Kat mülkiyeti nedir, ne demek? Kat mülkiyeti olmazsa ne olur?
Kat mülkiyeti tapusuna sahip olabilmek için ilk olarak iskan belgesine sahip olunması gerekiyor. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılıyor. Peki, Kat mülkiyeti nedir, ne demek? Kat mülkiyeti olmazsa ne olur? İşte tüm detaylar... Örneğin bir apartmandaki ayrı ayrı her bir daire üzerindeki mülkiyete deniyor
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir yapıdaki ayrı bağımsız bölümleri ifade ediyor. Örneğin bir apartmandaki ayrı ayrı her bir daire üzerindeki mülkiyete deniyor. Başka bir ifadeyle herkesin bina üzerindeki arsa payı hala mevcut olarak kalıyor. Ancak bu arsa payından doğan hak Kat Mülkiyeti Kanunu gereği ilgili bağımsız bölümün (apartmandaki bir dairenin) mülkiyetine dönüşmüş oluyor.
Yani bir şekilde yapı yıkılsa bütün mal sahiplerinin mülkiyet hakkı arsa payları üzerinden devam ediyor. Ancak yapı mevcut olduğu sürece bütün mal sahiplerinin mülkiyet hakkı kat mülkiyeti olarak devam ediyor.
Kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için ilk olarak iskân belgesinin alınmış olunması gerekiyor. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da isimlendiriliyor. Daire, depo, mağaza ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olması şartını gerekli kılınıyor.
İnşaatı tamamlanmış ve iskanı alınmış bir binadan konut satın alacaksanız kat mülkiyeti tapusu almanız gerekiyor. Bu tapu, aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteriyor. Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içerisinde kat mülkiyetine geçmeniz gerekli oluyor. Eğer geçmezseniz cezai duruma düşüyorsunuz.
Kat mülkiyetinin olmadığı durumlarda bazı zorluklar da yaşanabiliyor. Bunlardan biri, binanın yönetimini sağlamak olarak karşımıza çıkıyor. Kat irtifakı belgesi daha inşaat başlamadan hazırlandığı için zaman zaman daireniz belediyede farklı görünmesi gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu da komşunuzun sizin, sizin de komşunuz üzerinde bir dairede oturduğunuz anlamına gelebiliyor. Bu durumda trampa yani mal değişimi yapmak gerekli oluyor. Bu da ayrı bir işlem anlamına geliyor.
Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?
Kat mülkiyeti, başvuru, mahkeme kararı ve kart irtifakına bağlı olarak üç farklı şekilde kurulabiliyor.
Resmi senetle kat mülkiyeti kurulması: malik ya da paydaşların resmi sözleşme düzenleyip, tapu kütüğüne tescil etmesiyle kat mülkiyeti kurulabiliyor.
Mahkeme kararı ile kat mülkiyetinin kurulması iki durumda mümkün oluyor. Bunlar; kat mülkiyetinin kurulmasını amaçlayan sözleşmelerin ifası için açılan davalar ve ortaklığın giderilmesi davasıdır.
Son olarak kat mülkiyeti kat irtifakına dayanarak kurubailiyor. Yapı kullanma izin belgesine dayanarak KMK’da belirlenen şartlara göre kat mülkiyeti kurulabiliyor. Arsa sahibi ya da kat irtifakı tapusuna sahip olan kimseler de kat mülkiyetinin kurulması isteminde bulunabiliyorlar.
Tapuda kat mülkiyeti tesisi 2022!
Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2022!
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!