02 / 05 / 2024

Kastamonu'daki Balaban Ağa Konağı restore edilmeyi bekliyor

Kastamonu'daki Balaban Ağa Konağı restore edilmeyi bekliyor

Eski Osmanlı yazılarının duvarlarını süslediği konakta halen ailesiyle yaşayan Fazıl Oğuz Balaban (79), AA mu



Göçle 1632 yılında Daday'a yerleştirilen Hüsem Ağa tarafından ilçeye bağlı Uzbanlar köyü Çiftlik Mahallesi'nde yaptırılan, Kastamonu'nun en eski yapılarından biri olan tarihi konak, Osmanlı döneminin ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini bünyesinde barındırıyor.

Ailesinin kökünün Arabistan Yarımadası'nda bulunan Kureyş Kabilesi'nden geldiğini anlatan Balaban, Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu konakta yaşayanlardan vergi dahi alınmadığını belirtti.

Geçen yıl, dönemin Kastamonu Valisi Nurullah Çakır'ın İl Kültür Müdürü ve kalabalık bir heyetle "26. Tarihi Türk Evleri Haftası" kapsamında bahçesinde hamam ve çeşme bulunan konağa gelerek incelemelerde bulunduğunu ve restore edileceğini söylediğini ifade eden Balaban, ancak herhangi bir girişimin söz konusu olmadığını belirtti.

Zaman zaman fırtına ve lodosun etkisiyle özellikle konağın çatısının hasar gördüğünü bildiren Balaban, 1930 yılında tadilattan geçen binanın tescilli olması nedeniyle geçtiğimiz yıl çöken çatıyı yaptırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin almak için çaba gösterdiğini söyledi.

"KONAĞIN TADİLATI İÇİN PROJE HAZIRLANIP BAKANLIĞA SUNULDU"
Kastamonu Kültür Müdürü Ziver Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balaban Ağa Konağı için hazırlanan tadilat projesinin bakanlığa sunulduğunu söyledi.

Kaplan, "Şimdiye kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon yapımı için herhangi bir ödenek elimize ulaşmadı. Ayrıca her sene bu konağın restorasyonu için proje hazırlayıp bakanlığa sunuyoruz" diye konuştu.
AA


Geri Dön