Emlak Terimleri

Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler!

Kat irtifakı tapusu, inşaatı devam eden bir yapıya alınabiliyorken, kat mülkiyeti ise inşaatı tamamlanmış, iskanı alınmış yapıya alınabiliyor. Peki, Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? İşte gerekli belgeler... Bir arsa üzerinde devam eden veya ileride yapılması planlanan yapının tek başına kullanılabilecek tüm bölümleri için arsa sahibi ve paydaşları arasındaki Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanıyor

Kat irtifakı en basit anlatımıyla bir binanın üstüne kat yapma iznini veren hak olarak biliniyor. Bir arsa üzerinde devam eden veya ileride yapılması planlanan yapının tek başına kullanılabilecek tüm bölümleri için arsa sahibi ve paydaşları arasındaki Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanıyor. 

Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak veya yapılan arsa üzerinde sizin almak istediğiniz bağımsız bölümün (kat, daire, depo, işyeri) payına düşen arsa tapusu anlamına geliyor. 

İnşaatı tamamlanan ana yapının içindeki her bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabiliyor. Kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için inşaatın tamamlanması ve oturma izninin alınmış olması gerekli oluyor. Kat mülkiyeti tapusu alabilmek için dilekçe ve gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılması da gerekiyor. 

Kat irtifakı tapusu almak da, kat mülkiyeti tapusu almak da zorunlu değil. Ancak inşa edilen gayrimenkulde sahip olduğunuz payın resmi kayıtlara geçebilmesi için önce kat irtifakı tapusu alınması gerekiyor, daha sonra kat irtifakı tapusunu kat mülkiyeti tapusuna çevirmeniz gerekiyor. Peki, Kat irtifakından kat mülkiyetine nasıl geçilir? Gerekli belgeler nedir?  
 

Resmi senet, mahkeme kararı ve kat irtifakına dayalı olarak kat mülkiyetine geçiş sağlanabilir. 

Kat Mülkiyetinin Başvuru İle Kurulması
634 sayılı KMK’nun 10/1 maddesine göre kat mülkiyeti resmi senetle ve tapu siciline tescil ile kurulur. Resmi senet taşınmaz tek kişinin ise o kişinin, paylı mülkiyete tabi ise bütün paydaşların talebi üzerine tapu memurunca düzenlenebilir. 

Kat Mülkiyetinin Mahkeme Kararı İle Kurulması
634 sayılı KMK’nun 10.maddesine göre, bir taşınmaz ile ilgili olarak ortaklığın giderilmesi davasında mirasçılardan ya da ortaklardan birinin talebi üzerine hakim kat mülkiyeti kurulmasına karar verebilir. Mahkemenin böyle bir karar verebilmesi için taşınmazın kat mülkiyetine çevrilmeye elverişli olması gerekiyor. 

Kat Mülkiyetinin Kat İrtifakı İle Kurulması
5912 sayılı ve 2009 tarihli Kanuna göre, arsa üstündeki inşaatın tamamlanarak iskân alınmasından sonra kat irtifakı re’sen kat mülkiyetine çevrilebiliyor. Bu geçiş arsa maliki ya da irtifak hakkı sahibi tarafından da talep edilebiliyor. 

Yukarıda ifade edilen üç durumdan biri mevcut ise, tapu memuru resmi senet düzenliyor. Düzenlenen resmi senet, ilgili bağımsız bölüm bakımından ayrı tapu anlamına geliyor. Böylelikle taşınmazın maliki kat mülkiyeti tapusunu elde etmiş oluyor. 

Gerekli Belgeler Neler?

Kat mülkiyetine geçiş için eğer kat mülkiyeti mahkeme kararına binaen kuruluyorsa kesinleşmiş mahkeme kararı, başvuru ile kuruluyorsa, ilgili belediye tarafından düzenlenmiş yapı kullanma ruhsatının (iskan belgesi) tapu müdürlüğüne gönderilmesi yeterli oluyor. Bunlar dışında bir belge istenmiyor. 

Kat mülkiyeti nedir, ne demek? Kat mülkiyeti olmazsa ne olur?

İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir?

İskan olmazsa ne olur? İskan almak zorunlu mu?