu'yu inceleme üzere şehre gelen Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 4. Sınıfta okuyan 27 öğrenci, Kastamonu'da bulundukları süre zarfında şehri gezdiklerini belirterek, tanıma imkanı bulduklarını söylediler.
Öğrenciler. "Kastamonu'ya bitirme projemizi çizmeye geldik. Kastamonu, çok eski bir tarihe sahip, tarihi dokunun içinde çalışmak bizler için büyük önem taşıyor. Eski eserleri koruyarak, yeni projeleri de onların arasında nasıl tasarlanacağını öğreniyoruz. Tarihi dokuyu bozmadan, eski sokak yapısına uygun yeni projeler üretmeyi amaçlıyoruz. Bunun için önce bölgeyi gezip tanımak, kentsel sit sınırı içinde bölgeyi gezmek ve fikir sahibi olmak için geldik. Bölgede sokak sokak analiz yaptık. Her yeri dolaşıp fotoğrafını çektik. Bunlar üzerinden çalışma yapıp, projeler oluşturmaya başlayacağız" dediler.
Kastamonu'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten öğrenciler, tekrar Kastamonu'yu görmek ve gezmek istediklerini belirttiler.
Kastamonu Sözcü Gazetesi